Llibres

Guía de 25 novel·les negres per estrenar el 2024

Guía de 25 novel·les negres per estrenar el 2024

·

6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El festival BCNegra –el 2024, del 5 a l’11 febrer– ha fet que les editorials marquin a foc al calendari cada inici d’any per disparar les seves millors bales canviades en novel·les negres. Sota aquestes línies, una guia per no perdre’s entre les pròximes novetats.

‘Cop de gràcia’. Dennis Lehane (salamandra black. 11 de gener) /

Escritor i guionista estatunidenc, Dennis Lehane (a Barcelona) /

XAVIER CERVERA / SALAMANDRA

El nord-americà estrena any amb nova novel·la, tan bostoniana com Mystic River i ambientada el 1974, en plena onada de violència racial per la polèmica decisió d’un jutge. En una mateixa nit, un jove negre mor i desapareix una adolescent blanca.

‘La dona fugitiva’. Alicia Giménez Bartlett (DESTINACIÓ. 17 DE GENER) /

Vuelven la inspectora Petra Delicado i el subinspector Fermín Garzón. Aquí han d’investigar l’assassinat de l’amo d’una furgoneta gastronòmica ambulant a Barcelona amb qui una misteriosa dona va fer un bon negoci el dia abans.

‘L’assassí de la muntanya’. Anders de la Motte (PLANETA / COLUMNA. 10 DE GENER) /

Expolicia i responsable de seguretat de Dell a l’Orient Mitjà, l’Àfrica i Europa fins a 2012, De la Motte arriba des de Suècia amb 14 novel·les a la seva esquena. La seva carta de presentació a Espanya la protagonitza una brillant inspectora, Leo Asker, que traslladen a la injuriada unitat de Casos Perduts.

‘Com un rei’. Walter Mosley (RBA. PRIMERS DE FEBRER) /

Cinco anys després de guanyar el Premi RBA amb Traïció, Mosley torna a ficar el pal al vesper del problema racial reprenent el seu carismàtic detectiu Joe King Oliver, que es veurà obligat a ajudar un masclista supremacista blanc.

‘Un arpegi de pluja en el vidre’. José Luis Correa (ALBA / 17 GENER) /

El canari torna amb el seu detectiu Ricardo Blanco en ple covid, el juny de 2020, amb una història d’homofòbia i venjança. A Las Palmas, apareixen assassinats dos respectats homes de la comunitat.

‘La casa de la nit’. Jo Nesbo (Reservoir Books / Proa. 17 de gener) /

L'escriptor noruec Jo Nesbo. /

ELISENDA PONS

El autor supervendes s’endinsa en el gènere del terror viatjant als anys 80. El jove Richard, de 14 anys, viurà amb els seus oncles a un poble remot. Un dia veu com un company de l’institut desapareix devorat per la cabina de telèfon. Ningú el creu.

‘El poeta de Gaza’. Yishai Sarid (Club editor. 17 gener) /

Autor d’El monstre de la memòria, el novel·lista israelià utilitza el gènere negre en una història de trista actualitat. El seu protagonista, un agent dels serveis d’intel·ligència d’Israel, ha de capturar al cervell d’un atemptat terrorista.

‘La Nena d’Or’. Pablo Maurette (Anagrama. 17 gener) /

L’escriptor argentí Pablo Maurette arma una trama policial entorn de la fiscal Silvia Rey. Aquesta s’ha de fer càrrec de l’assassinat d’un professor de biologia en vigílies del Nadal de l’any 2000.

‘Tres enigmes per a l’Organització’. Eduardo Mendoza (Seix Barral. 24 gener) /

Eduardo Mendoza. /

Paolo Aguilar / Efe

El veterà autor de La veritat sobre el cas Savolta desplega de nou el seu sentit de l’humor i llança una triple investigació que han d’assumir a la Barcelona de 2022 els esbojarrats detectius de l’Organització, un decadent grup creat en el franquisme.

‘El significat del foc’. Kike Ferrari (Alfaguara. 1 febrer) /

La afilada ploma de l’argentí dissecciona una història de corrupció, màfia i poder quan un escriptor aficionat al sexe extrem es retroba amb una exparella que li demana que escrigui sobre la mort del seu pare.

‘El misteriós cas dels Ángeles d’Alperton’. Janice Hallett (Àtic dels llibres. 29 gener) /

La autora de La apel·lació i El codi Twyford torna a jugar amb la veritat i la mentida en la història d’una secta que va rentar el cervell a una adolescent fent-lo creure que el seu nadó nounat era l’Anticrist. Una escriptora vol salvar la seva carrera escrivint un llibre sobre això.

