On Catalunya

CIUTAT ON

Els cinc gimnasos més originals de Barcelona

¿Ets dels que només trepitges el 'gym' per intentar donar-te de baixa? Compleix el propòsit del nou any. Aquí tens cinc estudis on suaràs amb la mateixa alegria que a la discoteca

fcasals46481292 onbarcelona perro en el gimnasio190109131340

fcasals46481292 onbarcelona perro en el gimnasio190109131340 / damedeeso 123RF

9
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Anar al gimnàs cada vegada s’assembla més a compartir pis amb els de ‘Friends’.  S’estenen per Barcelona els estudis 'boutique': familiars, especialitzats, pagues només per les sessions que vols fer. Ja no s’hi suarà, s’hi tindran “experiències”.

1. Veevo

Un gimnàs amb ganxo

Acabes abraçat als teus companys de classe en menys del que trigues a dir “hola”. Ets allà, el teu primer dia de gimnàs, fent una rotllana amb una colla de desconeguts que et somriuen amb la mateixa intensitat que si et volguessin captar en una secta. Acabaràs suant amb ells amb més motivació que Rocky pujant escales.

Més que un gimnàs diries que és un club social. Hi ha una Nespresso a la recepció i vestuaris que semblen ordenats per Marie Kondo. Tothom et pregunta “¿què tal?”, xoca la mà amb tu, et diuen “¡campiona!” quan sobrevius a un exercici. Sí, sobrevius arrossegant-te, però amb ganes de tornar-hi. Hi ha qui ve tres vegades al dia. “Això no és un entrenament –garanteixen–, és una experiència”.

Veevo acaba de complir dos anys. Ofereixen bons per sessions (des d’una, per 18 €, fins a 20, per 280 €), i mensuals a partir de 69 €. Duran 45 minuts: combinen entrenament funcional, ‘fitboxing’ i meditació. És a dir, que comences sentint-te l’amic fluixet de Richard Gere a ‘Oficial i cavaller’, després descarregues adrenalina com Mike Tyson (però sense mossegar orelles) i acabes respirant tan profund com un jubilat al parlar de les pensions. Cremes fins a 1.000 calories, t’ho prometen. Poques et semblen per a la reguera de suor que deixes.

“Tinc els polvorons aquí”, t’assenyales la gola. “Mentre no els tinguis aquí”, diu, rient, el Gorka assenyalant-te la panxa. Gorka Layola, de 27 anys, és l’‘studio manager’. No t’estranyi que et deixi fregit: va començar estudiant cuina. Té més energia que Pocholo i el Correcamins junts. Més que entrenador, sembla un animador. Es nota que també és actor.

“Jo vaig arribar amb 102 quilos –et diu el Joan, un dels alumnes– i estic en 85”. “És destrossar-te, però passant-t’ho bé”, afegeix el Carlos. En l’escalfament juguen fins i tot al mocador. Tots els exercicis es fan en parella. “Perquè hi hagi interacció”, assenyala el Gorka. “I perquè anima més”. Funciona: l’energia és contagiosa. I de fons, música amb ganxo, és clar. 

Ara et poses els guants, aprens a deixar anar jabs i hooks, t’acarnisses amb el sac. I acabes amb els ulls tancats a terra. “No es pot meditar en cinc minuts –assenyala el Gorka–, però hi ha un punt de... abaixar pulsacions i de relaxació mental”.

I acabes com has començat: en una rotllana entre una colla de ja no tan desconeguts.  “Som una família”, assegura l’Alejandra, de 20 anys, la petita de “la tribu”. Així es diuen ells. “Fins i tot han fet un grup de WhatsApp –diu el Gorka. Ja en són més de 50”.  Muntaner, 565. veevo.es  


2. LoveCycle

Agafa un bon pedal 

Sembla que t’has colat en una discoteca: hi ha llum tènue, espurnejos halogenats, somriures festius i tothom entra disposat a agafar un bon pedal. Hi ha 48 bicis a triar. Més d’una vintena de riders (així s’anomenen els ciclistes ‘indoor’) se saluden amb complicitat. Acabaràs cridant amb ells com si estiguessis de concert, agitant la tovallola en l’aire i desitjant que hi hagi bisos.

