INICIATIVA EXITOSA

Cap Butaca Buida triomfa en l’estrena

Cap Butaca Buida triomfa en l’estrena

marta cervera

5
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Els artistes i creadors catalans van celebrar ahir una jornada històrica amb Cap Butaca Buida, una iniciativa pionera concebuda com un Sant Jordi on en lloc de comprar llibres l’objectiu era omplir teatres. No és el mateix una funció amb la grada al màxim que amb buits a la platea. Ahir es va aconseguir una enorme comunió entre espectadors i artistes. Es van omplir 55.000 butaques de les 60.000 disponibles a Catalunya, un 92% d’ocupació, tot un èxit per a aquesta primera diada cultural i festiva amb 145 teatres adherits i més de 176 espectacles. La diada del teatre ha vingut per quedar-se després d’aconseguir el rècord d’assistència en un sol dia.

Cap Butaca Buida triomfa en l’estrena | MANU MITRU /

Teatres públics i privats i ateneus de tot Catalunya van rebre una allau d’espectadors. A Barcelona es van vendre 46.500 localitats per disfrutar d’espectacles de teatre, màgia, circ i dansa. A les comarques de Tarragona, 4.300 persones van acudir al teatre; en les de Girona, 2.800, i a Lleida, 1.500 espectadors van connectar amb la nova festa de les arts escèniques. Barcelona va comptar amb 107 sales participants, seguida de Tarragona amb 14, Girona amb 13 i Lleida amb 11.

Cap Butaca Buida triomfa en l’estrena /

"Aquest és un dia d’orgull col·lectiu i amor per la cultura que ha vingut per quedar-se", va valorar Isabel Vidal, presidenta d’Adecta a El Molino, on es van donar a conèixer les xifres d’una jornada de rècord que va resultar ser històrica. "La valoració és fantàstica. Cal posar el públic en el centre i celebrar el seu potencial perquè ha sigut brutal", va afegir. "Arribar a més de 55.000 butaques era un somni. Però el que més ens importa és que la festa ha traspassat el sector per convertir-se en una celebració de la ciutadania que ha fet seva aquesta Diada Nacional del Teatre".

Cap Butaca Buida triomfa en l’estrena /

Toni Albadalejo, vicepresident d’Adetca, també va aplaudir el suport del públic en aquest nou repte col·lectiu i cultural: "Més de 70 teatres de tot Catalunya han esgotat localitats, una cosa mai vista". És realment espectacular el que s’ha aconseguit. "Companys de tot el món de Time Out ens estan mirant i s’estan plantejant si les seves ciutats serien capaces d’aconseguir una cosa similar", va destacar Eduard Voltas, director de Time Out a Espanya.

"No ens ho volíem perdre"

Al carrer, el clamor del públic era unànime. A Girona, una espectadora que va anar a veure Pes mort a La Planeta comentava el següent sobre la campanya per omplir els teatres: "M’hi he volgut sumar perquè és una bonica iniciativa i una bona idea per recolzar la cultura. M’encanta el teatre i Catalunya té actors excel·lents".

Molts teatres van penjar el cartell de "No hi ha entrades". "Nosaltres volíem venir diumenge a veure Elling, però a l’assabentar-nos del repte vam optar per unir-nos-hi i vam canviar de dia. No ens ho volíem perdre", deia una parella "assídua al teatre i, en particular, a La Villarroel". Normalment, quan compren entrades troben lloc en les dues primeres files però en aquesta ocasió van haver d’escollir a partir de la vuitena fila. "Tant de bo tots els dies fossin així", deia Tania Brenlle, directora de La Villarroel, encantada amb l’ambient a la sala. "Que gairebé tots els teatres de Catalunya s’omplin és un win win per a la cultura. És un orgull haver estat en aquesta primera diada de Cap Butaca Buida", va assenyalar David Verdaguer després de la primera de les dues funcions d’Elling amb la sala al màxim. "Aquest paisatge ple de gent a la sala és el que voldríem tenir cada dia. Quan una sala és plena, no només aquí sinó a tot Catalunya, és quan el nostre treball té el màxim sentit", va afegir Albert Prat, el seu col·lega en aquesta divertida faula que ha connectat amb el públic.

L’equip d’Esperant Mr. Bojangles va notar que les funcions d’aquest dissabte estaven impregnades d’una cosa diferent. "Hem tingut un públic molt més festiu i expansiu", deia l’actor Lluís Villanueva. Hi havia com un ambient de festa al pati de butaques. Al final tothom aplaudia dempeus. Hi havia una consciència d’haver aconseguit una cosa especial. Ha sigut molt maco".

"La campanya ha funcionat"

A l’Eixample Teatre, el paper també s’havia esgotat. "A nosaltres ens hauria anat millor que Cap Butaca Buida se celebrés qualsevol altre dia de la setmana. Aquest és un teatre molt comercial i els dissabtes solem omplir les cinc actuacions. El que he notat és que les entrades per avui s’han esgotat molt abans. La campanya ha funcionat", deia Borja Rabanal, director de la sala. "Celebro la iniciativa i tot el que ajudi a acostar la gent al teatre". I al Tívoli les dues funcions del musical Los chicos del coro havien experimentat una venda d’entrades més gran d’altres dissabtes. "Esperem que aquesta afició d’anar al teatre no sigui cosa d’un dia, que duri. Un dels objectius de Cap Butaca Buida era aconseguir atraure gent que mai va al teatre i crec que ho hem aconseguit", va valorar María José Balañá, que tenia ple el Coliseum amb Los Morancos, un duo humorístic molt estimat a Barcelona que va esgotar localitats fa ja setmanes, i FitzRoy al teatre Borràs, entre d’altres.

Notícies relacionades

L’objectiu ara és consolidar aquesta nova celebració. "Volem agrair a tothom que ha fet possible aquesta primera diada del teatre però sobretot al públic. Mai ens ha fallat i gràcies a ells aquest 16 de març ha sigut una festa de les arts escèniques. Som l’únic país del món a haver aconseguit aquest rècord. L’any vinent intentarem superar-lo". L’any vinent, no obstant, canviarà de dia. Continuarà sent un dissabte però serà el 22 de març, com sempre abans d’una altra data important per al sector: el Dia Mundial del Teatre, que se celebra el 27 del mateix mes.

Després de l’èxit d’aquesta primera edició, els organitzadors de Cap Butaca Buida esperen portar aquesta iniciativa a molts més teatres. "Aquesta diada és un magnífic aparador del talent que tenim a Catalunya", va voler destacar Natàlia Garriga, consellera de Cultura. Però el talent cal mimar-lo. La reacció del públic ahir va ser un gran reconeixement per als artistes. Tant de bo els serveixi d’alè quan els teatres no estiguin tan plens.

Temes:

Barcelona Girona