On Catalunya

Plats de 10

10 restaurants on menjar bé amb 10 euros a Barcelona

Traieu el màxim partit a aquest bitllet vermellós. Aquí us donaran racions més contundents que un cop de puny d’M.A. Barracus. Us senyareu al sortir.

10 restaurants on menjar bé amb 10 euros a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Fer un cop d’ull a l’extracte bancari s’ha convertit en una tortura. Les factures de plataformes s’acumulen, les despeses en material escolar us han deixat el compte més sec que la sola d’una espardenya, heu de fer malabarismes perquè quadrin els números. Cal anar guixant capricis de la llista i els restaurants estan en la primera posició. Però fins i tot a Barcelona, la ciutat dels cafès a preu d’or blanc, es pot menjar barat sense perdre la dignitat. ¿Teniu 10 € a la butxaca i no voleu renunciar a menjar bé? Als següents llocs hi podreu menjar sense passar-vos de la quantitat esmentada. Aferreu-vos a aquest bitllet vermell i traieu-ne el màxim partit. La propina, si de cas, ja la deixareu un altre dia.  

Menú de 10 

Toc de Gràcia

Si no heu resolt el dinar del dia, acudiu a la trucada del ‘take away’ Les Tres a la Cuina (Sant Lluís, 35). En aquest negoci familiar imperen l’honestedat i l’amor pel producte de proximitat. Cuina casolana que et fa massatges a l’ànima, ‘comfort food’ local amb plats reconeixibles i saborosos. Per 10 €, us emporteu un primer, un segon i les postres a casa. I es poden fer combos a preus més baixos, si no teniu tanta gana. Apunteu i saliveu: bava ganoush amb magrana, llenties, trinxat, salmó amb llet de coco, crema de pastanaga amb cúrcuma, ‘noodles’ amb verdures... La llista farà que l’estómac rugeixi i el preu, que la Visa somrigui. Per cert, si voleu que us ho portin a casa casa, tenen ‘delivery’ propi amb suplement de 2 euros: la comoditat es paga.   


Miracles a Sants 

Petit gran menú

Ni Palmar de Troya ni hòsties, els miracles, a La Nova Farga (Almeria, 31). En aquest restaurant amb ànima punk, els feligresos llegeixen la pissarra de l’entrada com si fos la taula dels Manaments. Hi trobareu la llista del menú del dia, amb una relació qualitat-preu que pocs poden igualar. Per 10 euros, primer, segon, pa, postres i beguda. Sense cap trampa. I amb una selecció de plats casolans (racions generoses) que deixarien en evidència menús molt més cars. Em demano una crema de carbassa, xirivia i nap, una galta de porc al forn amb ratafia i un arròs amb llet casolà. I comprovo que es pot menjar molt bé per molt poc. Em senyo al sortir.   


Allò que el ‘bento’ s’endugué 

Japó ‘low cost’

Kei Kawajiri, nascuda a Osaka, porta sola les regnes de La Branqueta (Marià Cubí, 13), un híbrid de cafeteria i restaurant japonès que passa desapercebut per les seves reduïdes dimensions. És petit, sí, però aquest oasi nipó destil·la màgia i activa les endorfines dels amants de la cultura japonesa. El menjar del Kei és una carícia i es presenta en un menú del dia en format ‘bento’ per emportar (tot en una safateta moníssima) per només 9,50 €. En els seus oferiments, només hi trobareu menjar japonès casolà i vegetarià, plats preparats amb altes dosis d’amor i obsessió pel detall. Els onigiris d’hamburguesa de quinoa i llenties són suprems, i el curri de verdures, delicadíssim. Una joia de lloc.   


‘Dumplings’ i costelles 

Àsia per a golafres

El llegendari restaurant asiàtic Mosquito Tapas (Carders, 46) ja no és el xollo d’abans, lluny queden els temps de panxes a punt d’explotar per quatre rals. Ara el bitxo pica més. No obstant, malgrat haver apujat preus, encara et permet fer combinacions per sota dels 10 €, amb excel·lents resultats en termes de qualitat i sacietat. Aquest és el meu combo guanyador: sis ‘dumplings’ bullits de verdures com sis sols (4,50 €) i unes suculentes costelles de porc (4,25 €) no arriben als 9 €. Si amb un plat contundent n’hi ha prou, el bol de sopa pho bo amb vedella extra intensa surt a 7,70 € i us deixa espai per a una cervesa fresca: la necessitareu.     


