L’escena urbana catalana publica un peculiar disc de nadales

Els 33 grups que participen a ‘Nadal mix 2023’, de The Tyets a Figa Flawas, s’atreveixen amb rimes com «És Santa Nit i matarem el gall / el 25 de desembre farem el yonki com mai».

L’escena urbana catalana publica un peculiar disc de nadales

Ignasi Fortuny

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

A (molt) altes hores d’una nit d’agost, en una casa-estudi amb diversos artistes, el productor Roots (Pau Ruz) es va marcar un farol: "Estem preparant un disc de nadales". Era una mitja veritat que, en aquell moment, només tenia al cap. De fet, feia anys que era una idea que li rondava per la ment en converses amb el grup Boom Boom Fighters. "Però sempre ho pensàvem un 20 de novembre o així, amb massa poc temps per poder-ho fer", explica el productor que treballa mà a mà amb Mushkaa, fenomen de l’exitosa nova escena catalana, la urbana, i que, entre d’altres, també és part de l’equip de The Tyets.

El dia que va acabar amb les cartes sobre la taula, va començar amb el duo del Maresme autor de Coti x coti fent en aquesta mateixa casa una base per a una cançó que "semblava nadalenca". Tot eren senyals per a Roots, el jove que, com l’àvia, el 25 de desembre, va parar la taula i les estovalles perquè l’ara popularíssima –i jove– escena urbana es reunís per cantar –defineix ell "cançons amb temàtica de Nadal". No són nadales clàssiques, és clar, sinó que cada un dels 33 grups que participen en el disc, Nadal mix 2023, preserva la seva essència.

L’àlbum, que es publicarà el 12 de desembre, té 17 cançons i hi ha noms com tots els esmentats anteriorment, però també 31 FAM, Triquell, Flashy Ice Cream, Maria Hein, Figa Flawas, Galgo Lento o Ferran Palau. "És un àlbum amb molts colors quant a sonoritat, no ens hem ficat ni amb la producció ni en la mescla de cada artista", revela el productor, director d’aquesta orquestra que comprèn músics d’edats que van, principalment, dels 19 als 26 anys.

"Som els de la nova onada, i hem volgut reunir la joventut i també donar visibilitat als artistes que estan començant. Mola que s’ajuntin amb artistes que ho estan petant molt", remarca Roots. De fet, Nadal ha servit sempre d’excusa per a àlbums d’aquest tipus, ja sigui d’un artista en solitari o corals. I el productor del Maresme n’assenyala un que tenia al cap: Altres cançons de Nadal, un àlbum que va tenir diverses edicions amb multitud de grups catalans.

La cantant Mushkaa. /

ELISENDA PONS

Lletres ‘family friendly’

Notícies relacionades

En un dels temes més juganers del disc, amb ecos de Mariah Carey, Rafa Nadal, en què participa Mushkaa, la seva germana Greta i membres de 31 FAM i Flashy Ice Cream, se sent una rima que diu: "És Santa Nit i matarem el gall/ el 25 de desembre farem el yonki com mai". Una altra: "Aquesta nit cantes un recital/ vine al llit i obre’t com un regal". També hi ha lletres family friendly, avança el productor. Però Rafa Nafal és el tema del qual parteix el projecte i el que va anar enganxant la gent. "En dues setmanes vam començar a gestionar coses, a pensar idees i a moure cables", apunta Roots.

"Ha sigut fàcil, a tothom li va agradar la idea", afegeix sobre aquest projecte en el qual, remarca, ha regnat la pau i la unió. "Tots ho hem fet sense cobrar, ningú té cap interès a fer pasta d’això. El que generi cada artista és per a ell. Hi ha hagut esperit nadalenc, com el que caracteritza l’àlbum". n