On Catalunya

Una ruta al punt

Onze temples per a carnívors sibarites a Barcelona

Es multipliquen al mateix ritme que els restaurants vegans. En aquests santuaris de la carn desitjaràs que et donin la brasa

Onze temples per a carnívors sibarites a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

En paral·lel a la proliferació de restaurants vegans, s’ha teixit a Barcelona una xarxa de locals que aposten per la carn de qualitat. La carn entesa com un premi, no com un hàbit. I en aquest terreny de joc, entren en joc asadores que aposten per producte noble, eco i de proximitat. O carnisseries que només venen la crema de la crema. De vegades és millor pagar una mica més i menjar una mica menys de carn, i en els següents espais podràs practicar aquesta filosofia assaborint talls d’una altra galàxia. La carn és feble, diuen, ja que en aquests llocs va molt i molt fort. I res de: «la vull molt feta», no siguem aixafaguitarres.  

1. La llei del desig 

Més llenya

No hi ha fogons. Tampoc necessiten forn. A Carnal Steak House, en tenen prou amb graelles i fusta d’alzina per treure-li suc a un producte suprem que manegen com si fos vidre de bohèmia. Als entrants freds, la llengua d’Angus fumada i el pernil de rossa gallega són les drogues més potents. El xef uruguaià Joaquín Ignacio Sánchez s’encarrega de seleccionar les varietats de carn (de tot el món, per a tots els gustos). De la seva cambra de maduració (60 dies mínim) surten mitjanes i entrecots de diferents races. Varietat de talls i carns de tot el planeta (de l’Argentina al Japó). A la taula aterra una mitjana majestuosa de boví Hereford amb 90 dies de maduració, perfectament brasejada i amb una cohort d’àngels amb trompetes sobrevolant-lo. Enric Granados, 52. carnalsteakhouse.com 


2. La casa de la carn 

A dalt o a baix

A laplanta baixa, Lomo Bajo, mos casual d’etiqueta. El seu ‘tartar roll’ de bou va ser pioner i ara ja és llegenda. Premi per a la Suprem, una de les millors hamburgueses de Barcelona. I menció honorífica per als seus pepitos de filet i mitjana. A la planta superior, Lomo Alto, la cosa es posa seriosa. Bou, vaca vella i vedella a l’escenari. Costelles i centres de llom amb diferents graus de maduració que acaben a la teva taula servits amb tots els honors, al caliu d’uns llums tèrmics que impedeixen que es refredi la relació. Presumeixen de tenir les millors races del planeta, compten amb un desplegament de brases espectacular i tracten el gènere amb les millors cures. Si no t’ho creus, fes un passeig per les sales de conservació i maduració de la carn: se t’enganxarà la cara al vidre. Aragó, 283. lomoalto.barcelona


3. Llom celestial 

La llei de Josper

Som en territori Josper, una firma que ha creat i popularitzat un forn de carbó miraculós i nodreix incomptables restaurants amb altres artefactes perfectes per donar la, ehem, brasa. Aquesta tecnologia mana en una carta interminable en la qual destaquen, per descomptat, les carns. A Pura Brasa ens indiquen que triem el wagyu sense miraments i ens deixem portar. Ens cau una hamburguesa de wagyu que s’esfuma en dos minuts. I acabem amb el rei de la cort, un llom de wagyu imperial, amb tots els sucs al seu lloc, tendre com un núvol, gairebé pornogràfic i acompanyat d’una planxa Josper en miniatura per si cal rematar-lo a la taula. El bitxo no dona treva. Es disfruta amb els ulls tancats, és un caramel. Arribem rodant a casa: missió complerta.  CC Arenas. Rambla de Catalunya, 13. Torres i Bages, 63. purabrasa.com


4. Sense tonteries 

Meat bar

Segurament, el millor restaurant especialitzat en carn de Barcelona. A Bardeni s’ha de deixar la tonteria a l’entrada i preparar-se per disfrutar d’un desplegament carnívor incomparable. Dani Lechuga és al·lèrgic a les floritures i se centra exclusivament a oferir al comensal una experiència basada en la sublimació de la cuina més honesta i senzilla. Els experts coincideixen a assenyalar que el millor ‘steak tartar’ de la ciutat es fabrica en aquesta casa. Tampoc es queda enrere el seu entrepà fetitxe, el Denito, una variant del pepito amb un filet suprem. S’ha de tastar per creure-ho: deixa bocabadada la parròquia i té una legió de seguidors. Res falla en aquesta catedral. I si tenen la costella d’Angus en dues coccions en carta, fes el que sigui perquè acabi a la teva taula. A Bardeni no es prenen presoners, només gran producte. València, 454. www.bardeni.es 


