A SkyShowtime

De llibre de culte a sèrie de luxe

La informació es dosifica i es permet a l’emoció filtrar-se sense pressa entre les juntures

L’actor de ‘Moulin Rouge’ captura la melancolia d’un home que ha perdut la seva família

Ewan McGregor protagonitza ‘Un caballero en Moscú’, cuidada adaptació de la novel·la d’Amor Towles sobre un aristòcrata pres en un hotel de luxe a la Rússia postrevolucionària.

Mary Elizabeth Winstead (Anna), Ewan McGregor (Alexander) y Alexa Goodall (Nina) en una imagen promocional de Un caballero en Moscú

Mary Elizabeth Winstead (Anna), Ewan McGregor (Alexander) y Alexa Goodall (Nina) en una imagen promocional de Un caballero en Moscú / Archivo

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El bostonià Amor Towles va sorprendre el 2016 amb una segona novel·la Un caballero en Moscú (aquí a Salamandra), carregada d’enginy i humanisme i escrita amb la prosa més gràcil imaginable. El seu heroi era el comte Aleksandr Ilich Rostov, aristòcrata rus que sobreviu a la revolució bolxevic gràcies al poema teòricament subversiu que va escriure el 1913. El tribunal commuta la pena màxima per un singular arrest domiciliari: haurà de passar la resta dels seus dies a l’Hotel Metropol, on residia des de feia uns anys, a més de renunciar als seus diners i les seves possessions. Ja no viurà, a més, a la seva luxosa suite amb vista al Teatre Bolxoi, sinó en bastant pitjors condicions, en un dels petits dormitoris de les golfes on un dia s’allotjaven els majordoms i les donzelles dels hostes de l’hotel.

Estava clar que la vida d’Aleksandr en aquest microcosmos decadent i, alhora, ple de vida, exultant de vida, donava per a una gran sèrie, i de fet el projecte ja estava en marxa el 2017, en un primer moment amb Kenneth Branagh com a protagonista. L’agost del 2022 es va anunciar un reemplaçament gens menyspreable: seria Ewan McGregor qui es deixaria créixer un imponent bigoti per encarnar aquest noble tampoc gens menyspreable, educat, simpàtic, pensador, lector, conversador, però també capaç d’assestar un bon cop si la situació no deixa cap altra solució.

Refinada

Ja només la tasca de McGregor és prou motiu per acostar-se a Un caballero en Moscú (SkyShowtime), sèrie gairebé tan refinada com el seu protagonista, en la qual la informació es dosifica i es permet a l’emoció filtrar-se sense pressa entre les juntes. L’actor de Moulin Rouge sap fer riure cada vegada que s’ho proposa, però no menys hàbil resulta capturant la melancolia d’un home que ha perdut la seva família i els de la seva classe, la vida que va conèixer.

Notícies relacionades

La que ara l’espera, sigui com sigui, tampoc està tan malament. Es fa molt amic, curiosament, d’una nena de nou anys, Nina (Alexa Goodall), que es coneix tots els passadissos secrets del lloc i vol saber-ho tot sobre les princeses i els duels de la vida passada del comte. L’interès amorós de Rostov és l’actriu Anna Urbanova (Mary Elizabeth Winstead), les pel·lícules de la qual, assegura la sàvia Nina, no són gens bones. Anna es deixa intrigar enormement pel misteri al voltant del comte; el misteri d’"¿ho faran o no ho faran?" dura ben poc. Però l’amor... l’amor és un altre tema, un veritable misteri.

Aquest és un món on, malgrat la falta de llibertat, ve de gust quedar-s’hi a viure. El guionista Ben Vanstone (Totes les bèsties petites i grosses), també creador de la sèrie, es marca diàlegs grans i íntims, en algun cas bastant calcats als de l’original literari, cal dir. El director principal, Sam Miller, compta en el seu currículum amb el clàssic modern Podría destruirte. I les meravelloses estades del Metropol van a càrrec del dissenyador de producció Víctor Molero, talent espanyol fa poc aparegut també en la recomanable Criminales.

Temes:

Espanyol