On Catalunya

turisme històric

Viatja al passat sense DeLorean: ruta retro per Barcelona

Hi ha bars on encara actuen els Beatles, on els posats de platja d’Ana Obregón van a missa i fins i tot pots dir ‘efectiviwonder’ sense que et diguin ‘boomer’. Aquesta és una ruta a l’estil Marty McFly.

Viatja al passat sense DeLorean: ruta retro per Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si no fos pels ‘smartphones’, pensaries que el DeLorean t’ha deixat al segle passat. Et sents com Carmen Machi a la seva última pel·lícula: desubicadíssima perduda en el temps. És la ruta dels edificis estancats en el passat, aquells que rere les seves portes oculten locals que mantenen l’essència de quan van ser fundats. Aquí, els Beatles segueixen junts, Barcelona està en plena celebració de les Olimpíades i dir ‘efectiviwonder’ no va acompanyat d’«OK, ‘bommer’». 

La ruta comença la primera dècada del segle passat, el 1908, quan es funda el Bar Electricitat (Sant Carles, 15), una de les bodegues més antigues de la Barceloneta, amb un plat estrella, l’ensaladilla, que genera cues de veïns que cada cap de setmana volen acompanyar-la d’un bon vermut. 

Següent parada del DeLorean: 1912. Mentre que ‘Titanic’ salpa cap a Nova York, la família Pujadas obre La Confiteria (Sant Pau, 128), una pastisseria al Raval amb uns taulells de fusta que han mantingut a la superfície tots els negocis que han passat per aquí en els seus 110 anys d’història. Ara, i des del 2014, és una cocteleria, els propietaris de la qual van restaurar els acabats de fusta per mantenir-la el més fidel possible al negoci original.

Avancem set anys al rellotge, fins al 1919, quan neix el Ritz de Barcelona. Un segle després, reconvertit en Hotel Palace (Gran Via, 668), manté la seva façana pràcticament inalterada, amb una atmosfera que fàcilment et transporta als feliços anys 20, al més pur estil ‘El Gran Gatsby’. I per disfrutar de l’hotel no cal reservar una habitació: passa’t pel seu sol·licitadíssim cicle nadalenc de Rooftop Cinema, pel·lícules a l’aire lliure amb mesures ‘ecofriendly’ per esquivar el fred: mantes, bosses de calor i xocolata calenta. Fins i tot Greta Thunberg s’hi apuntaria. 

Arrenca les pàgines del calendari fins a 1930. És hora de la inauguració d’un dels complexos modernistes més grans del món, Sant Pau (Sant Antoni Maria Claret, 167). A més, Nadal, decorat amb la seva espectacular col·lecció de llums, és l’època perfecta per conèixer-lo. 

¿Que estàs d’exàmens? No és excusa per quedar-se a casa. I no, no et prenguis això com un senyal per deixar-ho tot i sortir festa, o l’únic viatge que faràs en el temps serà a l‘estil del ‘Dia de la marmota’ quan repeteixis curs. Passa per la Casa de la Convalescència (Sant Antoni Maria Claret, 171) i estudia a la biblioteca del recinte modernista. ¿I quan aprovis els exàmens? Ves a prendre alguna cosa al Boadas (Tallers, 1). Nascuda a Tallers, 1, és la cocteleria més antiga de la ciutat.

Notícies relacionades

Mou el rellotge 30 anys i dona la benvinguda als 60 i els 70 a La Garrafa dels Beatles (Joan Güell, 150) i Flash Flash (Granada del Penedès, 25), dues joies ancorades en el temps. El primer, un pub amb xous en directe on la música dels Beatles dona més alegries que Rajoy i les seves columnes esportives. I el segon, icònica truiteria que homenatja l’art pop amb les imatges en blanc i negre de Leopoldo Pomés que decoren les seves lluminoses parets.

I per flipar en colors, hora d’avançar una dècada. Com si fossin Bernie a Este muerto está muy vivo, els 80 i 90 continuen vius gràcies a desenes de bars que no obliden el seu llegat cultural. Per exemple, Polaroid Bar (Còdols, 29), cocteleria decorada amb marxandatge de les pel·lícules més icòniques d’aquells anys, i que, entre altres plans, té cinefòrums gratuïts que projecten clàssics. O Trikini (Pujades, 226), especialitzat en biquinis i martinis, i amb una decoració que és tota una oda a la cultura trash i pop dels vuitanta i noranta on els posats de platja d’Ana Obregón van a missa. Forever&Young (Aribau, 153) és un bar musical consagrat als èxits de la dècada. Manchester Bar (Milans, 5), la meca del rock alternatiu britànic de finals del segle passat. I Olimpic Bareto (Joaquín Costa, 25), homenatge a la Barcelona eufòrica per acollir les Olimpíades. Tot a punt per viure una història a l’estil Marty McFly.