Òmnium consagra ‘La mestra i la Bèstia’, d’Imma Monsó

El jurat distingeix com la novel·la més destacada publicada en català el 2023 la recreació de la postguerra de l’escriptora lleidatana.

Òmnium consagra ‘La mestra i la Bèstia’, d’Imma Monsó

Alba Giraldo

1
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

La novel·la que presenta una visió personal de la Catalunya de la postguerra La mestra i la Bèstia (Anagrama), de l’escriptora Imma Monsó, va guanyar el premi Òmnium a la millor novel·la en català publicada el 2023. Amb ella, l’escriptora es va imposar a les altres dues finalistes, A casa teníem un himne (L’Altra Editorial), de Maria Climent, i Una vegada va ser estiu la nit sencera (Males Herbes), d’Elisabet Riera.

Segons el jurat de la setena edició del guardó, el més ben dotat econòmicament a obra publicada en català amb 25.000 euros (20.000 de directes per al premiat i 5.000 de destinats a promoció), "la novel·la és una recreació del motiu de la bella i la bèstia d’alt voltatge literari, de lectura apassionant per la trama que desplega i per la caracterització acolorida dels personatges que envolten la figura principal".

Retrat de temps foscos

Monsó narra la sortida al món d’una jove mestra en un poble del Pirineu a principis dels 60. Sense ser autobiogràfica, l’escriptora planteja un volum que reuneix tots els seus "dols del passat", el de la més llunyana mort del seu pare a la més recent de la seva mare.

"L’obra destaca també per la seva recreació de la parla local i pel retrat d’uns temps foscos de la història del segle XX mitjançant una dosificació d’informació que els representa tant literalment com simbòlicament", detalla el veredicte. Segons Òmnium, "Monsó ens presenta la Severina, una protagonista original i poderosa que arriba a la literatura catalana per quedar-se".

Notícies relacionades

"El meu pare estaria orgullós de saber que he guanyat un premi que atorga una entitat que va ser creada per defensar la llengua catalana", va assegurar l’escriptora durant el seu discurs d’agraïment. "Defenso la llengua a la meva manera, fent les meves novel·les de la forma més honesta de què soc capaç. La llengua és del poble i el que no podem permetre és que l’ataquin", va reivindicar.

L’encarregat d’entregar ahir el guardó a Barcelona va ser el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que va recordar que la venda de llibres en català ha crescut.