El fenomen ‘Reina Roja’ es converteix en sèrie

El ‘thriller’ uneix la persona més intel·ligent del planeta amb un rude policia gai

La ficció arrenca amb la intenció de continuar amb les altres dues obres de la trilogia

Amazon Prime Video va estrenar ahir l’adaptació de l’exitosa trilogia de Javier Gómez-Jurado, un ‘thriller’ protagonitzat per Vicky Luengo i Hovik Keuchkerian i «millor que la novel·la», segons l’escriptor.

El fenomen ‘Reina Roja’ es converteix en sèrie

Marisa de Dios

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Portar a la pantalla un best-seller sempre és un treball complicat. Sobretot quan es tracta de l’exitosa obra d’un dels autors més llegits a Espanya en els últims anys: Juan Gómez-Jurado, que ha venut més de tres milions d’exemplars de la seva trilogia Reina roja. Però l’escriptor madrileny no té objeccions a admetre que la sèrie que ha fet Amazon Prime Video del seu primer llibre de la saga, que es va estrenar ahir, és "millor" que la seva novel·la.

El thriller uneix dues bèsties rares. Un és Antonia Scott (Vicky Luengo, o Victoria, com prefereix que l’anomenin ara), la persona més intel·ligent del planeta, una dona solitària i al·lèrgica al contacte físic amb un quocient intel·lectual de 242 que li va valer convertir-se en la Reina Roja d’un projecte policial secret i experimental. L’altre és Jon Gutiérrez (Hovik Keuchkerian), un rude policia basc, gai i d’allò més emmarat la carrera del qual està a punt d’anar-se’n en orris fins que un enigmàtic personatge, Mentor (Álex Brende-mühl), li proposa una sortida: convèncer Antonia perquè torni a l’acció.

El macabre assassinat del fill d’una poderosa banquera (Emma Suárez) i el segrest de la filla (Celia Freijeiro) de l’empresari tèxtil més important d’Espanya (José Ángel Egido) posaran Antonia i Jon sobre la pista d’uns criminals que no només busquen desestabilitzar els més rics, com bé saben els lectors de Reina Roja que han devorat també els altres dos llibres de la trilogia Loba Negra y Rey Blanco.

Efectes visuals

En els set episodis d’aquesta primera temporada hi ha, de fet, pinzellades de les dues següents novel·les. Així com algunes variacions respecte als llibres, com personatges que cobren més protagonisme, com l’estimada amatxu de Jon (Karmele Larrinaga). "No són diferències, són coses més ben expplicades", puntualitza Gómez-Jurado, que confessa que la producció d’Amazon Prime reflecteix a la perfecció una cosa que a ell li costava tot un món explicar a les novel·les: com funciona la complexa ment d’Antonia quan dissecciona les proves o quan, en els seus atacs d’ansietat, el seu cap s’omple de micos agressius.

"Quan havia d’explicar una cosa d’aquestes, a les novel·les feia una bomba de fum, perquè ni soc dona ni la persona més intel·ligent del món. Però quan vam arribar a Amazon per proposar-los fer una sèrie de Reina Roja, el primer que ens van dir va ser que comencéssim pel cap d’Antonia. Amaya [Muruzábal, la showrunner productora executiva i guionista, junt amb Salvador Perpiñá] va ser la qui va idear com podia pensar Antonia i va arribar allà on jo no era capaç", aclareix l’escriptor.

Els efectes visuals que han utilitzat els directors Koldo Serra (La casa de papel, Sin huellas) i Julián de Tavira (Hernán) fan la resta. "Vam tenir la sort que, quan estàvem començant a escriure, just s’havia publicat Rey Blanco, així que comptàvem amb tot l’arc dels personatges, tant dels principals com dels secundaris", relata Adriana Izquierdo, productora executiva d’Amazon Studios. "Així que els canvis que fem [respecte als llibres] no venen amb la intenció de canviar res, sinó d’explicar la història millor", justifica.

L’autor Gómez-Jurado, que exerceix de productor executiu i consultor de guions en la sèrie, fa fins a un cameo a Reina Roja: "L’hi vaig demanar Koldo [el director], tot i que fos una frase. Però Amaya Muruzábal em va escriure una escena de quatre pàgines". El rodatge, que tanta il·lusió li feia, es va complicar llavors una mica.

Repartiment

Notícies relacionades

"La primera part del matí, mentre li donava la contrapartida a Vicky [Luengo], va ser magnífic. Em sentia Marlon Brando. Després les càmeres van girar i ja no va ser igual, no sortia ni el text", recorda. Tot i que va salvar la situació. "L’equip va ser molt generós amb mi. ¿Saps quan no hi ha accés de minusvàlids a la sala de bodes i l’àvia arriba en cadira de rodes i tots els cosins surten a portar-la en braços perquè volen que ella també hi sigui? Doncs en aquell cas jo era l’àvia", posa com a metàfora sobre la seva participació com a actor.

Nacho Fresneda, Andrea Trepat, Vicenta N’Dongo, Pere Brasó, Fernando Guallar, Selam Ortega, Urko Olazábal i Eduardo Noriega completen l’elenc d’una sèrie que neix amb la idea de continuar. "Qualsevol projecte de ficció que comencem neix amb la intenció que sigui una inversió a llarg termini. En el cas de Reina Roja, a més, és que hi ha tres llibres", deixa caure María José Rodríguez, directora de continguts originals de Prime Video a Espanya.

Temes:

Intel Amazon