Obituari

Molt més que un mite

Va protagonitzar musicals com ‘Cabaret’, en el Festival Olímpic de les Arts 

Molt més que un mite

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actriu catalana Sílvia Tortosa ha mort aquest dissabte a Barcelona als 77 anys, segons ha comunicat la Unió d’Actors i Actrius. La intèrpret, nascuda a Barcelona el 1947, amb una llarga carrera a la televisió, el cine i el teatre, va ser un dels rostres més populars als anys 70. També és considerada com una musa del cine del destape durant el postfranquisme tot i que a ella mai li va agradar el qualificatiu. Tortosa ha mort aquest dissabte després d’una "dura lluita contra el càncer", segons informa un comunicat de la seva agència de representació i la seva família recollit per la revista Setmana.

Va estudiar interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona, i va entrar al món de l’espectacle a través del teatre molt jove, amb 15 anys, amb el paper de Dorita a El màgic d’Oz i ja amb 19 anys va debutar en el cine amb el film El último sábado, de Pedro Balañà. Al llarg de la seva carrera va participar en més de 30 pel·lícules. Una de les més destacades és La senyora (1987 i direcció de Jordi Cadena), en què també figurava com a guionista (va adaptar la novel·la homònima d’Antoni Mus). Alguns títols destacables de la seva filmografia són: Hasta que el matrimonio nos separe, Assignatura pendiente i Horror Express, en què va compartir pantalla amb Christopher Lee i Peter Cushing.

També el seu paper a la televisió va popularitzar la seva figura amb les seves aparicions en el programa cultural de TVE Estudio 1, en l’espai musical de la mateixa cadena Aplauso, en telefilms com Tita Cervera: la Baronesa (2011, Telecinco) i en sèries com Cita a Ciegas (Cuatro). També va participar en populars sèries com Curro Jiménez, Farmacia de guardia i Hostal Royal Manzanares.

Passió pel cine

"La meva passió ha sigut el cine. Sempre m’he sentit còmoda davant d’una càmera, confessava fa uns anys l’actriu. "Vaig fer unes quantes pel·lícules de destape, cosa gairebé obligada en aquell moment, però aviat em vaig adonar que allò no era la meva especialitat. No per aparèixer despullada o vestida, que sempre m’ha preocupat poc, sinó pel mal gust de la majoria dels guions, la bestiesa dels diàlegs i el pèssim estil amb què estaven il·luminades", va escriure al seu llibre Mi vida oculta (Planeta), publicat el 2007.

Ella somiava dirigir cine i explicar les seves pròpies històries en el cine. Però davant la dificultat de posar-se darrere d’una càmera en una època en què les realitzadores no abundaven, Tortosa va optar per convertir-se en actriu.

La seva carrera va començar al teatre amb dues obres de Valle-Inclán. Primer Cuento de abril, que va interpretar a l’Institut del Teatre. Després va triomfar a Madrid amb una altra obra del mateix autor Cara de plata, un muntatge que es va estrenar primer a Barcelona. I anys després arribaria Tirano Banderas, estrenat al Teatre Espanyol de Madrid. Va participar en obres clàssiques com ara El burlador de Sevilla de Tirso de Molina, L’avar de Molière i Una dona sense importància d’Oscar Wilde, però també en textos més moderns com Las cítaras colgadas de los árboles, d’Antonio Gala, i Olvida los tambores, d’Ana Diosdado.

Amant de la música, cantant i compositora, l’actriu també va protagonitzar diversos musicals entre els quals destaca Cabaret, una aplaudida producció del Festival Olímpic de les Arts dirigida per Jérôme Savary amb Nina, Ovidi Montllor, Ramon Madaula i Michel Dussarat que es va veure al desaparegut Teatre Novetats.

Compositora per a la televisió

Notícies relacionades

Tortosa va compondre unes 50 cançons, entre elles les sintonies de programes de TVE com Tot i més que va presentar entre el 1982 i el 1983. I el 1996 va llançar l’àlbum Una historia de cuplés picantes. Atenta a les noves tendències, Tortosa va crear el 2011 un canal de Youtube En casa contigo, on compartia vídeos amb receptes i consells.

La capella ardent obrirà al Tanatori de les Corts demà, dilluns, de 9.30 a 12.00 hores. n