Paradís vegà  

Sa i barat

Vegà amb galons. La cuina de Väcka (Almogàvers, 138) és suculenta (quins formatges vegetals) i el seu ‘lunch formula’ és un imant: millor anar-hi a primera hora, perquè esgoten existències. El menú complet val 12 €, però per 10 teniu entrant, principal i aigua. O us podeu quedar amb el principal, postres i una llimonada casolana. La sopa freda de carbassó, la carbassa a la parmiggiana i la idíl·lica terrassa jardí fan que em pregunti on és la càmera oculta.   


Canton Express 

Dumpling Jack Flash

No diré allò de menjar xinès de veritat, perquè en la meva vida he trepitjat la Xina, però si cal fer cas dels experts, podem refiar-nos-en: a Dim Sum Cantonesas (passeig de Sant Joan, 44), diuen, es cuina igual que a Canton. Els preus són d’altres temps, amb 10 € en teniu prou per engolir racions de ‘dumplings’ com si hi hagués una apocalipsi. A aquest cantonès de batalla freqüentat per clientela asiàtica cal anar-hi amb la panxa buida: la seva cuina de batalla s’exhibeix, per exemple, en bols de fideus a 6 euros, en platassos d’arròs fregit amb porc a 5 eurets, en racions més contundents que un cop de puny d’M. A. Barracus. Primer botó dels texans en perill seriós.    


Pizza per a tothom 

Preus napolitans

Hi ha pizzes barates per tot Barcelona, però la majoria tenen la textura d’un matalàs des segona mà. Si volem posar excel·lència pizzera i ganga en la mateixa equació, al santuari napolità Nap tenen la solució al problema (Francesc Cambó, 30. Baluard, 69. Paral·lel, 94). Les seves pizzes mereixen l’apel·latiu ‘gurmet’, però són per a totes les butxaques, especialment les més senzilles, com la margherita i la marinara, a 5,90 € cadascuna. També a la pizzeria Da Nanni (Llibreteria, 10) hi trobareu història napolitana a preus napolitans: la marinara sencera de 33 cm marca uns meravellosos 5 €. Si la demaneu de 24 cm, ¡mengeu per 4 €! Se les treuen de les mans.    


Onigiris del dia 

Triangle d’amor

Sí rotund als onigiris com a plat principal. És difícil no estimar aquests triangles d’arròs, amb el seu embolcall d’alga nori i els seus farcits de fantasia, un mos molt present en la cultura japonesa que molts engloben, no sense raó, en l’univers ‘street food’. Omu (Biada, 1) és un local curiós: el seu plat estrella és l’onigiri d’autor, una disciplina que dominen amb molt art i cuiden com si fos una recepta d’alta cuina (compte amb el de garota). Si voleu menjar una cosa diferent sense que us dessagnin els estalvis, tenen un interessant menú del dia a 10 € que inclou entrant –sopa de miso o amanida–, dos senyors onigiris i fins i tot beguda. També disposen d’una opció amb sushi.     


Joc de pollastres 

Cuixa i pit

Quan em ve de gust pollastre a l’ast de qualitat i no vull que em plomin, mai millor dit, acudeixo a l’imperi Chickoa (Comte Borrell, 85; passatge del Mercat, 12) i a Los Pollos de Llull (Nàpols, 272; Ramon Turró, 13). A Chickoa et pots agenciar mig pollastre gurmet amb el seu suc, amb la seva cuixa, ala i pit, un bitxo imperial marinat amb infinites herbes, saborós, acabat de treure del foc per només 7,50 €. Relació qualitat-preu molt interessant. A Los Pollos de Llull, la baralla de galls es lliura en el seu menú del dia Kiki Ràpid: per 9,85 € et poses a la papada un primer, mig pollastre estel·lar i postres. Cloquejaràs de felicitat.   


Passatge a l’Índia 

Notícies relacionades

Espècies protegides

No fa gaire que ha arribat a Barcelona i té una missió molt clara: portar la cuina índia a un altre nivell, tant de qualitat com d’autenticitat. Les seves ambicions, no obstant, no li impedeixen pensar en les butxaques més malmeses, per això compta amb una fórmula per dinar a 9,90 €, un menú que permet tastar la seva exquisida cuina en format popular. A Bar Bar (Aribau, 146) van de debò: el ‘roll’ de pollastre tikka que arriba a la taula és una bomba de sabor, té el picant perfecte, t’empastifa els dits amb els seus sucs i ve partit en dos perquè et delectis amb les tendres i addictius trossets de pollastre que bateguen a l’interior. L’acompanya una amanida amb adobats, per buscar la frescor, i una beguda: curt, però intens.