On Catalunya

FER ARRELS

L'olivera 'Lo Parot' d'Horta de Sant Joan

L'exemplar, d'una varietat avui abandonada, és considerat l'arbre més vell de Catalunya

L’olivera ’Lo Parot, a Horta de Sant Joan.

L’olivera ’Lo Parot, a Horta de Sant Joan. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Segons la tradició local, aquesta extraordinària olivera d’una varietat avui abandonada va ser plantada fa almenys dos mil·lennis, en època romana, i és possiblement l’arbre més vell de tot Catalunya. Com el seu nom indica. Lo Parot és el pare dels arbres: el patriarca. I un atractiu més que sumar als encants d’Horta de Sant Joan.

Tot i que estimar l’antiguitat d’una olivera és summament difícil, ja que l’espècie no forma els típics anells anuals en la fusta, és segur que al visitant no li importarà que tingui realment uns segles de menys. No sortirà defraudat al contemplar la monumentalitat de l’exemplar (7,50 metres de perímetre de tronc), les seves branques de formes recargolades i el paratge agrari on grimpa. Gràcies a l’afecte amb què l’han cuidat els seus propietaris, d’ara i de sempre, l’olivera encara continua donant fruits.

Olea europaea

NOM COMÚ Olivera ORIGEN Conca mediterrània, Pròxim Orient ANTIGUITAT: Bimil·lenària, segons la tradició, encara que possiblement tingui uns uants segles menys LLOC Horta de Sant Joan (Terra Alta). Sortir en direcció a Bot per la carretera T-334, recórrer uns 400 metres i prendre el primer desviament cap a la dreta

Temes:

Fer arrels