On Catalunya
el museu imaginari
Merendero de la Mari i el Port Vell, un lloc per desconnectar
La realitzadora Bárbara Barberà troba «pau» en aquest restaurant on disfruta de la seva cuina tradicional i de les vistes sobre el front marítim de Barcelona

barbara-barbera /
Bárbara Barberà debilitat pels terrats. «M’agraden perquè imagino històries a partir de la gent que veig». Però com que no viu en un àtic, s’ha de conformar amb les terrasses dels hotels on prendre alguna cosa. Així que les visita quan pot, menys del que en realitat voldria. En canvi, té més a mà un racó que també ofereix bones vistes, que l’omple de «pau» i que, a més, li encanta: el restaurant Merendero de la Mari (plaça de Pau Vila, 1), des d’on contempla l’horitzó del Port Vell, el passeig de Colom i la muntanya de Montjuïc.
I des d’on observa el vaivé de persones que tant la fan crear històries. Perquè a ella, realitzadora i productora audiovisual en l’actualitat i model durant la seva joventut, el que li agrada és això. I plasmar-les després en una pantalla. Ho fa a l’empresa familiar Barberà Films. MANGO, Nike, Lancaster, Hugo Boss, Rimmel London, Victorio & Lucchino, Wella i Max Factor són algunes de les firmes amb què treballa o ha treballat Barberà, especialitzada en films publicitaris de moda i bellesa.
Igual que els seus pares i el seu avi
No és casualitat que triï Merendero de la Mari. Els seus pares i el seu avi eren habituals de l’establiment quan s’ubicava a la platja. «Hi anaven cada diumenge», recorda. «Hi anaven molts artistes, actors, realitzadors com els meus pares...». Amb l’arribada dels Jocs Olímpics, el restaurant es va traslladar al Palau de Mar, i van continuar anant fins allà.
Ubicat al Palau de Mar
Edifici de 1890, el Palau de Mar (1890) va acollir els Magatzems Generals de Comerç. Exemple de l’arquitectura portuària del XIX, avui dia acull el Museu d’Història de Catalunya, empreses tecnològiques i diversos restaurants.
Ella continua amb la tradició. «Primer, perquè ser aquí m’ajuda a desconnectar, sembla que estigui fora de la ciutat, de vacances. No hi ha cotxes. I segon, perquè m’agrada molt menjar. Però cuina tradicional i mediterrània, no les modernitats que es fan ara i que estan molt bé per veure», confessa.
Per això disfruta tastant l’anomenat Rape Mari amb ‘fideuà’ («porta mussolina d’allioli gratinada al forn») i els paquetets, unes postres de pasta fil·lo que embolcalla crema amb vainilla («és una explosió a la boca de contrastos, del calent i cruixent de la pasta acabada de fregir amb el fred i cremós del farcit»).
Llumetes de nit
Notícies relacionadesAquest lloc li agrada tant que hi va a dinar cada diumenge, tot i que alguna nit també. «També té molt encant gràcies a les llumetes dels edificis i els vaixells», comenta la realitzadora, que sol trobar inspiració a la taula del restaurant i a la terrassa, mentre es pren una cervesa, tasta unes tapes i perd l’oremus amb el guacamole («¡soc addicta al guacamole!»).
I, mentre veu com passa la vida davant dels seus ulls, confirma que «la cuina és com el procés del muntatge d’una pel·lícula: agafes coses d’aquí i d’allà i construeixes alguna cosa».
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- L’Apartur promou la "xivatada" anònima
- Òbit Mor Robert Redford, llegenda de Hollywood, als 89 anys
- SUCCESSOS Multades tres empreses de busos per l’accident mortal de França
- De la Generalitat a Golden Hotels Aragonès renuncia al sou d’expresident i dirigirà l’empresa familiar d’hotels
- La crisi habitacional El Pla Estatal de Vivenda triplicarà la inversió fins als 7.000 milions
- Projeccions econòmiques El Govern i el Banc d’Espanya eleven la previsió de creixement
- Cita empresarial Barcelona Global reuneix 1.500 professionals de 90 nacionalitats
- Farmacèutiques La japonesa AGC Pharma Chemicals inaugura una planta a Malgrat de Mar
- Sector bancari El BBVA confia que el Govern perdi el seu poder per vetar una futura fusió