Festival de la cançó

Israel es cola al Benidorm Fest

La petició d’expulsió d’Israel d’Eurovisió, seguint l’estela del veto a Rússia des del 2022 després de la invasió d’Ucraïna, ha irromput fins i tot en la celebració del Benidorm Fest

Artistes de països nòrdics recolzen que la seva televisió no hi vagi si s’hi permet la presència d’Israel

Israel es cola  al Benidorm Fest

RTVE

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A falta encara de diversos mesos perquè al maig se celebri, a Malmö (Suècia), el festival d’Eurovisió, fa un temps que la polèmica sobre si Israel hi hauria de participar està oberta, arran de la guerra a la Franja de Gaza com a resposta a l’atac de Hamàs. El debat sobre la possible expulsió d’Israel, seguint l’estela del veto a Rússia des del 2022 després de la invasió d’Ucraïna, va irrompre fins i tot al Benidorm Fest.

Una de les presentadores del certamen, que elegirà demà el representant espanyol a Eurovisió, Inés Hernand, defensa que cal deixar-los fora de la competició musical. "Condemno profundament els atacs d’Israel a la població gaziana, ho dic com a Inés Hernand, no com a RTVE. És un genocidi i com a persona individual exigeixo l’alto el foc des d’ara mateix", va comentar a la roda de premsa de la primera semifinal, després que a la sessió fotogràfica prèvia fos també molt explícita amb un ‘No’ a Israel a Eurovisió.

"Que participi al festival d’Eurovisió quan Rússia va ser vetada en similars circumstàncies deixa entreveure una altra sèrie de qüestions que tenen a veure amb el capital. Però això ho dic jo com a persona individual que té la seva opinió i que no li importa dir-ho públicament perquè els que assassinen són ells, no jo", va al·legar Hernand, al·ludint al veto al país governat per Putin.

La UER i RTVE

No obstant, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), l’ens organitzador d’Eurovisió, va tornar a reiterar aquests dies que Israel podrà participar al certamen. "Comprenem les preocupacions i les profundes conviccions sobre l’actual conflicte al Pròxim Orient, però estem compromesos a assegurar que el festival d’Eurovisió continuï sent un esdeveniment apolític, en el qual competeixen artistes i cadenes de difusió, no governs", va assenyalar una nota dels organitzadors en resposta a una consulta d’Efe.

"Els nostres cossos directius, encapçalats pel Comitè Executiu, van revisar la llista de participants per a l’edició del 2024 i van acordar que la televisió pública israeliana KAN compleix totes les normes de competició per a aquest any i hi pot participar, com ho ha fet en els últims 50 anys", van afegir.

De passada, la UER s’escudava en el fet que altres entitats, en àmbits com l’esportiu, també han mantingut la participació israeliana en grans competicions.

RTVE, per la seva banda, sempre s’ha posicionat a favor de la decisió que prengui la UER: "La nostra postura continua sent la mateixa, som un dels seus socis, es produeixen debats interns i al final es prenen decisions que no corresponen de manera individual a RTVE", va assenyalar María Eizaguirre, directora de Comunicació de l’ens públic.

El debat sobre la participació d’Israel al festival d’Eurovisió 2024 està sent molt intens als països nòrdics, on artistes d’Islàndia, Noruega i Finlàndia s’han mostrat a favor que les seves televisions no acudeixin a Malmö si es permet que hi competeixi el que consideren que està cometent un genocidi a Gaza.

Israel participant al concurs des de l’any 1973, i ha guanyat el certamen el 1978 (amb el recordat Abanibi), el 1979, el 1998 (Dana International) i, més recentment, el 2018, quan Netta Barzilai hi va guanyar amb Toy.

Notícies relacionades

El 2019, Islàndia va ser multada per Eurovisió perquè el seu representant (la banda Hatari) va mostrar una bandera palestina en les votacions del festival, que aquell any es va celebrar a Tel Aviv (Israel).

Eurovisió sí que ha vetat des de l’any 2022 Rússia com a resposta a la seva invasió d’Ucraïna. De fet, aquesta edició la va guanyar precisament Ucraïna gràcies a l’aclaparador vot del públic, que va alçar el país a la victòria al certamen en el qual el Regne Unit va quedar segon i Espanya va ser tercera, amb Chanel.