On Catalunya

PROPOSTES DIFERENTS

Sant Joan 2021: revetlles per a tothom a Barcelona

Plans personalitzats per passar la nit més curta de l’any: al carrer o a casa, davant una foguera o el mar, entre explosió de pólvora o de discoteca

Sant Joan 2021: revetlles per a tothom a Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Després de la celebració mesurada de l’any passat, aquest juny rebrem el solstici d’estiu amb eufòria de ballaruga. Fins i tot podrem brindar en algunes discoteques. Això sí, la revetlla es pot viure més enllà de les traques i la ressaca monumental. Aquí van algunes propostes perquè aquest Sant Joan sigui el somni d’una nit d’estiu per a tothom

Per als noctàmbuls 

Tornada a la pista

¿Ballar amb mascareta? ¿I què? Recordeu quan havíeu de ser a casa a les 22.00 hores. Sant Joan portarà el moment més esperat per a molta gent: tornar a entrar en una discoteca de nit, amb els llums encegant-nos i la música sonant a un volum celestial. Caldrà estar al lloro fins a l’últim moment per saber quins clubs i bars es llancen a celebrar la revetlla amb els nous horaris, però aquí us xivem algunes festes. 

Pacha Barcelona (Ramon Trias Fargas, 2) ha organitzat ‘La Juerga White Party’, una bacanal de reggaeton, hip-hop i ‘hits’ servits per ‘dj’ com Marshall Night i Negro Joya, entre altres. Serà des de les 18.00 hores, i es pot reservar taula a la terrassa, la pista, la cabina i la zona vip. 

Els responsables de La Terrrazza (Poble Espanyol) ens xiven que tenen a punt el seu Electronic Open Air Club perquè balleu sota les estrelles la nit més curta de l’any. Si el que enyoreu és tornar al vostre pub favorit, tenim dues tornades triomfals. El mític Musical Maria (Maria, 5) anuncia que ja tornaran el dilluns 21. I el Manchester Bar (Valldonzella, 40, i Milans, 5), que des de fa algunes setmanes torna a banyar les nostres tardes de neó vermell i melodies ‘indie’, celebra la revetlla amb Brian Silva, membre de Vetviolet i The Zephyr Bones. Estarà punxant ‘hits’ darkwave i electrobeat al seu local del Gòtic, des de les 20.30 hores fins al tancament. Una nit per tornar a posar-vos la vostra samarreta de Joy Division i udolar amb eufòric neguit allò de «‘love will tear us apart, again’».   


Per als llaminers 

Coca de la bona

Si penseu que les postres són la mare de totes les festes, res t’il·luminarà tant aquesta revetlla com la formidable coca de Sant Joan. El més recomanable és tenir temps per escollir el cava, o bé un bon vi ranci o dolç per acompanyar. Deixem que siguin artesans professionals els que ens delectin amb aquest dolç arrodonit que apel·la a l’atàvic culte al sol. 

Aquest any triomfa la carta de coques de L’Atelier (Viladomat 140, bis), gloriosa combinació de tradició i sofisticació. De la imaginació dels xefs Eric Ortuño i Ximena Pastor aquest any es presenten sis varietats. La seva radiació d’ingredients complaurà tots els paladars: fruites confitades, nata, trufa, caramel salat i xocolata Azélia de Valrhona, entre altres. Destaca la de crema i pinyons, guanyadora del premi a la millor coca de Sant Joan 2020 d’Espanya. La seva untuositat no concedeix indults, i a més la podeu caramel·litzar al vostre gust a casa. 

Una altra opció de luxe és l’espectacular desplegament de coques ideat per Jesús Fuentes i l’equip de la Pastisseria Hofmann (Flassaders, 44). Tot materials nobles: crema i taronja confitada, fruits vermells i vainilla, i les propostes revolucionàries de mascarpone i pistatxo amb melmelada de cítrics. ‘Yumm’.   


Per als mariners 

Variacions al mar

De vegades va bé posar una mica d’aigua pel mig. Una bona manera d’adquirir perspectiva i evadir-se del que és habitual és pujar a una embarcació i salpar cap a altres horitzons de festa. Si vols flotar amb el teu grup bombolla, empreses com Catamarán Barcelona i Sondevela fan sortides des del Port Olímpic, i ofereixen variades possibilitats per a una cristal·lina revetlla a la costa: navegació privada amb aperitiu, lloguer de veler amb música al teu gust, barbacoa a bord, ‘open bar’, i fins i tot pàdel surf. Tampoc oblidem les clàssiques Golondrines, ideals per passar una tarda fresqueta atalaiant les platges i l’‘skyline’ de la ciutat mentre el carrer bull amb el vespertí crescendo de petards. Res com iniciar la navegació d’estiu admirant el contrast entre el foc i el mar. 


