Leibovitz i ole

La polèmica desencadenada per l’elecció de la prestigiosa fotògrafa nord-americana Annie Leibovitz per fer un parell de retrats dels reis Felip i Letizia té poc recorregut i durarà el que dura una rebequeria infantil.

Leibovitz i ole

Lorena Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Lorena Vázquez
Lorena Vázquez

Periodista

Especialista en premsa rosa

ver +

¡Seria tota una fantasia veure la reina Letizia submergida en una banyera plena de llet, igual que va fer Whoopi Goldberg! O el rei Felip cobert de fang fent ioga al mig del desert, emulant Sting. Però, lamentablement, premeu el botó de l’off de la vostra imaginació perquè, de ben segur, no serà així.

Els 135.000 euros que cobrarà Leibovitz es convertiran en un bonic retrat institucional, però sense el segell provocatiu de la fotoperiodista, tot i que, esperem, sí artístic i original. El pla de màrqueting que ha suposat aquest encàrrec, en canvi, només acaba de començar i, sens dubte, serà molt rendible.

El Banc d’Espanya l’ha contractat per fotografiar els Reis en un posat regi del qual no tenim detalls encara. La decisió de l’encàrrec ha partit de la institució pública i ha provocat el malestar d’una part del sector dels fotògrafs representats per l’Associació de Fotògrafs Professionals d’Espanya (AFPE). ¿La raó? Que no s’hagi escollit un autor autòcton de talent patri per immortalitzar la sessió fotogràfica.

Parlen els fotògrafs

"A Espanya tenim professionals de reconegut prestigi internacional i no entenem que s’hagi recorregut a algú de fora", ha declarat Eva Casado, presidenta de l’AFPE. Vaja, que a alguns els és igual que Annie sigui una estrella de la fotografia mundial i que hi hagi centenars de celebrities que preguin posar davant el seu objectiu, o que els seus retrats s’hagin convertit en història de la fotografia pel seu impacte mundial, com va passar amb la imatge de John Lennon nu, abraçat a Yoko Ono, o la campanya en la qual Gorbatxov va posar amb una maleta Louis Vuitton al mur de Berlín. De currículum n’hi sobra i això és inqüestionable.

Les Mamarazzis hem parlat amb els fotògrafs. Per Alfredo Garófano, cap de fotografia de la revista Lecturas i un dels millors fotògrafs de premsa del cor del país, "a Espanya hi ha fotògrafs capaços de fer retrats excel·lents dels Reis o de qui sigui, sens dubte, però el talent d’Annie i la seva trajectòria és única. ¿Què importa el seu origen? La nacionalitat no pot pesar més que el talent".

Antonio Gutiérrez, fotògraf d’Europa Press i artífex d’importants imatges exclusives dels Reis, explica que "com a campanya publicitària és magnífica i el seu impecable treball no deixarà indiferent ningú. Però que ningú pensi que a Espanya no hi ha prou talent per portar a terme aquest encàrrec".

Segons Joan Cortadellas, fotògraf tot terreny i company d’EL PERIÓDICO, "els retrats de Leibovitz, íntims i atrevits, l’han fet ser considerada una icona i, potser, la millor retratista d’aquest segle. Això no treu que l’encàrrec d’una institució pública espanyola mostri poca sensibilitat amb el sector".

Chema Clares, el fotògraf en actiu amb més experiència dins del circuit de la casa reial espanyola, ens assegura que no coneix ni un sol company que fotografiï els Reis que s’hagi sentit molest o menyspreat amb l’elecció d’Annie Leibovitz: "La decisió no podia ser més encertada", assegura.

Notícies relacionades

El seu company a l’agència de notícies G3, Jesús Briones, que representa la nova generació de fotògrafs que cobreixen la majoria dels actes de la família reial, afegeix, a més, que "la dimensió mundial que assolirà el resultat d’aquesta sessió de fotos contribueix a continuar creant marca Espanya".

La firma d’Annie Leibovitz és clau perquè aquests retrats es converteixin en art i perdurin en el temps. Amén, companys..