On Catalunya

BIRRES INFINITES

Munta’t el teu Oktoberfest: ruta per les millors cerveseries artesanals de Barcelona

Si teniu ganes de sarau i llúpol podeu visitar aquests temples de l’escuma. ¿A què espereu per posar-vos el vestit bavarès?

Munta’t el teu Oktoberfest: ruta per les millors cerveseries artesanals de Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

L’Oktoberfest s’ha cancel·lat. Aquest any no podreu treure el vestit bavarès, però la vostra gana cervesera segueix intacte, més rabiosa que mai, amb ganes de sarau i llúpol. A Barcelona, la ciutat de la birra infinita, podreu muntar-vos el vostre Oktoberfest particular saltant de cerveseria en cerveseria durant dies. Per això hem elaborat una llista amb algunes de les cases més fiables. No hi són totes les que hi ha, afortunadament en aquesta ciutat sobren temples cervesers, però amb aquesta llista en tindreu més que suficient per surfejar en algunes de les millors birres locals i internacionals. Oblideu la primera frase de la introducció: agafeu el vestit bavarès, poseu-vos-lo i comenceu la ruta dels dos dits d’escuma. Oktober... ¿què?

Birra de barri 

La cervesa del PoblenouL’Alternativa (Pallars, 294) s’assembla més a un bar de barri que a un ‘craft beer bar’, i aquí rau un dels seus atractius: en aquest santuari del Poblenou no hi ha ni rastre de gentrificació. Els germans Miquel i Jordi Pijoan s’encarreguen de seleccionar les cerveses artesanes catalanes i internacionals que broten de les seves vuit aixetes (en tenen una altra de Pilsner Urquell). Les canvien regularment. A més, en aquesta trinxera enrajolada es beu i es viu al ritme de Stooges: més llocs com aquest, sisplau. 

Al mateix barri, obligatori visitar La Cervecita Nuestra De Cada Día (Llull, 184), una cerveseria artesana amb més galons (i referències) que el general Patton: és, amb diferència, la meca cervesera de Poblenou, i heu d’anar-hi, tot i que només sigui per posar-vos de genolls davant les seves cerveses punxades, embotellades o enllaunades.


Canyes colossals 

Entre ‘filos’ i ‘flautes’

La canya és un art. En molt pocs llocs de Barcelona respecten aquesta màxima. Afortunadament, a El Vaso del Oro (Balboa, 6) no només la respecten, sinó que se la prenen com una religió des de fa eons. Els cambrers uniformats acaricien les aixetes, deixen que la copa reposi, executen una coreografia delicada perquè la cervesa Fort, fabricada per i per a la casa, surti cremosa, apetitosa, equilibrada. La cultura de la canya elevada a la seva màxima expressió. Podeu optar per una flauta –copa allargada clàssica– o per una ‘filo’, una copa estilitzada i de més longitud que presumeixen d’haver inventat ells. L’experiència és més religiosa que la cançó d’Enrique Iglesias, sobretot si l’acompanyeu amb el llegendari filet amb ‘foie’ de la casa.


Més que un ‘brewpub’ 

Fàbrica de somnis

Un transatlàntic de la cervesa artesana amb ambicions afins a la seva mida, ja que compta amb fàbrica pròpia, un magnífic restaurant de brasa, cafeteria d’especialitat, cabina de ‘dj’ i el que demaneu per aquesta boqueta. És fàcil acostumar-se a La Textil (Casp, 33). L’espai, tot i que gegant, és summament acollidor –la barra i taula elevada de fusta tenen molt a dir– i mai es desvia de la seva essència: la cervesa artesana de fabricació pròpia. 18 aixetes presideixen la barra, aconsellen el client confús i tenen una ‘hazy IPA’ que em torna boig: tèrbola, aromàtica i carregada de sensacions. Tenir fàbrica pròpia els permet explorar, provar coses noves i mantenir sempre viu i canviant el tauler de birres punxades. El ‘brewpub’ del teu somnis.


Selecció estel·lar 

Aixetes de felicitat

Paraules importants. Els amants de la cervesa artesana veneren aquest santuari reconegut internacionalment. Biercab (Muntaner, 55) és una de les millors cerveseries de Barcelona i del món. Diuen que és el lloc on beuen els professionals del gremi, caldrà creure’s la llegenda, perquè de les seves 30 aixetes només brolla una selecció docta i exquisida de birres nacionals i estrangeres que van de Berlín a Pamplona, passant per Portland. Una oferta aclaparadora (imprescindible deixar-se aconsellar) que podreu consultar en una pantalla. No falta la carta d’aliment, amb tapes, entrepans, snacks i sorpreses com el wagyu a la planxa. I sumen al pack una botiga, just al costat del bar, on es poden adquirir ampolles i llaunes per a ‘connaisseurs’.


