On Catalunya

Ruta entre pa

Els entrepans de moda a Barcelona: de pepitos gurmet a calamars 2.0

Són a tots els ‘feeds’ d’Instagram: calamars 2.0, pepitos gurmet, ‘tartar rolls’, burguers aixafades i bogeries japoneses. 5 bocates que són tendència i 10 llocs on els broden

Els entrepans de moda a Barcelona: de pepitos gurmet a calamars 2.0
7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Desfilen per l’alfombra escarlata amb totes les seves gales. Els flaixos es disparen. La gent es repassa els llavis amb la llengua quan passen per davant. Will Smith amaga la mà i somriu. Són els entrepans més ‘cool’ del moment. Entrepans que són tendència, omplen l’estómac i acumulen més etiquetes que Cristiano Ronaldo. Són a tots els ‘feeds’ d’Instagram i ara és el seu moment a Barcelona. Cinc bocates de moda i dos locals per cada un, perquè pugueu triar. I no us adormiu, alguns colonitzaran totes les cartes més xules de la ciutat en menys que canta un Gallagher. Brioix i calamars, bogeries japoneses, ‘rolls’ de carn crua, pepitos gurmet, burguers aixafades... Tan bons que us oblidareu de fotografiar-los.  

SMASH BURGER

L’Eddie mai falla 

Cita al ‘diner’

Segurament l’últim mes heu vist més smash burgers que mems de Pau Gasol. La invasió ja no és una amenaça, la invasió és real, és aquí, ¡desperteu! Perquè no us donin gat per ‘smash’, acosteu-vos fins al Fast Eddie’s, un petit ‘diner’ del Born, que fabrica la millor smash burger amb formatge que he tastat amb permís de Torpedo. Les boles fredes de carn madurada s’aixafen a la planxa, amb una espàtula, cosa que aconsegueix que el disc es caramel·litzi i la carn no perdi gens de suculència. El Fast Eddie’s és una tornada al més bàsic, el burguer americà tradicional, per això la carn s’introdueix en un deliciós bun de brioix i porta cogombrets adobats casolans, un edredó de cheddar i salses. Res més. Ni menys. I ho té tot: greix a dojo, gust de carn, un pa celestial... Incomprensible que Tarantino no l’hagi tret en alguna pel·li. Carders, 6. Instagram: @fasteddiesfood

El ‘burger’ de Perdita 

Smash mouth.

No deixeu que el seu famós llamàntol us despisti, en aquest ‘diner’ hi ha delícies més pornogràfiques que el crustaci. En la dimensió Durango impera el fast good, menjar americà ben fet, amb ingredients de qualitat i bona mà a la cuina. I la seva smash burger és un tret segur. Carn picada de vedella, 20% de greix pròxim a l’os, formatge cheddar anyenc, cogombrets adobats casolans, formatge scamorza i buns de l’extraordinària fleca Pa De Kilo. Sona bé, ¿oi? Els dos discos es mostren meravellosament caramel·litzats, són consistents i gustosos. I la combinació de formatges funciona. Com deia Miguel Bosé: no diràs que no. Aribau, 18. Instagram: @durango_diner


KATSU SANDO 

Japó entre pa 

‘Tokyo vice’

Fa pinta que el 2022 serà l’any del katsu sando. D’un temps ençà, aquest entrepà japonès de carn arrebossada ha començat a aparèixer a molts restaurants. Si no és tendència, li falta poquíssim. A la jove ‘izakaya’ El Japonés Escondido s’hi va apostar molt fort i s’ha convertit en una de les delícies més destacables d’una carta en què ganivet i brasa volen molt amunt. Els nigiris i la costella són pecaminosos, però el seu ‘katsu sando’ es mereix un reconeixement. Carn de porc de qualitat adobada. Gingebre adobat. Col fermentada durant tres dies. Maionesa de la casa. Salsa Bulldog. Pa de motllo de la fleca Pa De Kilo. I un escafandre per insonoritzar els vostres gemecs. Llauder, 1. grupotragaluz.com/restaurante/el-japones-escondido

Tonyina i fantasia 

Gir radical.

La Esquina ha tornat. I ho fa renovada, sota la tutela gastronòmica de Marc Pérez, un xef que ha omplert la nova carta amb entrepans creatius, amanides i entrants d’alt contingut eròtic, com les croquetes de pernil i formatge. El meu entrepà preferit és la seva radical versió del katsu sando, un gir inesperat però summament gratificant i reptador. En lloc de carn de porc o wagyu, ens trobem una peça de ventresca de tonyina tendra, sucosa i perfectament cuinada. Pluja de salsa de la casa i maionesa japonesa per donar vida al tema. I la rematada final: un encertadíssim full d’enciam romà brasejat que li aporta gust i temperatura. Bergara, 2. laesquinabarcelona.com


PEPITO GURMET 

Lionesa de fricandó  

Bocata impossible.