‘Allò que només els passa als altres’. Andreu Martín (Alrevés / Clandestina. Gener) /

El veterà escriptor barceloní aborda el sempre delicat tema de la violació d’un nen en una Barcelona en plena escissió independentista. L’advocat d’ofici Marc Olván investiga l’acusació i la decisió d’un jutge que deixa lliure un perillós traficant.

‘Riu de safirs’. Marc Pastor (Edicions 62. 17 gener) /

Entre la novel·la negra i la d’aventures i misteri transita el nou llibre de l’escriptor i mosso d’esquadra. Al Madagascar de 1998, entre bandes que es disputen el control de les mines de safirs, es troben un policia sense vocació i una dona capaç de preveure les morts.

‘El fill oblidat’. Mikel Santiago (Edicions B. 25 de gener) /

Tras la seva trilogia d’Illumbe, Santiago presenta a Aitor Orizaola, Ori, un agent de la Ertzaintza que afronta un expedient disciplinari i el nebot de la qual ha sigut acusat d’assassinat.

‘El rumor’. Ashley Audrain (Alfaguara / Columna. 1 febrer) /

En El instint, desmitificava la maternitat. Ara, l’escriptora canadenca torna sobre el tema indagant en l’amistat entre dones i l’enveja a través de tres veïnes i amigues. El fill petit d’una d’elles es precipita per la ventada de la seva habitació.

‘Un tango per a Emmy Langer’. Elsa Plaza (Alrevés. Febrer) /

A finals de 1931, després de la gran festa republicana, apareix el cadàver d’una dona alemanya a Badalona, un crim real que l’autora investiga en aquesta novel·la protagonitzada per una periodista argentina exiliada.

‘L’advocat del diable’. Steve Cavanagh (Roca. 25 gener) /

Tercera entrega de la sèrie d’Eddie Flynn. Aquí té set dies per salvar un innocent del corredor de la mort.

‘Gos vell’. Ernesto Mallo (Siruela. Gener) /

Crepuscular whodunnit és aquesta nova entrega del comissari Perro Lascano, que viu les seves hores més baixes ingressat en una residència geriàtrica. En aquest entorn es comet un crim del qual ell serà el principal sospitós.

Set bales post BCNegra:

‘La inquilina silenciosa’. Clémence Michallon (Planeta / Columna. 28 febrer) /

Suspens psicològic de la mà d’aquesta autora que aborda la història d’un assassí en sèrie, modèlic marit i pare, des del punt de vista d’una de les seves víctimes, de la seva filla i d’una dona que s’enamora d’ell.

‘Tinc algunes preguntes per a vostè’. Rebecca Makkai. (Sisè Pis / Periscopi. 11 març) /

Esta novel·la de campus i suspens hitchconiano és alhora una reflexió crítica sobre l’obsessió pel true crime. Una dona que té un pòdcast d’èxit, recorda el traumàtic assassinat de la seva companya d’habitació en la seva etapa escolar.

’48 pistes sobre la desaparició de la meva germana’. Joyce Carol Oates (RBA. Març) /

Esta polifacètica autora, Premi Carvalho 2020, continua abraçant el costat fosc de l’ésser humà. Aquí aconsegueix sembrar el dubte al lector sobre la versió que la narradora defensa davant la desaparició de la seva germana.

‘El regne dels cecs’. Louise Penny (Salamandra. 14 març) /

La canadenc presenta una nova història del seu peculiar excap de policia de Quebec Armand Gamache. Aquest descobreix que una desconeguda li anomena marmessor del seu testament junt amb una llibretera i un constructor, un llegat amb unes insòlites clàusules.

‘Millor mort’. Susana Rodríguez Lezaun (Harper Collins. Març) /

Con la seva impertinent inspectora Marcela Pieldelobo, l’escriptora planteja un recargolat cas de segrest d’un promotor immobiliari, en la família del qual nia l’odi.

‘La llum del nord’. Hideo Yokoyama (Salamandra. 21 març) /

El autor japonès torna amb una insòlita història d’un arquitecte que es consagra amb l’encàrrec d’un client per construir una casa al mig de les muntanyes. Un any després investiga què ha sigut de la família que l’havia d’habitar.

Notícies relacionades

‘El caçador’. Tana French (AdN. 23 de maig) /

El prejubilat policia de Chicago Cal Hooper cerca la pau en un poble d’Irlanda. Allà, manté una relació amb una dona, el fill de la qual, Trey, té un costat salvatge que es troca en venjança quan reapareix el seu pare.