El ritme del garatge

Imperi cerveser

Un dels equips forts de la lliga de la cervesa artesana barcelonina. Des de 2015, el Garage Beer Co del ‘Beerxample’ (Consell de Cent, 261) és un dels ‘brewpubs’ de referència, tant per a entesos com per a simples aficionats a l’univers ‘craft’. Tenen 12 aixetes amb cervesa artesana de fabricació pròpia i firmes convidades ocasionalment. Han crescut tant i creen unes cerveses tan collonudes, que posseeixen una fàbrica mare per a la producció gruixuda (la gamma de cerveses i varietats és interminable) i es poden permetre el luxe d’utilitzar la fàbrica del local de l’Eixample per a birres experimentals amb llevat salvatge. Per cert, tenen un altre ‘brewpub’ al Poblenou (passeig de Calvell, 45), amb 19 tiradors i pizzetes artesanals: música per a les orelles.


Els 40 principals   

Espuma al Poble-sec

Abirradero (Vilà i Vilà, 77) és una catedral aixecada en honor a la birra artesana de fabricació pròpia. Està vinculat a l’Institut de la Cervesa Artesana i conte uns 40 tiradors, tot i que no tots estan operatius. Observo en una pantalla la llista de ‘craft beers’ de la seva fàbrica i em perdo, però el ‘bartender’ s’apiada de mi, em pregunta per les meves apetències i em deixa provar tres varietats fins que encerta amb una IPA embriagadora i llaminera. A Abirradero es nodreixen principalment de les seves pròpies birres artesanes, el combustible d’un negoci que viuen amb passió i adornen amb una generosa carta de tapes i hamburgueses per esmorteir els efectes euforitzants del seu mannà. La sala Apolo és a dos minuts, per si el cos demana salsa.


L’espuma dels dies

‘Born to beer wild’

Familiar, relaxada, amb vistes i microterrassa al plàcid (i preciós) carrer de Basses de Sant Pere (al número 10), a les profunditats de la Ribera… Ale & Hop és una cerveseria molt especial. Els seus 10 tiradors expulsen suaument a l’atmosfera una excel·lent selecció rotativa de cerveses artesanes foranes i de la terra; deixeu que el Juan, el simpàtic encarregat, us aconselli. A la pissarra anuncien entrepans de tofu amb verdures al curri i calamars amb la tinta. I sé que avui arribaré tard a casa.


Tot per la pasta 

Birra & ‘bucatini’

La fusió perfecta entre restaurant italià i cerveseria artesana. Si voleu fugir del merder de les macrocerveseries i el vostre estómac no està per a natxos, a Il Birrino (Alí Bei, 123) et rebran amb quatre aixetes (‘pilsner’, ‘IPA’, ‘APA’, ‘sour’), una selecció finíssima de cervesa artesana local i estrangera, i plats de pasta de traca i mocador. El pare de l’invent és Emanuele de Angelis, un sibarita de la birra artesana i un cuiner estratosfèric, especialment dotat per a la pasta (espaguetis al vodka cuinats en bol de parmesà, sisplau) i els guisats italians. 

A prop d’Il Birrino, hi ha La Bona Pinta (Diputació, 433), una cerveseria artesana de barri que destil·la honestedat i qualitat. En els comptes em surten nou tiradors i admiro la selecció de birres angleses, alemanyes catalanes, belgues... Petit gran temple.


Sant Antoni ‘brew’ 

Notícies relacionades

El somni de l’Alex

El referent cerveser de Sant Antoni, el somni d’Alex Lazarowicz (un apassionat de la cervesa belga) fet realitat. Barna Brew (Parlament, 45) és un espai acollidor i reciclat que fabrica cerveses pròpies artesanes premiades nacionalment i internacionalment, d’una qualitat enorme. Inspiració belga i cor català. Vuit aixetes a la barra, fàbrica al fons del local i molta producció pròpia en llauna. Si vas a totes, ensuma la seva carta de menjar, amb plats tan temptadors com l’hummus amb toc de cervesa o l’entrepà de pastrami.