L’entrepà de vedella de tota la vida viu una segona joventut gràcies a les bogeries de restaurants com Casa Guinart, una institució de La Boqueria que ha pres una decisió taxativa: «Farem el pepito definitiu i a viure que són quatre dies». I els ha sortit el Pepito Guinart, un dels enginys de bocata més colpidors de Barcelona. L’artefacte desencadena torrents de salivació entre els parroquians. El xef Àlex Clotas ha creat una fantasia impossible: pa de lionesa, fricandó amb ceps i moixernons a l’interior, alfombra de patates palla i una deflagració de gustos, textures i microorgasmes que posa els cabells de punta. El pa de lionesa li dona un toc irreal i, tot i que sembli un miracle, conté l’allau de fricandó i patates. Prohibida l’entrada als menors. La Rambla, 95. www.foodandmusic.es/restaurantes/casaguinart

Denito ‘for president’  

El súmmum

Vaig al fan número u del Denito, la versió còsmica del pepito que surt de la cuina del Bardeni, per molts el millor ‘meatbar’ de Barcelona. Es fa dir @iwasbeigel (David Valdivia al DNI) i és un dels meus «recomanadors» gastronòmics preferits. Ha endrapat uns quants Denitos, i ningú com ell per explicar-nos les bondats d’aquest entrepà: «Si un filet de vaca és perfecte, ¿per què conformar-se amb menjar-lo al plat? Si porta salsa, ¿no hem de sucar pa? Doncs ho ajuntem tot i fem el millor entrepà possible amb la millor carn possible. Filet de vaca, gran, pesat, llustrós i acompanyat de cheddar, ceba i dues salses secretes que no es poden revelar. El clímax de l’entrepà de qualitat». Si el voleu tastar, haureu d’esperar-vo fins al dimarts 19 d’abril: s’han agafat unes merescudes vacances. València, 454. www.bardeni.es


‘TARTAR ROLL’

En cru 

Carn trèmula.

Sens dubte, al cim dels bocates de moda. Abans que tots els restaurants tinguessin el seu, Lomo Bajo ja l’enarborava com un dels seus productes insígnia. És el tartar roll i no queda gaire perquè el venguin a l’Starbucks. Mentrestant, jo aniria a la meca d’aquest entrepà i m’entregaria en cos i ànima al seu tartar roll de bou. Sobren les explicacions: sarcòfag de brioix torrat ‘premium’, steak tartar de bou madurat amb el segell de garantia de la casa, ceba, cogombre, tàperes, rovell d’ou, tabasco i una salsa secreta amb gust d’eufòria. Aragó, 283-285. lomoalto.barcelona/lomobajo

A ganivet 

Rock & roll.

Han passat uns quants mesos des que el vaig tastar, però que encara avui el recordi és un magnífic senyal. La cuina del Tapas 2254 és un remolí mediterrani d’ascendència italiana que es manifesta en forma de suculentes tapes. Entre aquestes hi ha un tartar roll majestuós amb brioix torrat. Piquen el filet de vedella a ganivet i es nota. L’acompanyament és potent, irresistible. El rovell d’ou crida el vostre nom molt, molt fort. ¿Són freses de peix això que veig dalt de tot del bocata? Nyam. The end. Consell de Cent, 335. 2254restaurant.com


CALAMARS 2.0 

Calamar canalla  

Fregits al cel

Aquesta taperia de nova generació juga amb una interessant barreja d’irreverència i creativitat. I amb una carta trufada de caramels per a golafres i/o amants de l’street food més reconeixible. La russa és diferent. El biquini (cua de vaca) és diferent. I l’entrepà de calamars, sorpresa, és diferent. És possible que al Gula Bar es facturi el millor exemplar de Gràcia. L’esperit juganer de la casa es plasma en un untuós brioix amb una palada de calamars a l’andalusa i emulsió de coco, sriracha i menta. El ball de gustos addictius és frenètic: textura, frescor, fregit, ¡una bogeria! Connexió Àsia-Andalusia en un local de tapes 2.0 de Gràcia: benvinguts als nous temps. Dr. Rizal, 20. www.gulabar.com

Fregit i llinya 

Notícies relacionades

Peix ‘urban’.

Local petit, sense gaires comoditats, amb una terrassa que creixerà i un ‘winner’: el fregit del peix. El producte és de qualitat i surt embolicat en una deliciosa crosta de felicitat –excel·lent mussola i bacallà–. I els preus són molt raonables. Una de les joies de la succinta carta de l’Street Fish és l’entrepà de calamars, una peça a mig camí entre el classicisme i les noves tendències que s’evapora del plat en tres minuts. Panet oblong de Viena. Perfectament torrat. Dins batega una generosa quantitat de calamars frescos que surten triomfants de la fregidora (tendres per dins, sensualment cruixents per fora) i es remullen en dues salses casolanes: chipotle i allioli de llimona. Divendres descansen i tornen dimarts, 19. Comte d’Urgell, 93. linktr.ee/streetfishbcn