El dia que Flowers va regalar dues fotos de La Banda Trapera

El dissenyador gràfic Joan Redolad ha inaugurat a Gràcia la llibreria especialitzada en textos sobre música popular moderna Sonora. L’insòlit gest del fotògraf només pot ser interpretat com un bon auguri.

Joan Redolad en la librería Sonora, especializada en libros sobre música.

Joan Redolad en la librería Sonora, especializada en libros sobre música. / Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No va passar desapercebuda a Flowers, fotògraf de rock i incansable patruller pedestre de Gràcia, l’obertura de la llibreria Sonora al carrer de Bruniquer, 9. La nit anterior a la inauguració del comerç especialitzat en llibres sobre música popular moderna va trucar a la porta per veure què s’hi coïa, de manera que pot dir-se que va ser el seu primer visitant, que no client. També va assistir a l’estrena de la botiga, el 4 d’abril, amb la presentació de La última conga (66 Rpm), la nova novel·la de Jorge Nunes. Tot normal fins aquí. La notícia, la notícia bomba, es va produir quan Flowers va regalar a l’establiment dues fotografies de La Banda Trapera del Río, una en directe de 1978 i un posat de 1979, totes dues dedicades per l’autor.

"Això sí –explica Joan Redolad, propietari de Sonora–, a continuació em va vendre el calendari d’aquest any", en què surt la icona barcelonina amb el guitarrista Mick Taylor. Malgrat la tornada final a la realitat, Redolad encara s’emociona amb l’insòlit obsequi. Ha de ser un bon auguri. No és l’únic.

Firmes per Sant Jordi

Neus Arqués, coatura juntament amb Jordi Meya de Veu de foc (Alrevés), una solvent recreació ficcional del món pop espanyol de finals dels 60 i els 70, va entrar un dia a la llibreria, es va presentar com a veïna del barri i va mostrar la seva alegria per l’obertura. Per Sant Jordi firmarà exemplars de Veu de foc a Sonora. El mateix farà Fernando Alfaro amb Mundo turbio per oferiment de l’editorial Contra. Completen l’escuderia signant emparaulada de moment Ricky Gil (Qui toca aquesta nit? Una història del rock en 64 concerts, Rosa dels Vents) i Manuel López Poy, guionista de Soul. La novela gráfica (Ma Non Troppo).

Editorials grans, mitjanes i petites publiquen un cabal sense precedents a Espanya de llibres sobre pop. Les seccions dedicades a ells en bastantes llibreries generalistes no són cap broma. També hi ha botigues de discos que els presten atenció. ¿Per que llavors Sonora? En primer lloc, pel fanatisme musical de Redolad. I en segon lloc, perquè veu factible aixecar un espai amb personalitat. "Un nínxol dins d’un nínxol", en les seves paraules.

Sonora no renuncia a les novetats, però com competir en aquest terreny amb les llibreries establertes és difícil aposta pel fons de catàleg. En la naixent iniciativa es detecta coneixement. Per exemple, hi trobem Kink, l’autobiografia de Dave Davies (Lenoir Ediciones, 2005), i Como un golpe de rayo, la bíblia del glam escrita per Simon Reynolds (Caja Negra Editora, 2017). Són només dos de les bastantes perles amb uns quants anys a sobre. La ficció amb empremta de la música i els llibres escrits per músics també hi estan representats.

Les presentacions de llibres amb actuacions acústiques com la que va inaugurar Sonora, les exposicions de fotògrafs i il·lustradors relacionats amb el rock i els clubs de lectura són línies d’actuació que la llibreria explorarà.

Les botigues de discos BCore (Montmany, 25), Bite It Records! (Ciudad Real, 35) i Vinil Vintage (Ramón y Cajal, 45-47) estan a quatre passes de Sonora. A uns minuts a peu es troben Surco (travessera de Gràcia, 144) i Disco 100 (Escorial, 33), els dos comerços de gravacions musicals més antics de Barcelona, així com El Genio Equivocado (Benet Mercadé, 22). "Cada vegada més amics meus van a comprar discos a Gràcia en comptes del centre", diu Redolad. Per l’oferta i, sobretot, per evitar les hordes turístiques.

‘Erasmus’ i ‘expats’

Gràcia no està lliure de turistes, i molt menys d’erasmus i expats. En aquest sentit, la novel·la de Sebastià Jovani Emet o la revolta (2011) va ser profètica, a més de molt bona. Upper Gràcia, "un projecte –segons diu la seva web– impulsat per 12 espais dedicats a la creació i difusió de l’art i l’artesania, i l’objectiu del qual és donar a conèixer i visibilitzar el talent que existeix a la zona alta del barri de Gràcia", indica com van les coses per allà. De fet, el barri es diu Vila de Gràcia; Gràcia és el districte i si de cas els seus barris alts són la Salut, Vallcarca i els Penitents i el Coll.

Portades de discos

Notícies relacionades

Redolad és dissenyador gràfic. Els seus clients principals són editorials, tot i que més per entusiasme que per una altra cosa fa també portades per a discogràfiques independents com Sleazy, Buen Ritmo i Carajillo. De l’última, fundada per Mario Cobo i Xavi Carajillo, n’és el tercer soci. Atenció, a Carajillo van fer un dels seus primers passos enregistrats Los Hermanos Cubero amb l’epé La calle abajo (2012).

Sonora obre de 17.30 a 20.30 hores entre setmana perquè al mateix local fa fins aleshores Redolad la seva feina com a dissenyador. També obre els dissabtes d’11.00 a 14.30 i de 18.00 a 20.30 hores.

Temes:

Barcelona