Admiració i respecte

Morad i Dellafuente celebren la seva estreta amistat, nascuda el 2019, amb un especial doble concert al Wizink de Madrid avui i demà.

Admiració i respecte

IGNASI FORTUNY

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Morad va aterrar a Granada un 29 d’abril del 2019 amb 20 anys acabats de complir. Era la primera vegada que el raper de l’Hospitalet agafava un avió, una cosa que sona realment llunyana ara, més de quatre anys després, quan acaba d’arribar d’una atapeïda gira per Europa en la qual ha viatjat a un total de 15 ciutats. ¿Quants artistes de per aquí actuen en solitari, sense el paraigua d’un festival, davant 4.000 o 5.000 persones a grans recintes de capitals del continent?

Aquest primer avió el va agafar per treballar amb Dellafuente, el genial artista granadí. Abans d’aquesta trobada professional ja havien compartit estones a Barcelona, i havien connectat. L’inici de tot, va explicar Dellafuente a aquest diari el 2019, va ser culpa de l’algoritme de Youtube, que va encertar aquesta vegada i va mostrar al de Granada una cançó d’un llavors desconegut cantant del barri de La Florida de l’Hospitalet i li va sonar "fresc" en una època en què tot li "sonava igual".

D’aquells tres dies de convivència va sortir Dineros, el seu primer treball junts i cançó sobre la qual es consolida una relació d’amistat, però, sobretot, d’admiració i respecte mutu. Una cançó (publicada el juny del 2019) que va complir expectatives i de missatge clar: "Vivo en un mundo, que no te mientan/ que tiene alma, pero/ tú solo tienes dinero".

Dellafuente, que té ara 31 anys, es va convertir en referent per a Morad (24 actualment), una cosa així com un mentor. Després de Dineros han vingut més col·laboracions, potser menys de les esperades, cosa que s’entén sobretot per una època de reclusió de Dellafuente, artista familiar, esquiu als focus i a l’exposició pròpia d’una estrella de la seva envergadura –és, sens dubte, una de les més grans referències de la música espanyola en l’última dècada. Però sempre han mantingut el contacte, fins i tot vivint a ritmes diferents, ja que Morad ha explotat el seu talent i la seva productivitat i s’ha consolidat com a estrella de l’urbà. Ara han publicat el lluent epé, Zizou, que s’entén com una celebració de la seva amistat. I també s’emmarca dins d’un esdeveniment únic: un concert especial que els uneix per primera vegada en gran sobre un escenari. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per Red Bull anomenat SoundClash que es fa per primera vegada a Espanya.

Notícies relacionades

Convidats especials

Un format que beu dels sound clashes (literalment, xocs sonors), en què a partir del reggae o el dancehall dos equips s’enfrontaven entre si, per declarar un vencedor a partir de les reaccions del públic. Un espectacle amb diferents actes, en què, per exemple, s’interpreten temes propis amb estils diferents, un canta cançons de l’altre i en què hi haurà convidats especials. Les entrades al Wizink de Madrid (avui i demà) es van vendre en un no res (unes 12.000 per jornada). Tots dos han volgut emfatitzar això: no és un combat, és una celebració conjunta de l’amistat.