On Catalunya

DIVA SUPERVENDES

Diana Krall, la sofisticació del jazz

La cantant i pianista obrirà el 49è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona amb el disc 'Turn up the quiet'

zentauroepp40474582 diana krall171012183754

zentauroepp40474582 diana krall171012183754

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Diana Krall va debutar a Espanya quan el 1996 va emprendre la seva primera gira i ja llavors va ser en el marc del Festival de Jazz de Barcelona. «Va cantar a Luz de Gas davant unes 250 persones. Ens la va proposar la seva discogràfica com a artista emergent», recorda Tito Ramoneda, director de la mostra. L’idil·li acabava de començar: l’hi van convidar tres vegades més (el 1999, el 2001 i el 2015). I la cinquena serà dimarts, dia 17, a l’Auditori del Fòrum. Ella obrirà el 49è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona.

«Diana Krall és una de les vocalistes que més han ajudat, en les últimes dues dècades, a donar a conèixer un gènere tan minoritari i, a la vegada, tan influent en la música moderna com és el jazz. És una artista supercomercial», subratlla Ramoneda. Diana Krall té detractors que la consideren una mica avorrida i freda. Ramoneda replica: «És una dona càlida i professional».

La diva del jazz contemporani tancarà a Barcelona el 'tour' europeu de 'Turn up the quiet' (traduït seria més o menys Apuja el volum del silenci, i és un vers que va agafar prestat de la cançó 'Love dance' d'Ivan Lins). Aquest disc suposa el seu retorn al cançoner clàssic del jazz nord-americà. Krall submergeix el piano en melodies d’exclusivista etiqueta i ritmes somiadors, enfilada als sinuosos acords del guitarrista Russell Malone i a l’enèrgic baix de Christian McBride.  

Diana Krall

Auditori del Fòrum Horari: Dimarts, 17, 21.00 hores Preu: de 45 a 110 €

Diana Krall està en plena maduresa. El jazz era el seu destí. La seva àvia era cantant de jazz i els seus pares, Adella i Jim, tocaven el piano. Als 4 anys ja intentava reproduir les melodies que sortien del tocadiscos, i quan la família es va mudar a Vancouver, es va unir a la banda de jazz de l’escola.

Als 15 tocava en diversos restaurants, i dos anys després va guanyar una beca per estudiar a la prestigiosa Berklee College of Music a Boston. Durant una de les seves actuacions en un petit local, va cridar l’atenció del contrabaixista Ray Brown (exmarit d’Ella Fitzgerald), que es va presentar al seu camerino per convertir-se en el seu mentor i mànager. Ell la va convèncer perquè es mudés a Los Angeles, on va prosseguir els seus estudis amb el gran pianista Jimmy Rowles. El 1990 es va establir a Nova York, va formar un trio i va publicar el seu primer àlbum, 'Stepping out'. El punt de partida d’una discografia atemporal.


XIFRES MÀGIQUES

15 anys amb Elvis Costello

Tenen dos fills bessons

Diana Krall i Elvis Costello.

Amb el compositor i cantant britànic Elvis Costello formen una de les parelles més estables del panorama musical. Es van conèixer el 2002 i es van casar l’any següent. Els seus fills, que ara tenen 10 anys, viatgen amb ella.

15 milions de discos

Notícies relacionades

venuts al món

És l’artista de jazz que més ha venut en les dècades del 1990 i del 2000. Ha guanyat tres Grammy i vuit premis Juno. L’històric productor Tommy LiPuma (mort recentment) ha sigut clau en la seva carrera des dels seus inicis.