L’Agus, la instructora d’avui, puja a una bici envoltada d’espelmes. Comença la sessió. Música d’eufòria: amb l’Agus toca tecnopop. Comences a pedalar. ¿¿I a ballar?? La instructora va fent coreografies sobre la bici com si fos una barreja d’Induráin i Shakira. Fins i tot faria moure l’oncle Paco que només balla als casaments. Mantens el pedaleig per pura dignitat, per seguir el vaivé de ritmes. Uf. Llançaries la tovallola, però la necessites cada 30 segons per netejar-te la suor que et cau a raig. No, no deixes de pedalar. Pateixes, però t’ho passes bé. ¿El que més agrada? “L’energia, la música, l’ambient que es crea –dirà al final l’Andrea, una alumna. Fas moltíssim exercici en 45 minuts”. La classe inclou una part amb pesos i estiraments. És com una disco, afegeixen. “Per fer exercici”, apunta la Catalina.

Així és ara el ciclisme ‘indoor’: tota una experiència. El va revolucionar des de Nova York SoulCycle fa més de 10 anys. “És la mare de tot això”, assegura Enrique Ariza. Ell va provar una sessió i un any més tard ja estava obrint a Barcelona LoveCycle. D’això fa gairebé dos anys i mig. Tots els instructors s’han format a Nova York. “Són l’ànima de la sessió”, insisteix l’Enrique. Més que tècnics, diu, són motivadors

Et rep un mur amb 250 polaroids de la “community”.  Et donen sabatilles, tovallola, gomes i fins i tot taps per a les orelles. Els vestidors tenen ‘amenities’ d’‘spa’. Funciona amb bons: pots comprar des d’una sessió (19 €) fins a 50 (490 €). També n’hi ha de mensuals i anuals il·limitats. “L’espanyol mitjà va quatre vegades al mes al gimnàs i paga 60 €”, diu Álvaro Conejos, l’‘studio manager’. “Pel mateix preu, aquí tens més coses”. Via Augusta, 10. www.love-cycle.com


3. Sala Magali

30 minuts d’adrenalina

“Et despertaràs”. La Claudia t’avisa somrient de bon matí des de recepció. Li dones la raó quan entres a classe. En tres segons estàs suant més que Camacho en els temps de seleccionador. Cinc minuts més i entens com se sentia Karate Kid després de donar cera i polir cera. “Si només era mitja hora de classe”, penses, ingènua. Acabes demanant l’hora, com en el futbol. Però quan surts, ja estàs pensant a tornar-hi.

“Felices agulletes”, es llegeix a les samarretes de l’entrada. És el mantra fitnes de la Magali Dalix, l’entrenadora que fa suar els ‘triunfitos’ més que la professora de ‘Fama’ Lydia Grant. Al seu gimnàs deixa amb la llengua fora bona part de la ‘troupe’ d’‘OT’, actors i ‘influencers’.

La sala Magali va ser el primer ‘gym boutique’ d’Espanya. Va obrir fa més de 14 anys. La seva fórmula d’entrenament: “30 minuts de pura adrenalina”. Mai hauries cregut que mitja hora durés tant.

Hi ha tres tipus de sessions: ‘Live better’ (“sessió cardiovascular on es treballa l’emoció”, defineixen), ‘Be strong’ (“sessió muscular on es treballa el cos”), i ‘Train hard’ (“sessió cardiovascular d’alta intensitat on es treballa la ment”). Allà veuràs gent amb els abdominals de Ronaldo arrossegar-se per terra. “És molt bo per a la ment –et diuen–: penses que no pots fer una cosa i al final ho aconsegueixes”. Es pot anar a provar una sessió per 20 €. La resta de preus te’ls donen en persona. 

Et posen una polsera fluorescent, com si te n’anessis de revetlla. “Significa: ‘No et fiquis amb mi, que soc nova’”, diu una alumna, animant-te. I entres “al cub”, com anomenen la sala d’entrenament. Diries que és una discoteca –música al màxim, leds– fins que agafes uns pesos i comences a seguir l’entrenador. És com si ballessis en una disco, però els músculs et cremen com si entrenessis amb Hulk. Dur, molt dur, i divertit a la vegada.

Aquesta és la seva filosofia: “Estalvies temps, tens resultats ràpids i fa que t’agradi l’esport”, resumeixen. “Amb mitja hora aquí fas el que en un altre gimnàs fas en dues hores, i t’ho passes bé”.

