L’oncologia del futur es reuneix a Barcelona

Des de demà i fins dimarts vinent, més de 30.000 científics abordaran els últims avenços sobre el càncer, inclòs l’ús de la intel·ligència artificial, en el congrés de l’ESMO, a la Fira.

L’oncologia del futur es reuneix a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Barcelona es convertirà en els pròxims dies en la gran cita de l’oncologia del futur. Des de demà i fins al 17 de setembre, més de 30.000 persones participaran en el congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO, per les seves sigles en anglès), que se celebrarà a la Fira de Barcelona i ocuparà quasi tot el recinte firal de Gran Via. Els tumors ginecològics, la immunoteràpia, les noves tecnologies, els fàrmacs més innovadors i els últims avenços seran els temes principals que s’abordaran en aquesta gran trobada en la qual l’"equip local" d’investigadors gaudeix d’un gran reconeixement internacional.

El repte és urgent. La incidència del càncer, que no para d’augmentar, és un dels reptes mèdics i socials més importants. El 2022, els oncòlegs diagnosticaven uns 19 milions de casos a l’any arreu del món i les estadístiques apunten que el 2040 la xifra arribarà als 27 milions. A més, el càncer entre els menors de 50 anys també ha anat creixent des de 1990.

No obstant, hi ha xifres que conviden a l’optimisme: la supervivència de la malaltia que més temen els espanyols (en segon lloc se situa l’Alzheimer) també augmenta. A finals dels 80, la supervivència se situava en un 40%, mentre que actualment, als països occidentals, ha crescut fins al 58% en homes i en un 62% en dones. L’ambició de la Unió Europea (UE) és arribar al 70% de supervivència el 2030.

Aquest gran salt ha sigut possible gràcies a les millores en els diagnòstics, a l’avenç dels tractaments i, és clar, a la investigació. En aquest sentit, el congrés acollirà workshops dedicats a l’ús i manipulació de la intel·ligència artificial (IA), que es preveu que es convertirà en la "gran revolució" del món mèdic, entre altres coses, per la seva capacitat per examinar amb una gran precisió i rapidesa proves radiològiques i detectar tumors invisibles per a l’ull humà.

El congrés de l’ESMO acollirà sessions dedicades al càncer colorectal, el tumor més freqüent a Europa, ja que afecta tant homes com dones (per separat, en les dones és més freqüent el càncer de mama; en els homes, el de pròstata i el de pulmó).

Tumors poc comuns

L’ESMO també posarà el focus en aquells càncers poc comuns que disposen d’opcions terapèutiques limitades, com alguns casos de mama i de pulmó. També es presentaran els resultats de diferents investigacions, com els de l’estudi Positive, que inclou 20 països i que ha demostrat que la lactància materna després d’haver patit un càncer de mama hormonal és possible i no empitjora el pronòstic de les pacients.

Notícies relacionades

Dimarts passat, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i l’europea (ESMO) van presentar el congrés alertant de les elevades taxes de burnout entre els oncòlegs: gairebé un 60% pateix algun símptoma de desgast professional i el 25% considera canviar la seva carrera. L’elevat component emocional que comporta aquesta professió, però també la falta de recursos i de personal, amenacen el benestar dels sanitaris, una situació que, al seu torn, pot repercutir en el pacient, van advertir aquestes societats mèdiques. "Cal cuidar qui et cuida", van reivindicar les dues societats.

El congrés de l’ESMO és un dels grans esdeveniments que marquen l’activitat de Fira de Barcelona en aquest inici de curs, en el qual se celebraran diversos congressos mèdics i tecnològics de referència internacional que acolliran més de 100.000 professionals d’alt nivell.

Temes:

Barcelona