Martin Baron: "Si Trump entra a la presó, les seves bases el recolzaran encara més"

Martin Baron: "Si Trump entra a  la presó, les seves bases el recolzaran encara més"
4
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

¿Com creu que afectarà la condemna de Trump les eleccions presidencials?

No crec que tingui gaire impacte. La majoria de votants ja han pres una decisió. Trump té els seus partidaris, Biden els seus; els únics que importen són un percentatge molt petit d’indecisos en set estats clau. És probable que recapti més diners per a la campanya. Però és un bon senyal per a l’Estat de dret als Estats Units, indica que no hi ha ningú per sobre de la llei, ni tan sols un expresident. I és la primera vegada que a Trump se’l responsabilitza pel seu passat. Veig poc probable que vagi a la presó.

¿I en el cas que fos així?

Serà sentenciat uns dies abans de la convenció republicana, quan el nominin com a candidat. Si passés, solidificaria el suport entre les seves bases. La gent ignora com va incitar als disturbis que van portar a l’assalt al Capitoli i els seus esforços per soscavar els resultats electorals. Si això no afecta el seu vot, probablement res no ho pot fer.

¿No és una mica frustrant?

Els votants decideixen quin és el tipus de govern que volen. Seran unes eleccions molt disputades, com totes. Dependrà de la participació. Som una societat molt polaritzada i les coses poden canviar molt ràpidament.

¿Quant temps li va costar superar la seva por que Jeff Bezos volgués influir en el diari?

Uns quants anys. No va passar fins que Trump es va convertir en president i va començar a amenaçar de destruir Amazon en nombrosos tuits. Vaig veure que Bezos no reaccionava i no ens pressionava. Bezos va comprar el diari el 2013, Trump va assumir la presidència el gener del 2017; diria que fins a l’estiu del 2017 no vaig quedar convençut que Bezos no interferiria en el diari.

Bezos és una de les persones més riques del món i va comprar un dels diaris més prestigiosos del planeta. ¿Que no l’utilitzi per tenir una influència política significa que és més fàcil influir donant diners que sent l’amo d’un mitjà de comunicació?

Bezos no fa gaires donacions i, almenys en el moment en què vaig escriure el llibre, estaven dividides de manera bastant equitativa entre demòcrates i republicans. No hi ha gaires propietaris de diaris com Bezos i crec que ni els periodistes del Washington Post aprecien com són d’afortunats de tenir un amo així. La majoria d’empresaris haurien interferit. Trump, sens dubte, no compraria mai un mitjà de comunicació sense intentar influir-hi.

¿Què ha après d’ell?

Cada reunió amb ell era com una classe de negocis. La seva manera de pensar sobre les coses és molt poc convencional. Té clar que hi ha coses que requereixen mètriques i d’altres no, en les quals vas amb el teu instint. Tots dos som bastant analítics.

¿Com va ser cobrir la presidència de Trump, que cada dia insultava i acusava els mitjans?

La confiança en la premsa ja estava disminuint abans que arribés a la Casa Blanca, i es va accelerar. Trump ha empitjorat el nivell de polarització del país. Sempre ha de tenir un enemic i culpar els altres. Quan la gent es concentra en el que fa i no en el que diu, llavors no li va tan bé. El seu blanc fàcil és la premsa, ens culpa de tot. Però la nostra obligació és explicar els fets tal com són.

¿Com podria afectar la guerra d’Ucraïna la seva victòria?

Fins ara Trump no ha mostrat gaire suport a Zelenski. Dirà que ho solucionarà ràpid. Que Rússia pot ocupar cert territori d’Ucraïna, que Ucraïna ha d’acceptar-ho i que deixa d’enviar diners. Ucraïna es veurà pressionada per acceptar el tracte. I després Trump dirà: "¿Veieu? ¡Vaig resoldre la guerra!".

¿I la de Gaza?

Molts joves s’oposen fermament a la posició de Joe Biden en la guerra de Gaza i el subministrament d’armes a Israel, i no el votaran perquè mantenen que no poden ser còmplices d’un genocidi. Tot i que el resultat final d’això sigui ajudar Donald Trump, que recolzarà encara més Israel en tots els sentits.

Diversos mitjans de comunicació com el Financial Times, Le Monde o El País han firmat acords amb OpenAI; ¿com afectarà la intel·ligència artificial el periodisme?

Notícies relacionades

Els mitjans rebran molt menys trànsit perquè la gent escriurà una pregunta i esperarà una resposta. Això perjudicarà els diaris. Molts mitjans estan optant per arribar a un acord amb ChatGPT i amb Google per rebre pagaments per la seva informació. Això pot ser bo a curt termini, però no és clar que ho sigui a llarg termini, quan hauran regalat la seva informació a un preu bastant baix. És una decisió difícil perquè la IA és aquí i Google canviarà la forma en què ofereix resultats en les seves cerques. Em preocupen els mitjans més petits.

¿Per què?

Perquè no és clar que arribin a un acord i podrien perdre molt trànsit. És un moment molt perillós per a la premsa. Fa temps que estem així, però podria empitjorar. És molt important que cada mitjà estableixi una comunicació directa amb la seva audiència. En lloc de dependre de Google Discover o les plataformes, han de crear un producte que la gent vulgui comprar directament.