On Catalunya

rimes a distància

Prostíbul poètic: telepoesia ets tu

El col·lectiu de poetes a domicili obre una línia telefònica per recitar els seus versos a l'oïda dels seus clients

05ok

05ok

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El coronavirus ha implicat el teletreball, la televisió i tot el que tingui el prefix ‘tele’, com per exemple, la telepoesia. Si hi ha qui ensenya a cuinar o a decorar la casa o a fer esport o ballar a distància, per què no havia de ser possible recitar versos a cau d’orella... per telèfon.

Això fa aquests dies Prostíbul Poètic, un col·lectiu que fins a l’arribada de la maleïda pandèmia encomanava el gust per la poesia en esdeveniments en els quals els seus poetes es presentaven amb la ’madame’ al capdavant. Allà, després d’una presentació de cada un/a dels/les artistes, els clients escollien amb qui volien fer un vis a vis en un reservat, com si fos un bordell. «Una vegada dins, els poetes demanaven als clients que tanquessin els ulls perquè escoltessin i sentissin millor els versos», recorda Sonia Barba, impulsora d’aquest projecte.

Un telèfon, una hora, un codi

Això mateix fan ara, però a través d’una ‘Hot Line Poetry’ en la qual el client també té els ulls tancats en certa manera, ja que no veu qui recita perquè es fa a través d’una trucada convencional. Entres a la web, mires i llegeixes als/les poetes, esculls amb qui vols tenir aquesta trobada tot sol (hi ha diversos torns cada dia), pagues 4,99 € i reps via ‘mail’ un número de telèfon, un codi i una hora exacta per realitzar la trucada.

Aquest contacte telefònic (la trucada és gratuïta fins i tot per a gent d’altres països i continents) entre les dues persones ve a ser una habitació virtual en la qual el/la poeta et pregunta pels teus gustos, parla una mica amb tu, s’interessa pel teu estat d’ànim i en funció d’això et recita obres escrites per ell/ella. La trucada sol durar uns 10-15 minuts. «Inspira i tanca els ulls», et demana.

«La gent s’emociona»

«La gent s’emociona, és una passada, és molt potent –explica Barba–. Alguns t’expliquen coses, comparteixen records... La veritat és que s’aconsegueix que per una estona et posi en un altre estat, t’oblidis dels problemes que tenim ara mateix». Un telèfon de l’esperança que s’eleva a la categoria d’art. O teleart. Si Gustavo Adolfo Bécquer aixequés el cap, hauria escrit ara «¿Què és telepoesia? ¿I tu m’ho preguntes? Telepoesia... ets tu».

I malgrat que aconsegueixen que t’evadeixis, i tot i que no facin ni un trist reble, ni una verinosa al·lusió al coronavirus (¿amb què rimarà?) perquè segurament senten que no s’ho mereix, Prostíbul Poètic no oblida el drama en el qual estem tots ficats. Per això, diumenge tindrà al seu equip els actors Alberto Velasco (‘Vis a vis’, ‘Señoras del (H)Ampa’ i ‘Madres’) i Bárbara Santacruz (‘Buscando el Norte’, ‘3 bodas de más’, ‘El Príncipe’). La seva participació serà benèfica.

Recaptació de fons contra el coronavirus

Notícies relacionades

Els ingressos que generin les seves intervencions aniran destinats a dues iniciatives contra la pandèmia: el projecte ‘JoEmCorono’, una campanya de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació de Lluita Contra la Sida i la Fundació Irsicaixa que lideren els doctors Bonaventura Clotet i Oriol Mitjà i que busca una vacuna, i ‘Descorónate’, de la parella formada per l’actriu Sara Sálamo (‘B&B, de boca en boca’, ‘Brigada Costa del Sol, ‘Todos lo saben’) i el futbolista del Reial Madrid Isco Alarcón, que compra material sanitari per fer-lo arribar als hospitals més necessitats.

La manera més tangible de demostrar per què la poesia, en temps foscos com aquests, és tan necessària.