La diada no proclamarà els seus guanyadors, però aspira a rècord

La festa recupera l’històric espai de la Rambla, des de Canaletes fins a Santa Mònica

Avui només es donarà, sense declarar qui queda per sobre de qui, una llista dels títols més venuts en els dies anteriors, i fins a la setmana que ve no hi haurà resultats definitius.

La diada no proclamarà els seus guanyadors, però aspira a rècord

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Llibreters, escriptors, editors i floristes, i segur que també lectors, porten dies pendents de les previsions del temps, que apuntaven a un Sant Jordi passat per aigua a Catalunya, amb el record en ment de la sorprenent tempesta de pluja i vent de fa un parell d’anys a Barcelona. Amb o sense paraigua, però segur que recuperant l’abric i amb llibres, dracs i roses, la diada del 23 d’abril, que cau en dia feiner per primera vegada des que es va superar la pandèmia, tornarà a desplegar tot el seu potencial popular.

Serà una jornada en la qual no s’oferirà la tradicional llista de més venuts de Sant Jordi, que el gremi de llibreters solia fer pública al voltant de les vuit de la tarda de cada 23 d’abril i que sempre era provisional a l’espera de les dades definitives aportades per les llibreries en dies posteriors i que sovint solien canviar les posicions del rànquing. Per evitar polèmiques passades, aquesta vegada es donarà «una llista de tendències» amb els cinc títols que s’estiguin venent més per gèneres (ficció, no ficció i infantil i juvenil).

Després d’un Sant Jordi 2023 de rècord, el sector augura que el d’aquest 2024 tindrà un impacte de 60 milions d’euros, la meitat en llibres (l’any passat es van facturar 24 milions d’euros i es van vendre 1,87 milions d’exemplars) i la meitat en roses. Per als llibreters, en una jornada es ven entre el 8% i el 10% de tot l’any. I quant a roses, s’espera arribar als set milions, un 20% més que l’any passat, la xifra més alta des de la pandèmia, però encara lluny de les més de 8.600.000 del 2019.

A Barcelona hi haurà mil estands de venda de llibres, desplegats davant les llibreries i en zones habilitades a diversos districtes (a les Corts, a la plaça d’Orfila de Sant Andreu, a la plaça de Sarrià, a la rambla del Poblenou, la de Sants, davant la Biblioteca García Márquez, a Sant Martí…). A més, s’instal·laran 214 taules de firmes d’autors. D’aquest miler d’estands, 336 s’instal·laran a la superilla literària del passeig de Gràcia, una fórmula d’èxit estrenada en pandèmia que garantia més seguretat i amplitud d’espai.

Notícies relacionades

Quota simbòlica

És en aquesta zona on per primera vegada a Sant Jordi s’haurà pagat una quota per instal·lar l’estand a canvi de serveis, un copagament simbòlic (d’un mínim de 80 euros per sis metres per a agremiats i 100 per a no agremiats), acordat per la Cambra del Llibre (que agrupa llibreters, editors i distribuïdors), que va aixecar polèmica quan veus del sector s’hi van manifestar en contra, queixant-se que així es mercantilitzava una festa popular. Aquest any també serà per als vianants l’eix de Gran de Gràcia, de Jardinets a Travessera, i com a novetat, es recupera l’històric espai de la Rambla, de Canaletes a Santa Mònica. n