¿Què enganxa? “És diferent, familiar”, apunta la Teresa, una alumna. “És divertit i motiva molt”, afegeix la Zoraya. “Vens aquí a donar-ho tot”. Bori i Fontestà, 5. www.lasalamagali.com


4. Reburn

Supera els teus límits  

Llums disco, música, suor. Et vindrien ganes de demanar-te una copa si et quedés alè per parlar. Quan et veu afluixar, el David apareix darrere teu de sobte, com la majordoma de ‘Rebeca’. “Recordes els polvorons, ¿eh?”.

David del Álamo és l’‘studio manager’ de Reburn. L’anomenen “el sergent Del Álamo”. Ell riu. “Però després m’estimen”. Et fa patir, sí, però sense necessitat de treure bromera per la boca.   

Hi ha 14 cintes de córrer a un costat i 14 ‘steps’ a l’altre, amb una cinta de suspensió i un ‘pack’ de manuelles per cada alumne. Vas combinant: ara corres, ara treballes amb els pesos. En equip i amb un monitor que et corregeix la postura. “Menys és més”, repeteix el David. Fer menys, però bé.

Et caurà un llamp a sobre si dius “no puc més”. Aquí una de les tornades és “supera els teus límits”. Són entrenaments d’alta intensitat45 minuts. “Cremes calories fins a 48 hores després”, et prometen. Pots provar una sessió per 12 euros. Hi ha ‘packs’ des de 44 € i tarifa amb accés total (129 €).

Reburn fa un any que va obrir. Fins i tot han organitzat esdeveniments amarats de suor amb ‘dj’ en directe. En recepció et pregunten què tal les festes i fins i tot et donen agulles de ganxo. Quan creues el passadís, llegeixes el seu lema amb el ‘hashtag’: #fitorleave. Posa’t en forma o ves-te’n. “És totalment diferent”, diu assentint l’Álex, un alumne, després de la sessió. “Aquí et provoquen la necessitat de venir”. Amigó, 14-16. www.reburn-studio.com  


5. DynamiCore

Arriba el ‘crosspilates’

És l’últim gimnàs ‘boutique’ que ha obert a Barcelona, fa un mes. Està especialitzat en 'crosspilates'. Nova paraula per aprendre en malles. “El millor del ‘crossfit’ i el millor del ‘pilates’”.

Entres a entrenar i et trobes un ‘loft’ blanc nòrdic, tauleta amb tes, wifi, canviadors com a una botiga de roba. La Miriam et saluda amb calidesa d’amfitriona. Les classes són de vuit persones com a màxim. Es pot pagar per una sessió (25 €), per ‘packs’ de 10 (180 €) o 20 (300 €) i mensualitats des de 110 €.

Les claus de les taquilles porten el nom d’alguna part del cos. Agafes la del gluti, perquè intueixes que aniràs de cul després de l’empatx nadalenc. “El treballarem molt avui”, diu, rient, la Miriam. Miriam Carles-Tolrà, 29 anys. Va ser campiona d’Espanya com a regatista. Ara és fisio especialitzada en sòl pelvià. Va portar el ‘crosspilates’ de Londres. “Agafes el millor del ‘crossfit’, tot el que és la intensitat i portar el teu cos al límit, amb el millor del pilates: la postura, la respiració...”.

“A mi encara em fa mal el cul”, diu, queixant-se, una alumna. Hi ha quatre estoretes amb un rodet d’escuma. Motr, es diu aquesta màquina de pilates. És un rul·lo que inclou dos braços amb resistències que vas ajustant a les mans o els peus. Aviat la veuràs com un poltre de tortura.

“Comencen els dolors”, anuncia la Miriam. Ella utilitza tècniques més subtils que les dels entrenaments militars. En lloc de cridar, et diu: “Imagina’t que tens un bitllet de loteria guanyador entre els genolls i te’l vull robar”.

Notícies relacionades

“Descanseu sempre que ho necessiteu”, repeteix i repeteix. “L’important és tornar”. “El primer és la postura”, justifica. “¡JLo!”, crida ara. “Treballarem una miqueta el gluti”. Una miqueta, diu. Acaba cremant. “¡Disfruteu de la sensació!”. Se senten crits lleus de sofriment amb música dels 80 de fons. No ajuda escoltar Alaska cantant “a quién le importa lo que yo haga”.

“No acabes suant, però et fa mal tot”, diu, esbufegant, la Carlota al final de la classe. Les alumnes es queden prenent un te amb ambient casolà. ¿El que més els agrada? “És personalitzat”, diu la Blanca. Diagonal, 167. www.dynamicore.es

Temes:

Ciutat on