La caixa de ressonància

¿Què va voler dir Sabina amb la seva frase de comiat?

«És possible que aquest sigui el meu últim concert a Barcelona, així que ha sigut una meravella estar amb vosaltres, ¡gràcies!», va afirmar el cantautor al final del seu segon concert al Palau Sant Jordi, aquest divendres. La frase va causar «estupefacció» entre els mateixos músics i els promotors.

Sabina emociona compartint la història de la seva vida al caliu del Sant Jordi

¿Què va voler dir Sabina amb la seva frase de comiat?

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Quan semblava que el guió de la seva segona nit al Palau Sant Jordi, aquest divendres, arribava a la seva fi sense variacions respecte a la primera, la de dimecres, Sabina va descol·locar tothom amb una frase amb connotacions de bomba informativa: «És possible que aquest sigui el meu últim concert a Barcelona». Commoció a les grades i udols de tristesa. «Així que ha sigut una meravella estar amb vosaltres, ¡gràcies!». I els primers sorpresos van ser els mateixos músics que l’acompanyaven, i els promotors del bolo i de la gira, que el seguien entre bambolines.

Això va passar al final d’un concert amb molta menys presència de premsa que el primer, però l’anunci, fins i tot amb el seu interrogant, ha corregut de boca a orella entre els inquietats fans de l’artista. I bé, «estupefacció» és la paraula feta servir pel músic que més el coneix, Antonio García de Diego, que va assistir impàvid a l’escena, des dels teclats, i que em comenta que el «fantasma» del comiat ha estat sobrevolant aquesta gira, i que alguna altra nit havia deixat anar Sabina insinuacions en aquesta línia, «però no d’una manera tan categòrica».

Des de la promotora, The Project, comparteixen la sorpresa i deixen clar que aquesta no és una gira d’adeu. Tot i que, ¿es pot esperar que Sabina anunciï que cert ‘tour’ és l’últim, a l’estil de Serrat? De Diego es decanta per pensar que sí. Però Sabina és imprevisible per definició, i quan es tracta de la seva retirada, ningú es veu capaç de fer conjectures. Ni ell mateix. D’aquest entorn més pròxim m’arriba un comentari: «Joaquín, ni ho sap, ni vol saber-ho».

Notícies relacionades

A les primeres estacions d’aquesta gira hi podia haver dubtes sobre el seu aguant en els mesos de ruta que tenia per davant, però a hores d’ara la sensació general és que tot ha anat bé, millor fins i tot del previsible. I ell mateix ho està disfrutant a ulls vista. ¿No s’ha de prendre la sentència final al peu de la lletra, llavors? De Diego estima que, amb aquesta frase, «Joaquín es va excedir una mica en el drama».

A tot això, l’anunciat àlbum no arriba, però hi ha una tercera cançó nova, després de ‘Sintiéndolo mucho’ i ‘Contra todo pronóstico’, que podria veure aviat la llum. I si hi acaba havent disc, ¿hi haurà una altra gira? Com s’ha vist, Sabina no necessita novetats per omplir recintes, però és possible que ara es debati en un pols intern. Al Sant Jordi va parlar de com les desaparicions dels seus amics (Krahe, Aute, Milanés) el feien sentir sol, i també va dir no entendre per què Serrat s’ha retirat. Qui sap si la partida la guanyarà el desànim o l’obstinació per seguir a la bretxa. Enigma Sabina.