La reorganització del sector energètic

ACS posa en venda el 45% d'Unión Fenosa per centrar-se en Iberdrola

La constructora compraria fins al 30% de l'elèctrica basca per gestionar-la sense limitacions

El grup també podria utilitzar els ingressos per reduir el seu deute de més de 18.000 milions

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR
MADRID

Era inevitable. La prohibició d'exercir el control de dues companyies elèctriques competidores ha acabat obligant ACS a decidir-se per una de les seves dues participades: Unión Fenosa (a la qual controla àmpliament amb el seu 45,3%) i Iberdrola (en què té limitats els drets polítics al tenir només una participació del 12,4%). Després de gairebé dos anys esfullant la margarida, tot sembla indicar que la companyia que presideix Florentino Pérez s'ha decidit per Iberdrola, malgrat les males relacions que manté amb el seu homòleg en l'elèctrica, Ignacio Sánchez Galán.

El grup va explicar ahir en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que "ha anat mantenint converses amb diferents operadors del sector energètic" durant els últims temps. El seu objectiu declarat, "dins sempre del respecte a la política del Govern", és tenir un paper central en l'encara pendent "reordenació" del sector elèctric.

L'empresa constructora i de serveis més gran del país reconeix que dins d'aquestes converses s'ha plantejat la venda d'Unión Fenosa per "concentrar els seus esforços a consolidar la seva participació a Iberdrola". Això sí, ACS deixa totes les portes obertes: es tracta tan sols d'"una de les possibles operacions a realitzar" i encara no hi ha cap acord.

Des que el 2005 va entrar en el sector energètic per diversificar el risc de la seva excessiva exposició al negoci constructor, Florentino Pérez ha deixat clara la seva intenció de convertir-se en soci de referència d'un gran grup energètic que garanteixi que la majoria dels actius energètics del país quedin en mans espanyoles. La constructora ja va aixecar molta polseguera al gener, a l'admetre que estudiava amb l'elèctrica estatal francesa EDF un assalt conjunt a Iberdrola. La calma absoluta que ha regnat des d'aleshores podria trencar-se definitivament amb el nou moviment d'ACS. La constructora aconseguiria entre el 25% i el 30% d'Iberdrola amb el que ingressaria per Fenosa, i es convertiria en accionista de referència, a gran distància de la BBK (10%).

Des d'aquesta posició de privilegi, les opcions d'ACS serien àmplies. En la seva última junta, Pérez es va mostrar favorable a una fusió d'Iberdrola i Gas Natural i es va postular per comprar els actius sobrants mitjançant Fenosa. L'oposició de Galán ha desbaratat l'operació, però com a primer accionista i sense els actuals lligams (la CNE hauria de permetre-li exercir tots els seus drets) podria fomentar una unió o una aliança, com la d'ACS i La Caixa (primer accionista de la gasista) a Abertis.

Notícies relacionades

Entre els possibles interessats en Fenosa sonen EDF, E.ON o la mateixa Gas Natural. Altres, com la francesa GDF-Suez, ho han negat. El problema per al comprador, si adquireix tot el paquet, és que hauria de llançar una oferta pel 100% del capital, de manera que el cost final seria més gran que el que ingressaria ACS (una mica més de 5.000 milions, més la prima de control).

Tampoc està clara la intenció d'ACS. Té un grau d'apalancament elevat, 18.175 milions de deute, i gran part dels crèdits amb què va finançar les seves compres estan garantits amb les mateixes accions de les companyies adquirides. El 2008, Fenosa ha caigut el 25% i Iberdrola, el 24%. Ahir la gallega va pujar el 16,4% i va evitar que ACS, que va guanyar el 9,60%, hagués de presentar garanties de 420 milions. Iberdrola només va pujar el 4,71%.