El llegendari Video Instan posa a la venda 1.000 pel·lícules per sobreviure

El llegendari Video Instan posa a la venda 1.000 pel·lícules per sobreviure

Álvaro Monge

1
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La regla d’or de Video Instan gairebé des que Jenaro Depares i Aurora Martínez van obrir el negoci l’any 1980 és: "Es compra tot el que s’edita a Espanya i no es ven res, es guarda tot". Amb aquesta política, el videoclub més antic d’Espanya ha construït un arxiu videogràfic amb 47.000 referències, de les quals gairebé 8.000 són en VHS perquè fins ara no s’han editat en cap altre format físic. És un fons sense parió al país del qual s’han nodrit diverses generacions de cinèfils, estudiosos i crítics.

Per primera vegada, Video Instan es veu obligat a trencar la seva divisa i posa a la venda mil pel·lícules del seu arxiu, a 20 euros cada una. En té unes quantes d’exposades a la seva web i sobretot accepta peticions. L’operació va començar dilluns passat i es prolongarà fins al 15 de març. Un requisit innegociable per fer una transacció és que a la col·lecció quedi almenys una còpia de la pel·lícula en qüestió. Entre dilluns i dimarts va vendre 25 films i van arribant encàrrecs. Per exemple, un de vuit títols de Louis de Funès.

Liquiditat

Notícies relacionades

"Necessitem liquiditat ràpid per alleujar llasts derivats del trasllat", diu Aurora Depares, filla dels fundadors. El 2018 Video Instan va haver d’abandonar el seu local d’Enric Granados a causa d’una pujada desorbitada del preu del lloguer. Va reobrir a Viladomat, 239, amb una petita sala de projecció per a sessions privades. No va trigar a arribar la pandèmia. Depares creu que amb aquesta venda extraordinària pararà el cop. Mil referències, assenyala, és un volum que pot manejar. Més seria tornar-se boig, atendre malament i arriscar-se a quedar-se sense algun títol per falta de control.

Video Instan té una mitjana de 270 abonats a la tarifa plana mensual de 9,95 euros, que permet retirar també les estrenes. Hi ha altres fórmules, però aquesta és la nuclear.