El Joker estiuejarà al Madrid d’Ayuso dela mà de David Rubín

El Joker de David Rubín, de veraneo en Madrid.

El Joker de David Rubín, de veraneo en Madrid. / DAVID RUBÍN / ECC

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2021, Batman sortia de Gotham i recorria el món en una gira vacacional que entre altres països el portava a Espanya, on aterrava a Benidorm, de la mà del dibuixant Paco Roca. El pròxim 17 de setembre qui seguirà els seus passos serà el Joker, l’arxienemic i supermalvat d’El cavaller fosc, que vindrà a prendre’s un respir a la península i es passejarà per la Gran Via del Madrid d’Ayuso en "època d’eleccions". Ho farà en una historieta que firmarà el dibuixant gallec David Rubín, autor d’El fuego.

L’editorial ECC publicarà Joker: El mundo, una antologia en la línia de Batman: El mundo, amb portada de Jason Fabok, que reunirà històries del Joker elaborades per autors de 13 països diferents –del Camerun a Alemanya o Turquia–, entre els quals Geoff Johns, Satoshi Miyagawa, Germán Peralta i Alvaro Fong Varela. Rubín (Ourense, 1977) és l’encarregat de dibuixar l’estada a Espanya del Pallasso Príncep del Crim en una historieta que es titularà Spring break i en què, com es veu a la portadella interior, es creua amb diversos transeünts més pendents del mòbil o d’uns papers que semblen caure del cel que no pas d’un estiuejant de vestit porpra i samarreta, cabells i ulleres verdes.

"Corrupció i maldat pura"

"Per a un personatge que és la corrupció i la maldat pura crec que li ve com l’anell al dit, com una arna a una bombeta, el Madrid actual, que és el paradigma absolut de la corrupció, de la maldat i les males praxis polítiques, econòmiques i, sobretot, humanes i ciutadanes", va declarar a l’agència Efe Rubín, per a qui el Madrid que presideix Isabel Díaz Ayuso és "com si fos Disneylàndia per a un personatge tan assassí i tan amoral com és el Joker". El Madrid en època electoral escollit per Rubín li donava "molt joc per poder donar curs a un munt d’idees" i crear la història d’un "personatge tan divertit i tan flexible" i que li "permetia ballar molt sobre la corda moral".

Notícies relacionades

Cada autor crearà una aventura amb el to i les sensibilitats culturals de cada escenari i amb el seu propi estil. Caldrà esperar al setembre per saber si el Joker farà realment un parèntesi vacacional o bé continuarà sembrant el caos com ha fet a Gotham però a escala global.

Rubín, que sol treballar per al mercat nord-americà, és autor de còmics en solitari com El héroe o el recent El fuego, i d’obres com a dibuixant al costat d’altres guionistes, com Beowulf (amb Santiago García), Gran Hotel Abismo (amb Marcos Prior) o Cosmic detective (amb Jeff Lemire i Matt Kindt), totes a l’editorial Astiberri.