On Catalunya

Viatges exprés a Tòquio

10 restaurants japonesos de Barcelona on no recordaràs el ‘sushi’

La gastronomia nipona és més que una làmina de peix sobre una boleta d’arròs. En aquests santuaris japonesos un pot tocar el cel sense recórrer a una peça de ‘sushi’

barcelona/japosramen (3).jpg

barcelona/japosramen (3).jpg

7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Avui anem a un restaurant japonès, però passarem del sushi. Perquè la gastronomia nipona és més que una làmina de peix sobre una boleta d’arròs. Molt més. I Barcelona té una oferta de restaurants on un pot tocar el cel sense recórrer a una sola peça de sushi. Tavernes japoneses, restaurants de fusió, barres de ramen, santuaris dels fideus soba, altars de la gyoza, el ventall és ampli i les opcions variades. Si la idea és viatjar a Osaka o Tòquio amb 50 euros a la butxaca, aquestes són les aerolínies barcelonines més fiables. ‘Chupito’ de sake opcional, tot i que altament recomanat. Cordeu-vos, o més ben dit, afluixeu-vos els cinturons.  

1. Ramen Mendizábal 

Esplendor a la barra

Barcelona és un niu de ramens. Hi ha més restaurants de fideus japonesos que ciclomotors. I en aquest oceà de caldos concentrats, hi ha llocs que et tornen les ganes de viure a cullerades. Kanada-Ya (València, 240), Kobuta (Súria, 6) i Ramen-ja Hiro (Girona, 164) són potser els més celebrats, però el meu favorit segueix sent el sorollós i incòmode Grashopper Ramen Bar. A les profunditats del Born, es troba aquesta taverna proveïda d’una barra i res més. Tot just hi caben 15 persones. Caldos potentíssims amb segles de cocció a sobre (el ramen de miso picant és pecat), varietats per a tots els gustos (fins i tot vegetarians) i entrants nipons populars de gran calat: les gyozes de carn em tornen tocat del bolet. ¿Mochis per rematar la feina? La resposta és sí. / Plaça de la Llana, 9. Instagram: @grasshopperramen


2. Robata buatinat 

Izakaya segle XXI

Ni un sol retret als nigiris de l’Ikoya: delicats, elegants, del milloret de Barcelona. El tema és que en aquesta izakaya pots prescindir perfectament del sushi i centrar-te en la seva col·lecció de platets nipons-mediterranis d’autor, així com en les joies que es forgen a la seva brasa nipona, un espectacle culinari que comença amb una ostra amb toro antològica, segueix amb un tataki de moll al ponzu, un sunomono de verduretes adobades i unes cocotxes kombu, i culmina amb una tataki de vaca vella. L’aliança entre el Grup Sagardi i Hideki Matsuhisa (Shunka) no ha pogut donar millors fruits; a l’Ikoya només pots fer el que Johan Cruyff demanava als seus jugadors: sortir i disfrutar. / Av. de Francesc Cambó, 23. ikoyaizakaya.com


3. Gyoza superstar 

Barrets fora

Com deia Julio Iglesias: un home sol. Un japonès amant dels ‘westerns’ s’encarrega de tot al Melrose Dumpling House. No hi ha ningú més. I ho fa en un espai que, lluny d’imitar l’estètica d’una izakaya, recorda un bar restaurant de barri de tota la vida. I el millor: la seva especialitat són les gyozes. En cap altre lloc de Barcelona menjaràs millors gyozes. Són peces artesanals, d’autor, amb ingredients de qualitat a les tripes. De pop, de xai, de pollastre, de porc..., totes passen per una planxa miraculosa que els dona un recobriment cruixent i sensual. I quines salses, èxtasi garantit. No t’oblidis de tastar el ramen de la casa –senzill però extraordinari– i el wagyu japonès A5 abans que comenci la Tercera Guerra Mundial. / Calàbria, 204 Bis. Instagram: @melrosegyoza


4. Soba deluxe 

Fideus en majúscules

Els fideus japonesos elevats a la categoria d’art gràcies al xef Yasuhiro Hisa. A Daijiro Soba es prenen tan seriosament aquesta disciplina que ells mateixos elaboren els fideus des de zero, amb blat sarraí, en un cubicle especialment habilitat per a aquests menesters. Cal deixar-se portar pel seu menú degustació i disfrutar amb la delicadesa dels diferents plats fins a assolir l’èxtasi al final de festa, que són els seus fideus soba calents. Un simple seitó en escabetx, un bol d’arròs amb peix i un salmó marinat, és igual el que caigui en la desfilada abans del bol d’ambrosia: serà l’experiència més semblant al Japó que hagis viscut a Barcelona. / Francisco Giner, 6. Instagram: @daijiro_soba