Per als revetllaires 

Festa al carrer

Per descomptat, Sant Joan significa participar en la foguera del teu barri, disfrutar de l’ambient a les places, les actuacions i els sopars a l’aire lliure. Celebrar al carrer és una part formidable d’aquesta festa pagana de caràcter col·lectiu i socialitzador. 

Aquest any els actes tindran control d’aforament i reserva prèvia, però qualsevol persona amb previsió podrà anar a rebre solemnement La Flama del Canigó a la plaça del Rei, al costat dels Gegants, els Capgrossos i l’Àguila de la Ciutat. Després de balls, lectures i l’encesa del peveter, la flama es repartirà per totes les fogueres de la ciutat, donant l’inici definitiu a la festa popular. 

Si el que us va és descalçar-vos a la vora del mar amb la vostra tropa, recordeu que per evitar escenes de por i fàstic a la platja, no es permeten ‘botellons’ ni es pot portar música a la sorra. Total, per posar el ‘Bananakiki’ de Leticia Sabater tampoc val la pena, ¿oi?  


Per als propietaris 

Revetlla ‘chill’

Si no sou de sarau o terrabastalls, i veure gent ballant espasmòdicament per la vorera us fa vergonyeta aliena, us convé un confinament voluntari. Res com tancar els porticons, oblidar la revetlla i demanar sopar en un bon ‘delivery’ per rebre l’estiu sense astracanades. El ‘take away’ del Semproniana és una meravella que us permet gaudir al sofà de plats d’Ada Parellada com l’albergínia fumada amb formatge de cabra. Una altra idea sensacional és fer un ull a la carta de La Gormanda, amb ‘hits’ com les sardines amb ‘foie’ ‘micuit’, fonoll i crema de porros.

Una bona opció ‘veggie’ és The Green Spot, que es pot plantar a la vostra porta amb la seva fabulosa pizza, una amanida de ‘kale’ orgànic, quinoa, tomàquets cherry, avellanes i vinagreta de ‘miso’. ¿Preferiu carn i una cosa senzilla? Ni ho penseu: Van Van Chicken, i a endrapar pollastre cruixent marinat. Si us plau, Al Kostat us cuina a casa la millor cuina catalana. Amb la panxa plena, vosaltres decidiu si pel·li, sèrie, engoril·lar-vos amb algun joc de taula, o una sessió de ‘dj’ en ‘stream’.   


Per als petarders 

Pim, pam, pum

Hi ha qui no en té prou que la nit brilli i espurnegi, també vol que retroni. Per als xavals amb cap de misto i els pares addictes a l’olor de la pólvora, Sant Joan Baptista anima la revetlla amb un assortiment infinit de petards, bengales i focs artificials. Fullejar un catàleg de Petardos CM encén la nostàlgia de valent. Estan plens de colors cridaners i noms amb grapa per a tota aquesta metralla lúdica: Nagasaki, Demolition, Trueno Thor...

A Barcelona hi ha nou casetes obertes per portar a terme el ritual de llançar espurnes i crear focs catàrtics. No cal dir que cal anar amb molt de compte manejant aquests artefactes. Atenció, el gel hidroalcohòlic és incompatible amb la pirotècnia. Cal tenir la metxa llarga per petar-ho de debò.   


Per als antipetards 

Notícies relacionades

Escapades amb animals

Sí, sí, direu vosaltres: Sant Joan estarà bé per a qui gaudeixi amb les litúrgies purificadores. Però la vostra família i altres animals el que necessiten és fugir de l’enrenou, les flames i els petards. Pensant especialment en els nostres animals, que sovint pateixen amb els sorollosos ritus estivals, la millor opció és sortir de la ciutat i buscar un refugi tranquil. Mas Torrencito és la destinació ideal per als gossets i tota mena de mascotes. Es defineixen com una casa rural per animals que accepta persones, així que podreu imaginar que tot en aquest allotjament situat a Girona està pensat per ells: els gossos disposen de sofàs, confortables coixins a les habitacions, passejades pel camp, una piscina i nombrosos jocs. I per descomptat, estan convidats a seure a la taula.

Temes:

Festes Sant Joan