Col·laboració esperada

Björk lluita contra la piscicultura en la seva nova cançó amb Rosalía: «Podem salvar el salmó salvatge d’Islàndia»

Björk lluita contra la piscicultura en la seva nova cançó amb Rosalía: «Podem salvar el salmó salvatge d’Islàndia»
2
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Rosalía i Björk llançaran una cançó juntes al llarg d’aquest mes d’octubre. Una peça benèfica els ingressos de la qual es destinaran a la lluita contra les piscifactories a Islàndia, concretament, contra els empresaris que han «canviat l’ADN del salmó islandès», cosa que, segons l’artista, pot portar a la seva extinció.

En una entrevista amb ‘The Guardian’, Björk ha explicat que es va fer tres preguntes abans de recolzar el moviment. «¿Podem aturar-lo? ¿Podem canviar-lo? ¿Podem salvar el salmó salvatge d’Islàndia? La resposta a aquestes tres preguntes és sí, podem». L’artista ha descrit la indústria com «un parell de tipus salvatges» que volen guanyar diners ràpidament i sacrificar la natura. «Som guardians», manifesta Björk. «Volem protegir la natura».

Cançó d’amor pop

L’artista islandesa també ha donat més detalls sobre aquesta cançó, que es titularà ‘Oral’. Pel que sembla, tot i que el tema sigui benèfic, la temàtica del senzill no se centra en la protesta. «És una cançó d’amor, no va sobre els peixos», confirma la intèrpret, tot i que «es podria escriure una bona cançó punk sobre això». El tema també parla del desig i sexe.

La compositora islandesa ha volgut remarcar que, tot i que sorprengui el seu públic, és una cançó pop: «No soc jo en el meu moment més experimental. Realment no soc un músic pop [...] Això és el més ‘amapola’ que mai aconseguiré. Per això volia donar-ho a una bona causa».

Unió amb Rosalía

Un tema que va néixer a l’estudi fa 20 anys. «La vaig escriure quan tenia 30 anys i ella ara els té també», ha explicat la cantant, referint-se a Rosalía. «La conec des de fa uns anys i vaig decidir enviar-li un missatge per preguntar-li si volia col·laborar. Em va contestar: ‘¡Sí, m’hi apunto!’», ha comentat sobre com va sorgir la unió musical.

Notícies relacionades

La islandesa va decidir recuperar aquesta cançó el mes de març passat i comptar amb la veu de Rosalía. «Sonaba estranya. El ritme era molt primitiu, però suposo que estava lleugerament inspirat en el dancehall de Jamaica», ha declarat sobre com era el tema en un primer moment. Llavors va decidir trucar a l’artista catalana per donar-li un toc més pop i contemporani.

«La manera de reactivar la cançó per a una plataforma mediambiental el 2023 era aconseguir un convidat que representés el moment musical», ha relatat Björk. «El ‘dancehall’ és l’avi del reggaeton. Quan el vaig escoltar vaig pensar: Rosalía tenia molt reggaeton al seu disc. Sé que a ella realment li importa el tema i vol actuar».