Cinc il·lustradores de moda ‘top’

A més de repassar la història dels dibuixos de moda, des del Renaixement fins al seu nou renéixer a les revistes i a Instagram, la periodista Laia Beltran Querol i la dibuixant Lucy Victoria Davis posen nom i cognoms als millors artistes d’aquest camp, en el llibre ‘Sketching fashion’.

Cinc il·lustradores de moda ‘top’

Laura Estirado

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La il·lustració de moda és més antiga del que pensem. Abans del seu salt a la premsa (segle XVII) i de l’eclosió de les revistes femenines (finals del segle XIX), des del Renaixement a l’alta burgesia li va agradar retratar-se amb les seves millors gales. Els coneguts "llibres manuscrits sorgits a la primera meitat del segle XVI, en els quals es representava l’art de vestir", són l’arrencada de l’obra Sketching fashion (Editorial GG), en la qual la periodista cultural Laia Beltran Querol i la il·lustradora de moda Lucy Victoria Davis fan un repàs històric i pràctic d’aquesta disciplina.

"M’inspira el cos humà i com funciona sobre ell la roba, per això disfruto amb una model que camina i posa bé a la passarel·la. M’agrada dibuixar les espatlles, la cintura, els malucs...", relata la coautora, filla d’escultors, originària de Londres i establerta a Barcelona.

És fascinant conèixer Matthäus Schwarz, "l’inventor dels selfies il·lustrats", i contemplar les aquarel·les en les quals es va fer retratar amb diferents abillaments; o veure el rostre de la fotògrafa Lee Miller, immortalitzada a la portada de Vogue amb un dibuix de Georges Lepape, o saber del "primer diari femení d’Espanya", La pensadora gaditana, que es va publicar a Cadis de 1763 a 1764.

Però encara més interessant és conèixer els currículums dels il·lustradors que tallen el bacallà avui. "En vam fer una selecció de 21 tenint en compte que hi hagués diversitat de gènere i edat, diferents tècniques pictòriques i nacionalitats..., i que tinguessin un acostament a la moda des de diferents punts de vista", explica Beltran. Algun, com Manolo Blahnik, els va donar carbassa, però al final va sortir un floret amb noms masculins com David Downton o Bil Donovan, i il·lustres exemples femenins, entre els quals destaquen aquestes cinc il·lustradores de moda.

Blair Breitenstein

La moda sempre ha ocupat un lloc preponderant en la vida d’aquesta il·lustradora nascuda a Seattle (EUA, 1989), que ha desenvolupat un estil divertit i peculiar que descriu com "una versió expressionista de l’alta costura contemporània". Va començar pintant logos, fins que Oscar de la Renta la va convidar a dibuixar en viu la seva desfilada de Nova York. Des d’aleshores il·lustra a Vogue, W i cobreix les Setmana de la Moda de París. Les noies Breitenstein, "de línies desordenades i tacades, es caracteritzen pels seus grans ulls de llargues pestanyes i abundant melena". Pinta amb pastels i aquarel·les.

Cecilia Carlstedt

"La nostra feina complementa la fotografia de moda, ja que la il·lustració pot captar detalls que la càmera no capta, a més de reforçar i exagerar expressions". Així descriu el seu treball la sueca, nascuda el 1977, a qui li agrada barrejar tècniques i que de petita es feia els seus còmics a casa. Té una llista de clients aclaparadora: Swarovski, Victoria Beckham, H&M..., fans del seu "traç veloç, intuïtiu i lúdic".

Lara Costafreda

Nascuda el 1988 a Llardecans, un poble del Segrià (Lleida), Costafreda no va conèixer el bullici de la ciutat fins que es va traslladar a Barcelona per estudiar moda. "Vaig dibuixar tant que al final la meva mà es va deixar anar i va fluir (...) va ser màgic". Va viure al Brasil, la qual cosa es va reflectir en els característics motius vegetals de les seves il·lustracions, dolços, preciosistes i detallistes fins a extrems mil·limètrics. Ha col·laborat amb Alexander Wang, Chanel, Hermès, Fendi, Moschino o Cartier.

Malika Favre

"Per a mi la roba és un element gràfic més que em dona molt joc: les ratlles, les llunes, els colors...". Filla de pare francès i mare algeriana, la il·lustradora i dissenyadora gràfica francesa, nascuda el 1982, es va instal·lar abans de la pandèmia a Barcelona. Va fer un dels cartells de les festes de la Mercè més bonics dels últims anys. Panot, la sardana, l’escut, les torres de la Sagrada Família i els mosaics hidràulics de l’Eixample vesteixen la patrona amb robes com els "poderosos vestits de Balmain". Barreja de pop art i op-art fresc i sexi, ha treballat amb Gucci, Chanel, Louis Vuitton.

Notícies relacionades

Bijou Karman

La il·lustradora nord-americana nascuda el 1992 assegura que la seva obsessió per la moda va ser una pulsió infantil, de quan cosia vestits per a les seves Barbies. "Sento que la il·lustració de la moda destaca per la mà de l’artista". Es va especialitzar a "detectar tendències". Un dels seus projectes va ser retratar Rihanna per a una campanya de mitjons de Fenty.