Art

Censurada a Andorra una exposició d’obres del Museu d’Art Prohibit

zentauroepp54714594 files  this file photo taken on january 7  2015 shows candle200901120319

zentauroepp54714594 files this file photo taken on january 7 2015 shows candle200901120319 / XAVIER LEOTY

1
Es llegeix en minuts
David Morán
David Morán

Periodista

Especialista en literatura, art i cultura pop.

ver +

Allà on hi hauria d’haver una portada de Charlie Hebdo, la primera de la revista francesa després de l’atemptat gihadista del 7 de gener del 2015, que es va saldar amb 12 morts i una desena de ferits, només dos claus i una etiqueta explicativa. Espai buit i ni rastre del dibuix de Luz en el qual apareix Mahoma amb una pancarta en la qual pot llegir-se "Je suis Charlie", lema de les protestes després de l’atac contra la revista satírica.

L’obra, flanquejada per fotografies de Daniel Ochoa de Olza de les víctimes dels atemptats de la sala Bataclan, havia de formar part, ull a la ironia, de La censura és la comissària d’aquesta exposició, mostra que el Comú d’Escaldes-Engordany va decidir cancel·lar ahir poques hores després de la seva inauguració.

¿La versió oficial? Motius de seguretat nacional. Al·leguen des de la part andorrana que, en el context actual d’elevada alerta terrorista , i tenint en compte la proximitat amb l’inici dels Jocs dels Petits Estats, que comencen aquest dilluns, "s’ha valorat que el manteniment de l’exposició podia comportar riscos que s’han d’evitar per responsabilitat institucional".

Notícies relacionades

Per al Museu d’Art Prohibit, organitzadors de l’exposició, es tracta de pura i simple censura. Sense matisos. Expliquen des del centre de Tatxo Benet que, hores abans de la inauguració, la cònsol gran d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va ordenar despenjar la portada de Charlie Hebdo. "I per aquí sí que no passem. Si no la podem exhibir, no hi ha exposició", relaten des del museu barceloní, contradient la versió oficial.

En declaracions fetes als mitjans de comunicació aquest divendres, Gili ha reconegut la censura i, acte seguit, l’ha justificat. "Prefereixo censurar que anar a un funeral. Els atemptats els hem tingut a prop de casa; el 2017 van ser a la Rambla de Barcelona i a Cambrils; a l’estació d’Atocha; i l’assassinat de l’equip de Charlie Hebdo, a França", va dir.