Política i moda

Amb el peu esquerre

En comunicació no verbal, el poder es projecta ocupant espai: sigui en amplada o en alçària.

Amb el peu esquerre

Patrycia Centeno

2
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

Els trons i la corones dels reis, els altars de les esglésies, els escenaris i les llotges dels teatres, els àtics dels edificis, les plantes més altes de les oficines d’una empresa o les tarimes d’una aula assenyalen com l’altura pot arribar a transmetre poder polític, espiritual, econòmic o intel·lectual. El tractament de "Majestat" o "Altesa" amb els membres de la corona també persegueix evidenciar que ells són per sobre dels altres. I tot i que a Espanya ja no sigui obligat, en un besamans es continuen veient reverències. Mentre que als homes se’ls permet reduir l’estatura abaixant el cap o inclinant el cos, algunes dones continuen practicant la genuflexió (el protocol considera la dona inferior a l’home).

En general, les dones solem mesurar entre sis i 10 centímetres menys que els homes. Per això, moltes solem pujar a uns talons per alçar-nos, guanyar confiança i seguretat. Perquè tot i que caminar-hi requereixi molt equilibri, hem de saber que és un accessori fetitxista (el seu disseny emula el gest del baix ventre en el moment de l’orgasme) i que alguns models són autèntics mètodes de tortura (si són imposats, ¡ho són tots!); també sabem que poden funcionar com a autèntiques armes de poder. Per estar a l’altura de la seva nova posició social i del seu marit (Felip VI mesura 1,97 cm), en els seus primers anys com a princesa, Letizia no baixava dels talons de 12 centímetres. Primer va apostar pel clàssic stiletto i després va passar a alts peep toes (que es van arribar a batejar com a letizios). Va ser el 2009, quan per primera vegada es va veure Letizia en un acte públic amb unes ballarines. El gest no era insignificant, ja no la preocupaven tant els gairebé 30 centímetres reals que la separaven del seu marit. No obstant, per escenificar el perdó a la reina Sofia després de l’incident davant de la catedral de Palma, a més d’obrir-li la porta, la van obligar a fer-ho plana (rebaixa, bonica, i recorda que ets un plebea).

A poc a poc, Letizia es va acabar adonant que la suposada majestuositat que acompanyava la seva família política no era tal i que aquella gent no li arribava ni a la sola de les sabates. Però aleshores, l’abús de talons alts ja li havia deixat empremta: neuroma de Morton al peu esquerre. Els especialistes recomanen que el taló no superi els quatre centímetres. Més altura i un ús massa freqüent d’aquest tipus de calçat pot provocar deformacions i seriosos problemes als peus i a la columna vertebral. A Victoria Beckham els hi van acabar prohibint al diagnosticar-li una hèrnia discal. No obstant, la dissenyadora mai se’ls ha tret del tot.

Notícies relacionades

I malgrat les molèsties, Letizia tampoc els abandona. Tot i que això acabi causant que hagi d’estar asseguda durant la recepció d’un sopar d’Estat que els reis dels Països Baixos van oferir en honor dels monarques espanyols. Perquè aquella nit ja no podia aguantar 45 minuts drets ni amb un taló assenyat.

Els talons, com el poder, tenen alguna cosa addictiva. I tan perjudicial és abusar dels talons massa alts com escollir un treball que en ple segle XXI exigeix eterns besamans per continuar fent veure que la reialesa és per sobre de tots els altres.

Temes:

Intel