On Catalunya

EN FAMÍLIA

Un any per reclutar lectors

Aquestes novetats del 2018 faran que els nostres fills estimin la lectura

Volums de la tetralogia ’Kadingir’. Aquest any arriba el quart. Sota, les autores, Mercè Masnou i Helena Sales.

Volums de la tetralogia ’Kadingir’. Aquest any arriba el quart. Sota, les autores, Mercè Masnou i Helena Sales.

2
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Cada canvi d’any acostuma a portar la llista de les novetats literàries que ens esperen en aquests 365 dies futurs que sentim com una nova oportunitat de ser una mica millors. Llegir més, i sobretot amb més criteri, és un propòsit recurrent, i aquestes llistes ens ajuden a materialitzar-ho. Però solen oblidar els llibres amb els quals podríem aconseguir que, d’aquí uns anys, els nostres fills s’estiguessin proposant el mateix que nosaltres, cosa que sabem que contribuiria a la seva felicitat i a la nostra pau d’esperit, perquè un nen lector és un nen amb més eines per entendre el món. I per disfrutar-lo.  

¿I què ens ofereix el 2018 perquè ajudem els nostres fills a convertir-se en bons lectors? Una de les referències obligades són els premis Edebé, que s’entreguen a principis d’any i es comercialitzen a la primavera. A l’espera de saber en qui recauran en la seva pròxima edició, la 26a, l’editorial recomana dos títols. Per als més petits, ’El enfado de Candela', de Ricardo Alcántara i il·lustrat per Mercè López, un llibre que ajuda a reconèixer les pròpies emocions, i per als adolescents, 50 cosas sobre mí, de Care Santos, que aborda el problema del botellon. Tots dos es publiquen al febrer, i amb edicions en català i castellà. 

Amb la vista posada en la mateixa franja d’edat, en el primer trimestre de l’any Maeva Young editarà 'Sobre patines', de Victoria Jamieson, una novel·la gràfica en la línia d’èxits de l’editorial com 'Sonríe' o 'Supersorda', que connecten a la perfecció amb els xavals que estan en aquesta edat crítica en què molts (massa) perden l’afició per la lectura que havien tingut de petits. 

Els pares vibrarem especialment amb una de les apostes de Nórdica infantil per al 2018: l’edició il·lustrada, amb la cura que caracteritza aquesta editorial, de Chitty Chitty Bang Bang, la genial aventura per a nens ideada pel pare de 007, Ian Fleming, que va portar al cine Ken Hughes el 1968. Encara que haurem d’esperar que acabi l’hivern per tenir-lo a les mans. 

Un altre referent que ens transporta directament al temps en què encara no menjàvem ous és  La Galera. A bord d’aquesta nau viatgem al país dels lacets, tripulem el Mussol i muntem un zoo amb els amics per ajudar en Pitus. Aquest any, entre moltes altres propostes, conviden els nostres fills a pujar a El tren de les parades sense nom (un llibre de Carles Sala, recomanat a partir de 10 anys, amb il·lustracions d’Estela de Arenzana), i a descobrir el món de Mortina, una nena zombi creada per Barbara Cantini que als nostres fills (es recomana a partir de 6 anys) els portarà records de Tim Burton i a nosaltres d’aquella família Monster (després va ser Adams, sí) que ens mantenia enganxats a la tele els dissabtes al matí. 

Mercè Masnou i Helena Sales, creadores de 'Kadingir'. ÁLVARO MONGE

Notícies relacionades

Per acabar, una proposta que arribarà quan l’any estigui a punt d’acabar-se, però per la qual val la pena esperar: si vam trigar 10 anys a tenir el tercer volum de la tetralogia Kadingir'El caso Shapla', ¿vindrà de 12 mesos per saber-ne el desenllaç? Perquè a això s’han compromès Mercè Masnou i la seva filla Helena Sales amb la legió de fans d’Ishtar: a finalitzar la història abans que s’acabi l’any que tot just comença. A l’espera de comprovar si el propòsit del tàndem es compleix, tenim un any senceret per reclutar els nostres fills per al nostre. 

 

Temes:

En família