Abacus i Roures adquiriran els segells literaris del Grup Enciclopèdia

Les Punxes, que té una participació del 55% de la distribuïdora Entredos, negocia l’adquisició del 45% restant, que ara pertany a Àgora, propietat del grup en crisi.

Abacus i Roures adquiriran els segells literaris del Grup Enciclopèdia

LETICIA BLANCO ERNEST ALÓS

3
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Grup Enciclopèdia ha arribat a un acord amb Abacus i el productor Jaume Roures per iniciar una "negociació en exclusiva per a la venda dels seus segells editorials", segons un comunicat que va difondre ahir el grup editorial català, que es troba immers en una situació de crisi que té l’origen en un deute de 9 milions d’euros i el caos logístic de la distribuïdora Entredos i que l’ha portat a tramitar un ERO.

L’acord farà que els segells literaris de Grup Enciclopèdia s’integrin a "un nou entorn empresarial juntament amb els segells d’Abacus", on també s’inclouran "els interessos editorials de Jaume Roures". El productor és accionista dels segells Navona, Folch & Folch i Arcàdia. El resultat serà un nou grup editorial, el segon en català del país, amb prop del 8% de quota del mercat a Catalunya segons GfK.

El Grup Enciclopèdia, dirigit per Joan Abellà, fa mesos que travessa una situació difícil que feia perillar el seu futur. El grup se centrarà a partir d’ara en l’educació i en els llibres de text i art. Un dels flancs més problemàtics era la distribuïdora Entredos, participada en un 55% per Les Punxes i un 45% per Àgora, propietat de Grup Enciclopèdia. Segons ha pogut saber aquest diari, Les Punxes està negociant l’adquisició del 45% d’Àgora a Entredos, cosa que a la pràctica suposarà que la distribuïdora gestioni al 100% el magatzem de la Granada del Penedès.

"Ens quedarem amb el magatzem sencer, la nostra idea és continuar creixent. Amb més espai podrem incorporar més editorials", explica el director de Les Punxes, Josep Maria Cervera. Les Punxes es va veure afectada en un primer moment pel caos logístic que va afectar Entredos després de la seva posada en marxa l’estiu del 2022, però una vegada solucionats els problemes inicials, va tancar el 2023 amb noves incorporacions de segells com Dirty Works, Cuatro lunas o Barlin Libros.

Des d’Abacus es congratulen de poder "contribuir al manteniment d’un projecte de país tan important com Enciclopèdia Catalana" i expliquen que al procés li queda encara una fase d’"auditoria" (due dilligence segons el comunicat) en el qual "es valorarà la situació" d’Enciclopèdia Catalana. Calculen en dos o tres mesos el temps que farà falta per decidir la xifra de l’operació, qui liderarà el nou grup o el seu nom.

El director dels segells dels quals és accionista Jaume Roures és Ernest Folch, que precisament també va ser el fundador d’Ara Llibres i Amsterdam després d’haver abandonat el Grup 62. Els directors editorials d’Enciclopèdia (Ester Pujol) i Ara (Joan Carles Girbés) són uns altres dos pesos pesants del sector editorial català.

Notícies relacionades

Abacus és una cooperativa amb uns 600 socis de treball i més d’un milió de "socis de consum" (que després d’aportar 10 euros es beneficien dels seus descomptes). Amb 48 establiments i la botiga online, la cooperativa es va fusionar el 2021 amb Som, liderada per Oriol Soler, cosa que va suposar l’entrada a Abacus de les editorials Ara, Amsterdam, Inuk i la col·lecció Bernat Metge. Com a productora audiovisual, Abacus està darrere de Núñez, la sèrie sobre l’expresident del Barça que ha emès TV-3, i de Jo mai mai, la nova sèrie de ficció juvenil que s’estrena dilluns.

L’operació de concentració editorial inclourà segells històrics d’Enciclopèdia com La Galera, (infantil), Univers (narrativa en català), Catedral (narrativa en castellà), Elastic Books, Viena, Ediciones Invisibles, Kaji (manga en català), Bridge i Rata. L’acord també inclou incorporar al nou grup els equips editorials i comercials d’Enciclopèdia, compostos per una trentena de treballadors.