¿Qui és Maria Lluïsa Solà?

Sigourney Weaver va dedicar el seu Goya internacional a la sorpresa actriu de doblatge catalana que li ha donat veu en més de 30 pel·lícules des d’‘Alien’.

¿Qui és Maria Lluïsa Solà?

MUNDO DOBLAJE

2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Una actriu de doblatge catalana es va convertir en una de les protagonistes de la gala dels Goya 2024 de dissabte passat gràcies a la intèrpret nord-americana Sigourney Weaver. La candidata a l’Oscar a la millor actriu pel seu paper de tinent Ripley a Alien va recollir emocionada la nit del cine espanyol el Goya internacional de mans del director J. A. Bayona. Durant el seu discurs, la protagonista de Goril·les en la boira va aprofitar per recordar una de les professions menys reconegudes en el món del cine i va dedicar el seu premi a la dobladora Maria Lluïsa Solà.

"M’ha doblat en més de 30 pel·lícules, començant per Alien. El meu amic Bill Murray sempre diu que la meva interpretació és millor en espanyol. La meva dobladora hauria de ser aquí. Maria, espero que ho estiguis veient aquesta nit, perquè t’ho agraeixo des del fons del meu cor", va expressar Weaver. Un discurs molt aplaudit que va desencadenar l’interès per Solà i que posa en valor una professió que sol ser a l’ombra.

La dobladora catalana, de 85 anys, ha sigut la veu de molts personatges femenins de Hollywood. L’actriu de doblatge va explicar ahir en una entrevista amb Rac-1 com va viure el reconeixement públic de Weaver. "Estava a casa, asseguda, i em vaig aixecar i vaig dir: "No pot ser", i em vaig quedar mirant, com somiant, emocionada i sorpresa", va confessar.

La intèrpret va assenyalar que és "molt bonic" que una actriu de la talla de Weaver "reconegui la feina d’una persona que fa que la seva feina en un altre idioma sigui fantàstic". De fet, va assegurar que aquesta és la primera vegada que una estrella internacional reconeix públicament la seva feina: "Estic molt contenta per mi, per la meva professió i pels meus companys", va remarcar.

Solà també va confirmar que intentarà contactar amb Weaver els pròxims dies per donar-li les gràcies pel seu reconeixement i transmetre-li "tot el que ha sigut" per a ella i el que ha significat en la seva carrera haver-la doblat en desenes de pel·lícules.

L’actriu barcelonina també ha sigut la veu espanyola de Susan Sarandon, Helen Mirren, Glenn Close, Diane Keaton, Claudia Cardinale, Katherine Hepburn, Ingrid Bergman, Kim Novak, i Jane Fonda, entre altres estrelles de les més de 65 actrius a qui ha posat veu durant la seva carrera.

Notícies relacionades

Premi Actúa

En total, Solà acumula uns 3.000 doblatges en tota la seva trajectòria, cosa que li va reportar el premi Actúa de la Fundació AISGE el 2019. "Els actors de veu som a l’ombra", va dir llavors al recollir aquest reconeixement. "Aquesta feina no és fàcil. Ens acostem tant al personatge que deixem de ser nosaltres mateixos per entregar-nos completament al viatge dels altres", va assenyalar.