DEL 4 al 14 D’ABRIl

El D’A obrirà amb el film de Lacuesta sobre Los Planetas

No és una pel·lícula sobre la trajectòria de la banda, sinó la reinterpretació de la seva llegenda 

La gran cita del cine d’autor de Barcelona presenta un avanç de la seva programació, que comptarà amb un cicle dedicat a la cineasta Catherine Breillat.

El D’A obrirà amb  el film de Lacuesta sobre Los Planetas

EPC

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El D’A-Festival de Cinema de Barcelona, dedicat essencialment al cine d’autor i independent, escalfa motors. El certamen es desenvoluparà del 4 al 14 d’abril i ahir va presentar un avanç de la seva programació. El film inaugural serà Segundo premio, la peculiar revisitació que Isaki Lacuesta ha realitzat sobre el grup de rock Los Planetas, quinta essència de l’indie espanyol. No és tant una pel·lícula sobre l’etapa de la banda granadina sinó una mena de reinterpretació de la seva llegenda, centrant-se en dos aspectes, el moment en què la baixista original del grup, May Oliver, va decidir abandonar-lo, i la gestació del disc del 1998 Una semana en el motor del autobús, la primera cançó del qual, Segundo premio, dona títol a la pel·lícula.

El Focus d’aquest any està consagrat a la realitzadora francesa Catherine Breillat, autora d’una obra sempre disconforme que ha arribat amb comptagotes a les sales espanyoles i ha sigut premiada en diversos festivals; el 1999 es va estrenar aquí Romance X bàsicament perquè tenia en el repartiment una celebritat masculina del cine porno, Rocco Siffredi. El D’A li dedica un petit cicle que estrenarà el seu treball més recent El último verano, film que va competir en la passada edició de Cannes i és el remake de l’intens drama psicològic danès Reina de corazones.

El certamen ha seleccionat les últimes pel·lícules del cineasta turc Nuri Bilge Ceylan, l’argentí Lissandro Alonso –que al film presentat Eureka torna a treballar amb Viggo Mortensen, protagonista del seu Jauja, i la francesa Catherine Corsini. En l’atent radar de tot allò que es mou en cinematografies no normatives que ofereix el D’A, s’inclouran propostes de cine tibetà com Snow leopard de Pema Tseden, sobre el xoc entre el món rural i les noves tecnologies, o Camping du lac, film de la directora belga Eléonoro Saintagnan enribetat d’elements fantàstics.

Collita espanyola

La collita independent espanyola estarà representada per Sergi Caballero i la seva reflexió sobre Lolo i Sosaku, un argentí i un japonès que es van conèixer a Barcelona i es dediquen a la creació d’instal·lacions i escultures sonores. Acabades de presentar als festivals de Berlín i Rotterdam, aterraran al D’A La hojarasca de Macu Machin, un relat de dones en què el volcà en erupció de La Palma té un paper fonamental, i Historia de pastores de Jaime Puertas, una meditació sobre la vida al camp, un relat de drons i ovelles.

Notícies relacionades

També s’hi podran veure Un lugar común, opera prima de Celia Giraldo; Llobás, en la qual el seu director, Pau Calpe, explora de nou el món rural –un dels temes que ha tornat amb força com a imaginari cinematogràfic– ja mostrat a Tros però ara amb elements de caràcter licantrop; i Mamífera, la nova pel·lícula de Liliana Torres (Family tour).

Com és habitual en les últimes edicions, les projeccions del festival s’estendran per diverses sales de Barcelona: CCCB, Mooby Aribau, Zumzeig i la Filmoteca de Catalunya.