On Catalunya

¿On sopem aquest any?

10 restaurants de Barcelona per a sopars de Nadal

S’ha acabat això de reunir-se per Nadal en caus de fritada nuclear. Aquí tens 10 restaurants on pots guanyar uns punts amb el cap i fins i tot deixar mut el cunyat

10 restaurants de Barcelona per a sopars de Nadal
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Els compromisos marquen aquestes dates. S’acumulen els sopars amb familiars, companys de feina, col·legues de l’equip de futbol sala, membres del club de lectura de Stephen King... Fins ara, totes aquestes reunions s’havien portat a terme en caus de fritada nuclear i plats reescalfats, però aquest any s’ha acabat això d’amorrar-se a un pot de bicarbonat al matí següent. En aquests restaurants, la triple combinació «sopar de grup - àpat de qualitat - originalitat» és possible. I que no falti la varietat: contra les tapes, entrecots i ‘burgers’ de sempre, apostem per la cuina japonesa, l’índia, la mexicana, la xinesa i la nacional de qualitat. Com va dir Sergio Ramos: ¡Morry Crismas! 

Viatge a l’Eixample 

Sense fronteres

El viatge a l’Orient Mitjà que no vas poder fer amb els col·legues s’acaba de convertir en un sopar. Sumac & Mambo és molt més barat i còmode que agafar un avió; en tindràs prou amb fer un parell de gambades fins a l’Eixample i embriagar-te de l’exotisme ‘soft’ de la seva decoració. Si et centres en la seva brasa, la vetllada deixarà empremta. La seva carta és plena de plats de l’Orient Mitjà amb adaptacions mediterrànies, per no sobresaltar els finolis. L’espeto de vedella especiada amb naan, l’alvocat al carbó, l’anguila amb escuma de feta i la col·lecció d’aixetes de cervesa artesana són les seves cartes guanyadores. Hi ha sopar de cap d’any amb gresca garantida fins que canti el gall.  

Sumac & Mambo: Enric Granados, 30. www.sumacandmambo.com


Tots a l’Índia 

Curri, Lola, curri

Prou espai per donar de sopar a dos trens plens amb destinació a Darjeeling. Interiorisme en tons pastel i atmosfera càlida. Una barra de còctels exòtics d’on surten incomptables Margarites de tamarinde. Little Andaman és perfecte per a grups; de fet, té menús per a sopars d’empresa. A la taula, una esplendorosa col·lecció de tapes de cuina marinera del sud de l’Índia: plats per compartir, ideals per a grups amb el sarau a la sang; sabors atractius, que no extrems; contenció amb les espècies; diferents gradacions de picant... i més còctels exòtics, que després ens en anem tots a ballar. 

Little Andaman: Muntaner, 182. littleandaman.es


Platja mexicana 

El blau és el teu color

¿Fart que el sopar amb els ‘compis’ de feina se celebri sempre en mexicans de categoria? ¿Fart d’aquests natxos de bossa amb diversos tsunamis de cheddar al damunt? ¿Fart d’aquests burritos que farien vomitar una hiena famolenca? Aquest any, et plantes i us en aneu tots a un mexicà de veritat. Com el Maro Azul, especialitzat en cuina marinera. Hi destaquen el peix a la talla (obert en papallona) amb les salses, el taco de peix estil cala i la torrada de tonyina. El restaurant, a més, té un saló principal on no patiràs estretors. Dues dades d’interès: hi ha menús especials per a grups i una col·lecció de mescals que et faran cantar tot el repertori de Luis Miguel d’una tacada. 

Maro Azul: Roger de Flor, 218. maroazul.com


Escudella i xivarri 

Zona Franca

Els sopars d’empresa solen tenir en poca consideració el menjar: importa més la barra lliure. Per això moltes acaben als restaurants mediocres de sempre, amb els plats insulsos de sempre (preparats amb la desgana de sempre). Canvieu d’ona. El jove Bodega Pasaje 1986 venera i cuida la cuina tradicional de la iaia i intenta ser el més justa possible amb els preus. Xavi Alba, ex-Tiquets, comanda aquesta casa de menjars ubicada a la Zona Franca i habitada per clientela local, ni un guiri. Aquí, el típic esvalot d’un sopar de grup es converteix en una sonata de gemecs. A pocs llocs he menjat uns peus de porc tan pecaminosos. L’ensaladilla russa amb patates palla és ¡uau! Fins i tot alguna cosa tan senzilla com un fricandó o una escalivada traspuen èpica ancestral. ¿Ho sents? És el seu menú especial per a grups cridant el nom del teu cap. 

