On Catalunya

MÚSICA

10 imprescindibles del Primavera Sound

Hi ha molt per descobrir entre els noms no del tot massius del festival

zentauroepp45118492 primavera190524165018

zentauroepp45118492 primavera190524165018

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Primavera Sound és un festival enorme en tots els sentits, i decidir una ruta pot ser motiu d’insomni. Aquí donem un cop de mà: tot seguit deu noms essencials de la (aquí molt gran) lletra petita.

1. Hatchie

Tot el que toca Hariette Pillbeam es converteix en un somni; fins i tot el seu nom i cognom semblen noms de cançó de Cocteau Twins. Un membre d’aquests, Robin Guthrie, ha beneït la jove artista remesclant la cançó ‘Try’. Dimecres, dia 29 de maig, Primavera, 19.10 h.

Primavera Sound

Parc del Fòrum 30 maig-1 juny Preu: 80 (entrada de dia) i 215 € (abonament sencer)

2. Soccer Mommy

Després de començar amb el pop de dormitori, Sophie Allison es va convertir en líder de banda indie rock amb ‘Clean’, un disc sensible alhora que abrasiu sobre el costat fosc de l’amor. El millor extracte, ‘Your dog’, nega el missatge d’un clàssic dels Stooges. Dijous, dia 30 de maig, Ray-Ban, 18.10 h.

3. Big Thief

La banda liderada per Adrienne Lenker, cantant vulnerable però poderosa, ha enrarit el seu folk-rock amb un ‘U.F.O.F.’ sobre fer les paus amb el que és desconegut i alienígena. Arriben al PS convertits en els nous ‘capos’ alternatius. Dijous, dia 30 de maig, Pull&Bear, 19.35 h.

4. Clairo

¿Claire Cottrillha sortit a tots els grans mitjans perquè té un pare executiu de màrqueting? No, hi ha sortit perquè després de mitja dècada penjant temes a SoundCloud, amb ‘diary 001’ va refinar de forma particular el seu pop indie amb vista a R&B o ultrapop.  Dijous, dia 30 de maig, Pitchfork, 20.55 h.

5. 070 Shake

El més salvable de l’últim disc de Kanye West era ‘Ghost town’ i, en particular, l’estrofa d’aquesta rapera i cantant, que quan és més pop pot remetre Christine And The Queens. En cas que quedi justícia còsmica, el seu ‘Morrow’ hauria sigut número u de l’Univers. Dijous, dia 30 de maig, Pitchfork, 00.35 h.

6. María José Llergo

Amb només unes quantes cançons en el seu historial, aquesta ‘cantaora’ cordovesa acumula les floretes que d’altres no aconsegueixen, malgrat el treball dur, en tota una carrera. Però la passió està justificada. No és tan fàcil trobar veus de bellesa cristal·lina i emoció pura. Divendres, dia 31 de maig, Auditori Rockdelux, 17.30 h.

7. Nilüfer Yanya

Quan la vam veure al BAM del 2017, aquesta londinenca semblava la filla secreta de Tracey Thorn: es va marcar un recital de pop sofisticat amb elements mínims. Ara arriba armada del repertori divers, expansiu i molt ballable de ‘Miss Universe’, un dels millors discos de l’any. Dissabte, dia 1 de juny, Pitchfork, 19.25 h.

8. Kali Uchis

Més pop que hauria de sonar més a la ràdio. Aquesta colombiana es va allunyar de l’etiqueta ‘pròxima Amy Winehouse’ i va obrir el seu camp d’acció estilístic a ‘Isolation’, un arsenal de ‘hits’ (potencials) amb un reguitzell de productors de luxe. Serà una estrella. Algun dia. Ho serà. Dissabte, dia 1 de juny, SEAT, 20.45 h.

9. Little Simz

Notícies relacionades

En els seus primers llançaments, aquesta rapera britànica anava sobrada d’habilitat i ambició, però potser no tant de cançons indiscutibles. Al recent ‘GREY area’ ja va sobrada de tot. Desafiadora (‘Offence’), seductora (‘Selfish’) o terrorífica (‘Venom’), només sap brillar. Dissabte, dia 1 de juny, SEAT Village, 1.45 h.

10. Danny L Harle

Un dels valors més ferms de PC Music, el col·lectiu especialitzat en electropop hiperactiu, eufòric i malenconiós. Ha col·laborat amb Clairo, Charli XCX o Carly Rae Jepsen; ¿se sumarà aquesta última a l’escenari (actua un dia abans) per cantar ‘Super natural’? Somiar és gratis. Dissabte, dia 1 de juny, Pitchfork, 2.30 h.

Temes:

Concerts