5. Lliure elecció 

El pes de la carn

Si et perds a la seva carta, demana ajuda als cambrers. La fórmula de Solomillo és reptadora, venen les seves carns al pes i ho deixen tot a les teves mans. El client tria el pes, la raça (en compto fins a cinc), el gramatge, el punt i la forma de cuinar-lo. I el nom de l’espai no va de farol, el filet és el sant i senya, i cada raça t’ofereix uns matisos de sabor i potència diferents. N’hi ha de més suaus, per a paladars cauts, i més madurades, per a carnívors a la recerca de carn de més cilindrada. L’‘steak tartar’ juga a Primera Divisió i les guarnicions (Km 0) i salses estan a l’altura de les circumstàncies. Per cert, té un pati-terrassa amagat a l’Hotel Alexandra que val el seu pes, mai millor dit, en or. Mallorca, 251. restaurantesolomillo.com 


6. Asador deluxe 

Alt standing

Les coses com són: Mr. Porter et deixarà la Visa més seca que el desert de los Monegros La clientela maneja pasta, i no parlo de menjar italià. Els jugadors del FC Barcelona es van reunir a les seves dependències per fer pinya, i no parlo de fruita. El cert és que en aquesta ‘steak house’ es menja fabulosament. És als baixos de l’Hotel Sir Victor i presenta un interiorisme luxós que acompanya la qualitat de les seves carns. El filet chateaubriand amb foie és un viatge d’anada i tornada al cel: es fon a la teva llengua i fa que els ulls et girin com la nena de ‘L’exorcista’. I el desplegament carnívor no dona treva: el rib-eye amb os és una altra meravella i si et van les exquisitats, tenen fins i tot el prohibitiu wagyu japonès A5. Per cert, demana la focaccia de la casa per obrir la gana: magistral. Rosselló, 265. mrportersteakhouse.com 


7. Fum ancestral  

La barbacoa

El foc i el fum són els protagonistes a Fat Barbies, una idea del xef veneçolà Juancho Martini. L’aroma que impregna el local és la immillorable carta de presentació d’una cabana consagrada al noble art de la barbacoa en la seva manifestació més pura. La fusta fa la seva feina a la graella i el fumador (fet a mida) deixa la seva empremta en peces nobles de vaques que pasten en llibertat als Pirineus. La paciència i dedicació, les hores de cocció i fum, donen com a resultat unes costelles de vedella i porc saboroses i suculentes. El brisket, sublim, també mereix desfilar per la teva taula. I l’entrepà de pastrami farà que tornis. Per a súmmum, hi ha kombucha de fabricació pròpia i cervesa artesana. Bingo. Muntaner, 189. Bailèn, 83. lasfatbarbies.com 


8. Tornada al passat 

És el que hi ha

Nedant a contracorrent en una escena plena de cartes interminables i canviants, L’Entrecôte només juga amb tres elements, res més. Aquí no s’elegeix. T’asseus i menges el que et posen. Pum. Una refrescant amanida amb nous i vinagreta. Unes patates fregides que voregen la perfecció. I una peça de llom baix tendra, neta i tallada a fins talls, que han perfeccionat des de temps immemorials. Menció especial per a la llegendària salsa de la casa, la composició de la qual és més secreta que la de la Coca-Cola. La fórmula triomfa a França des de fa 60 anys i, pel que sembla, els paràmetres són els mateixos a la sucursal de Pau Claris. La decoració retro –aquestes estovalles grogues– i les postres posen la cirereta. Pau Claris, 142. entrecote.fr/es 


9. Felicitat arrebossada 

Eixample al punt

No acostuma a sortir a les llistes de millors restaurants de carn de Barcelona, però sempre que he visitat El Filete Ruso n’he sortit plenament satisfet. A la seva carta trobaràs vedella eco i biodinàmica del Berguedà; l’entrecot filetejat i el filet amb mantega Cafè de París mai deceben. Però el guanyador és el plat que dona nom al local: vedella eco picada, amanida i coberta amb guarnició. Un mos joiós i diferent que se suma a una col·lecció d’hamburgueses clàssiques gens menyspreable. Enric Granados, 95. elfileteruso.com 


10. Carnisseries top 

Notícies relacionades

Vaca per emportar.

Carns selectes i impossibles. The Butcher Society (Bigai, 10 i Felip II, 162) és el somni humit dels amants del wagyu japonès. Aquesta carnisseria amb dos locals a Barcelona pertany a la Kobe Beef Asociation i és distribuïdora autoritzada d’autèntica carn de wagyu de Kobe. Despatxa carn madurada de les millors races i té uns packs per fer-te hamburgueses a casa que et faran oblidar Glovo. D’altra banda, La Bouche Qui Rit (Calaf, 44), comandada pel carismàtic Moisés Vázquez Ventura, s’ha convertit en poc temps en un referent per a xefs i carnívors sibarites. El seu gènere és excepcional, es nodreix majoritàriament de vaques i bous criats i alimentats a Almacelles, Lleida, a Mas Boví, i si tens dubtes, el Moisès et demostrarà que viu per i per a la carn: pocs en saben tant com ell.