Bodega Pasaje 1986: Gran Via de les Corts Catalanes, 162. Local 32. Instagram: @bodegapasaje1986


Anada d’olla

Shichuan exprés

Està més de moda que la tornada de la cançó ‘Pepas’. Barcelona s’ha omplert de restaurants especialitzats en hot pot, el nou paradís dels àpats en grup. Al Hot Pot de Shichuan viuràs l’experiència en tota la seva calòrica màgia. El ‘hot’ pot consistir a situar al centre de la taula una olla amb un o diversos caldos que mantindrem calents. A l’esmentada olla, es llancen les llaminadures en cru que descansen a la taula, perquè es cuinin a les profunditats del caldo bullent. Hi podràs llançar verdures, hortalisses, bolets, marisc, fideus, talls de carn i fins i tot el mòbil del teu ex, però fes que sembli un accident.    

Hot Pot de Shichuan: Plaça Tetuan, 9. www.hotpot.es


Sopar internacional 

Viatge de grup

Situat al cor del Raval, Chaka Khan s’adapta al caràcter multicultural del barri i posa a prova la gola del visitant amb una atractiva carta amb plats de tot el planeta, des de Laos fins a Moçambic passant pel Marroc. Espaiós, amb dos ambients i una de les millors barres de còctels del Xino, aquest restaurant amb nom de diva està pensat per gaudir, compartir i reforçar amistats. Els seus coloristes i exòtics plats s’adapten a les papil·les mediterrànies amb facilitat. Albergínia rostida amb salsa de iogurt, cachapa amb arepa de blat de moro i porc, bacallà en curri i espècies... No t’hi cabran tants segells, al passaport.    

Chaka Khan: Hospital, 104. www.chakakhan.es


Robata de buata 

‘Izakaya love’

En un costat, els mestres del sushi facturant nigiris com si fossin pedreria. A l’altre, una robata que fa una flaire com la que segur que fa el cel. En aquesta nova taverna japonesa es menja fabulosament: el sushi i sashimi són d’una qualitat superior, i a les seves brases, forn i wok es forgen joies com la costella ibèrica lacada amb sukiyaki (pura mantega), el katsu sando (sandvitx de pollastre estil nipó) i els musclos de roca. Té menús degustació per a grups especialment dissenyats perquè pugueu degustar els plats més icònics de la carta. Aposta segura.  

El Japonés Escondido. Llauder, 1. grupotragaluz.com/restaurante/el-japones-escondido


‘Show must go on’ 

Sobredosi de ‘stories’

De sobte, els cambrers comencen a saltar. Una cantant fa refilets amb la tornada de ‘I will survive’. La música disco t’acaricia el clatell. Si tanques els ulls i els tornes a obrir, pensaràs que ets en un decorat hollywoodià. És Salvaje, ‘the place to be’ per a quedades amb amics o sopars amb companys de feina. I a diferència de molts restaurants-espectacle, el menjar d’inspiració japonesa d’aquest immens espai és d’una qualitat suprema. Cara, però suprema. Wagyu a la robata, nigiris espectaculars, molt de productàs i molt d’ambientàs perquè celebris el Nadal amb la teva tribu en un espai on inhales luxe, exhales postureig i, no t’espantis, els cambrers ballen per sorpresa.  

Salvaje: Enric Granados, 86. barcelona.salvaje.world


Enchilada nadalenca 

Mola que mola

Ja n’hi ha prou de sopars de Nadal en restaurants Tex Mex que ruixen amb quètxup els tacos. Aquest any anireu a un mexicà on menjaria un mexicà, un restaurant autèntic com La Tarántula de Sants. Des que Albert Serra va aconseguir els seus fogons, aquest restaurant s’ha convertit en un referent absolut. El cuiner català és un boig de la cuina tradicional mexicana i la practica amb orgull, fugint de tòpics i aberracions ‘made in Spain’. Els seus moles són els millors que he tastat, l’aguachile verd i el ‘vuelve a la vida’ farien ballar trap al cadàver de Franco, i els seus tacos passarien la prova del cotó fluix als carrers de Michoacán. 100% real.    

La Tarántula: Valladolid, 40. Instagram: @latarantula_restaurant


Boca a orella 

És l’hora de les coques

Notícies relacionades

Hi ha un nou Asador de Aranda al Paral·lel que intenta seduir un públic més jove i casual, sense perdre ni un bri de la seva identitat castellana. Té lletó rostit, per descomptat, i plats tan efectius com el remenat de pernil ibèric, els rovells d’espàrrec o les taules de formatges. Però si estàs fart de reunions nadalenques en hamburgueseries, la resposta és una bona ‘torta’. En aquest Rostidor, el plat estrella és la ‘torta’ d’orella de porc, amb aquest pa típic d’Aranda de Duero absorbint els sucs i abundants talls d’orella cruixent i gelatinosa a l’interior: li dona mil voltes al feliç béicon ‘cheeseburger’. Per cert, també hi ha ‘torta’ de lletó i menú infantil per al cretí del teu cunyat.     

Asador de Aranda: Paral·lel, 76.asadordearanda.net