Acaba la vaga

Els guionistes de Hollywood tornen a la feina

 

Les juntes del sindicat aproven l’acord assolit amb els estudis, que ara hauran de ratificar les bases, i autoritzen el final de la vaga

Els guionistes de Hollywood tornen a la feina
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hollywood ja té qui li escrigui de nou. Els guionistes, que han protagonitzat una vaga de 148 dies, van rebre aquest dimarts llum verda de les juntes del seu sindicat per tornar a la feina a partir de la mitjanit a Califòrnia, hores després que aquestes juntes i el comitè negociador donessin suport unànime a l’acord assolit diumenge amb els representants dels grans estudis i plataformes i al final de l’aturada. I ara queda pendent que els 11.500 guionistes afiliats ratifiquin l’acord, una votació que arrenca dilluns i es prolongarà fins al 9 d’octubre, però la vaga dels escriptors que es va iniciar el 2 de maig, i a la qual a mitjans de juliol es va afegir l’encara irresolta d’actors, oficialment ha acabat.

La votació unànime de les juntes directives a l’oest i l’est de la Unió d’Escriptors d’Amèrica (WGA per les seves sigles en anglès) ha permès distribuir entre els guionistes l’acord del conveni que regirà les relacions dels treballadors amb els estudis els pròxims tres anys i que es recomana ratificar. I en un sumari de set pàgines es constaten alguns dels èxits que els guionistes han aconseguit amb la mobilització, que sense complir totes les seves reclamacions sí que dona resposta a moltes d’aquestes.

 

Pagaments, feina i intel·ligència artificial

Els escriptors, per exemple, veuran pujar el seu salari mínim un 5% el primer any del conveni, un 4% el segon i un 3,5% el tercer. A més, per primera vegada, els estudis compartiran amb ells informació confidencial de les hores que els espectadors passen en serveis de ‘streaming’, una cosa que fins ara mantenien en secret.

Els guionistes també rebran per primera vegada una compensació extra si els seus programes o sèries arriben a un 20% d’espectadors nacionals en els seus primers 90 dies en una plataforma. I han aconseguit que els pagaments dels «residuals» que cobren per visionaments dels seus treballs a l’estranger pugin un 76%. Per exemple, si fins ara per un episodi d’una hora a Netflix cobraven 18.684 dòlars, ara pujarà a 32.830.

Tot i que no han aconseguit que els estudis responguin a la seva demanda de tenir com a mínim sis persones en les denominades ‘sales de guionistes’, que desenvolupen els guions, sí que han aconseguit assegurar un personal i un temps mínim de feina. En projectes en desenvolupament que tinguin almenys tres guionistes, per exemple, hi haurà d’haver un mínim de tres escriptors-productors, i hauran de tenir la feina assegurada almenys 10 setmanes. I en programes ja aprovats, i llevat que hi hagi un sol guionista que escriu tota la temporada, hi haurà d’haver almenys tres guionistes en sèries de fins a sis episodis, cinc a les d’entre set i 12 episodis i sis a les de 13 o més.

Un altre dels temes que s’havien fet fonamentals en aquesta vaga era la intel·ligència artificial, i aquí els guionistes també s’han apuntat algunes victòries, tot i que tampoc han aconseguit tot el que volien. Els estudis, segons l’acord, no podran utilitzar aquestes eines per reescriure material original, tot i que sí per a guions que ja tenen. Els guionistes podran fer servir la tecnologia si la necessiten per a assistència, però no se’ls pot imposar que la utilitzin. Tot i que els escriptors no han aconseguit tenir garantit que els seus guions no s’utilitzen per entrenar les eines d’intel·ligència artificial, almenys hauran de ser informats pels estudis sobre si el material que se’ls dona a ells ha sigut generat totalment o parcialment per IA .

«Hem guanyat», ha dit en una entrevista a ‘Los Angeles Times’ Meredith Stiehm, la presidenta del WGA oest, al parlar d’un acord que diumenge el sindicat ja va qualificar d’«excepcional» i que té un valor que es calcula en 233 milions de dòlars a l’any.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Hollywood