5. Soul food 

Taverna nipona

Sorollós, petit, amb personalitat de sobres, Una Mica de Japó és una taverna nipona teletransportada a l’Eixample. Oblida’t de makis amb alvocat, aquí només trobaràs plats tradicionals i reconfortants de la gastronomia popular japonesa a preus molt raonables. Un viatge al Japó que no surt en les guies turístiques, un regal per als amants de la gastronomia nipona a peu de carrer. Els fulls de paper amb els diferents plats pengen de les parets. Albergínies amb salsa komi, un katsudon (porc arrebossat) pel qual molts peregrinen, sopa de miso casolana, verdures en tempura, vedella amb salsa sukiyaki, curri amb porc... Et sentiràs com un dels secundaris de ‘La cantina de medianoche’. / Aragó, 104. facebook.com/unamicadejapo


6. En carn viva 

Wagyu per a tothom

Ens en anem de barbacoa. Això sí, barbacoa japonesa. Som a l’Ah-Un, un restaurant que s’ha especialitzat en carns d’alta qualitat i que presumeix de ser la BBQ nipona més autèntica de Barcelona. L’experiència val la pena i és interactiva, perfecta per disfrutar amb la teva tribu al complet, ja que al centre de les àmplies taules hi ha una graella en la qual podràs rostir al teu gust els delicats talls que aterrin a la taula. Per descomptat, compten amb wagyu japonès certificat, entre altres carns, i no s’obliden dels entrants o el sushi –atenció al nigiri carnívor, d’un altre planeta–. Per cert, imprescindible deixar lloc per a l’arròs amb mantega, all i wagyu, servit en olla de pedra. Veuràs estrelletes després d’endrapar-lo. / Balmes, 55. www.ah-un.es


7. D’aquí i d’allà 

Missió possible

El sushi és una part molt petita de la seva oferta del Kamikaze. De fet, només tenen tres nigiris: anguila, tonyina i vaca. La resta és un desfasament de plats en què la cuina japonesa i mediterrània es fonen amb un únic objectiu: aconseguir que salivis més que un Santbernat. La croqueta japonesa de calamar, botifarra i verdures podria estar penjada al Pornhub. Les cloïsses brasejades amb beurre blanc a la japonesa no accepten presoners. I menció especial per a aquests fideus udon amb bou de mar que et menges dins la closca del crustaci. El xef Enric Buendia ha trobat un punt d’equilibri entre la izakaya, la vermuteria i el restaurant mediterrani, i la jugada és brillant: tasta el tàrtar de gamba vermella amb adobats i pell de pollastre, i després en parlem. / Rosselló, 197. Instagram: @tabernakamikaze


8. Delicadesa i finor 

Experiència memorable

Delicadesa, elegància, confort, l’experiència Soluna és de les que deixen empremta. El xef Teppei Nii (ex Koy Shunka) oficia la missa des del seu púlpit, donant vida a uns menús degustació que es mengen amb la mateixa il·lusió amb què obries els regals de Nadal de petit. Ingredients locals i tècnica nipona es barregen en un ball de gala. De la meva visita, recordo una navalla amb bolets enoki esplendorosa; un temaki ‘do it yourself’ amb gamba vermella i vieira de Grossa de Nadal; unes peces de sashimi que semblaven mantega i, per damunt de tot, el plat insígnia de la casa, la pizza japonesa de cocotxes de bacallà, un mos impossible que desbancarà el primer petó amb llengua al teu podi de records feliços. / Casanova, 157. solunabcn.com


9. Festival garantit 

Izakaya catalana

On hi havia abans el Pakta ara t’espera l’Alapar. S’autodefineixen com una izakaya mediterrània i el cert és que broden els nigiris, senzillament d’un altre món (el de calamar amb eriçó, mare meva). Però a l’Alapar la inspiració japonesa es deixa sentir i molt en els seus plats més elaborats. Jaume Marambio, Vicky Maccarone i el seu equip fan que les busques del rellotge siguin precises i t’embadaleixen amb elaboracions rodones, com les barquetes (mushipan de tonyina amb emulsió de wasabi, nyam), les gyozes de fricandó, el peix llimona amb salsa hoisin, el fricandó de rajada i el fullat amb gamba vermella, ceps i miso de ceba. A les postres, imprescindibles el kakigori de maduixes amb praliné de sèsam negre i l’increïble mushipan: com clavar queixalada a un núvol de felicitat. / Lleida, 5. alaparbcn.com


10. A dalt de tot 

Notícies relacionades

Sants per a japonesos

Caldos elegantíssims. Mos de peix fresc que semblen haikus. Tempures fetes al cel. El menú degustació del Suto (98 euros), subjecte sempre a la temporalitat i marcat per una matèria primera sublim, es fa curt: podries estar rebent bols i platillos tot el sant dia. Yoshi Suto és l’encarregat que el motor d’aquest petit restaurant de Sants funcioni amb més precisió que un Lamborghini. Aquí pots trobar des d’un ramen d’autor a una ostra tempuritzada, passant per uns ‘noodles’ de calamar. El sushi, sigui dit de passada, és colossal. I encara hi ha més: el gelat kakigori de postres, aparentment una de les elaboracions més senzilles, és una festa sense fi i un dels seus plats estrella. Temple. / Violant d’Hongria Reina d’Aragó, 134. Instagram: @suto_barcelona