Les vendes dels llibres en català es disparen fins a un 12% aquest any

El mal funcionamiento de la distribuidora Àgora, del grupo Enciclopèdia Catalana, un grupo en situación crítica, podría ser una de las causas de la desaceleración que vivió la literatura catalana en los últimos años. 

Les vendes dels llibres en català es disparen fins a un 12% aquest any

elena hevia

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Segueixen les bones notícies per al sector de l’edició a Catalunya, que comprèn els llibres editats en català com els que en castellà es distribueixen a tot Espanya. El que en total suposa un 53% de la producció editorial del conjunt de l’Estat, que el 2022 va arribar a 1.442 milions d’euros. L’augment en les vendes d’aquest any i a falta de comptabilitzar les realitzades per Nadal, es preveu en un 3,5%, en un any que el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, considera que no ha sigut fàcil a causa de la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències econòmiques a què se suma el conflicte israelià, per la qual cosa els llibres s’han vist obligats a encarir-se entre un 4% o un 5%, a causa del creixement dels costos en un 40%. Malgrat això, l’alça propiciada per la pandèmia va fer que augmentés sensiblement el consum dels llibres en paper i que aquest 2023, per tercer any consecutiu, s’hagi aconseguit mantenir el creixement. «El sector viu un moment de bona salut», va sentenciar ahir l’editor en la presentació de la Nit de l’Edició.

Entre les dades aportades per Tixis n’hi ha un de significatiu i és l’augment en vendes d’un 12% dels llibres en català, el que suposa posar-se alhora quant a creixement respecte a la tendència en castellà dels últims anys, perquè la venda en català, per diferents motius, no va créixer al mateix ritme.

Expedients de regulació

Una de les raons de la desacceleració podria deure’s a la crisi al sector del llibre en català, en particular de les petites editorials propiciat pel mal funcionament de la distribuïdora EntreDos, sorgida de la fusió de Les Punxes i Àgora. Aquesta última forma parteix d’Enciclopèdia Catalana, un grup en situació crítica a l’estar negociant un ero per assegurar la seva supervivència i a l’enfrontar-se a un procés judicial. No obstant, el president del gremi no va voler valorar la situació de l’històric grup editorial a què desitja una trajectòria que «es pugui encarrilar correctament». Tampoc va voler pronunciar-se, seguint les disposicions dels estatuts del gremi, per la també emblemàtica Vicens Vives, editorial especialitzada en llibres de text que ha presentat un expedient de regulació d’ocupació que afectaria el 25% de la seva plantilla.

Tixis va destacar una situació estabilitzada en els últims anys en la qual el llibre de paper continua sent el gran motor de la indústria del llibre, amb un 93% dels que es venen al mercat, deixant sengles percentatges mínims per al digital (5%) i l’audiollibre (2%), aquest sí amb potencial de creixement. I també constata que les llibreries de proximitat són els llocs de venda preferits dels lectors en un 40% (i a Catalunya fins i tot una mica més alt), una xifra que ens diferencia per bé del mercat europeu, que assoleix un 30% mentre que en l’anglosaxó s’eleva a penes a un 10%.

Notícies relacionades

Davant l’IA

En el sempitern tema de la pirateria –pel que es perden uns 200 millones»- i els drets d’autor, el president va vincular aquests amb la Intel·ligència Artificial generativa que ha fet acte de presència en un moment complex en què no existeix una reglamentació específica. «Més que intel·ligència artificial són màquines que generen continguts a partir de la gestió d’informació. A aquestes màquines se’ls dona informació que moltes vegades són continguts protegits, però com no hi ha unes normes molt clares provoquen una bretxa important. Aquesta és una ççbatallaççintereixçç que s’està entaulant en un entorn comunitari per regular-la».

Temes:

Intel Editors