La Mercè 2023: El nou pop català desborda Barcelona

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mercè apareixia precisa al calendari, com acompanyant amb cura el recorregut que està fent una ja consolidada nova escena pop de la música en català capitanejada pels sons urbans. Després que tots aquests joves grups hagin trepitjat les festes majors de tot Catalunya, ahir a la nit, en una sana coincidència de programació, dos dels seus protagonistes, The Tyets i Mushkaa, van omplir escenaris a la capital, Barcelona.

Es va desbordar l’anònim carrer de Menéndez i Pelayo de Barcelona, via que té com a veïns facultats universitàries i el cementiri de les Corts. Aquest enclavament servia d’escenari, un dels més majúsculs de la Mercè 2023, perquè el grup català del moment, The Tyets, prometessin ‘bailoteo’ a les 40.000 persones que s’hi van congregar.

La massa, composta per tot aquell que va voler sentir-se sardina en llauna durant una hora, responia amb devoció, una cosa que es trencava quan la distància feia impossible seguir el concert. ¿Estan preparats aquests escenaris per reunir tanta gent? En aquest punt els de Mataró (Xavier Coca i Oriol de Ramon, acompanyats d’una banda) competien amb nombrosos i grans altaveus controlats per grups de xavals que, a falta de volum, imposaven ells el regnat del dembow.

FERRAN NADEU

The Tyets ha aconseguit un públic intergeneracional per èxits com ‘Coti x coti’, tot i que ahir a la nit l’hora del concert (01.00 hores) va allunyar el públic familiar deixant el juvenil com a l’únic possible. A algun d’aquests últims també li va costar arribar a aquella hora. Els de Mataró van regalar les cançons que han sonat a l’estiu de tants dels nanos presents ahir d’aquest disc que desprèn, com ells, bon rotllo titulat ‘Èpic Solete’. I ho van fer, és clar, acompanyats d’amics a l’escenari, alguns amb la brillantor i la llum de Julieta, amb qui van interpretar ‘Crec que t’he trobat a faltar’.

«Tete, molestes»

Notícies relacionades

Aquesta nova escena té dues dones de motor poderós ara mateix liderant el moviment, l’esmentada Julieta i Mushkaa, que també va fer acte de presència en el concert de The Tyets per cantar ‘El tonteo’. La segona, amb només 19 anys, havia actuat un parell d’hores abans en el que era el seu debut a la Mercè i va desbordar també l’escenari del BAM al Moll de la Fusta. Allà es van citar 18.000 persones, segons l’ajuntament, públic que es va mantenir fidel malgrat les deficiències acústiques que feien complicat seguir el concert.

N’hi ha hagut prou amb molt poc temps perquè la gent coregi les cançons de la Vilassar de Mar, portentoses i sensibles, com es va poder comprovar ahir a la nit. Irma Farelo diu al mig de ‘Diabla’ això de «tete, molestes» una expressió tan basta com empoderada i carregada de simbolisme, que es crida tan fort com s’entonen algunes de les seves tornades enganxoses. Mushkaa encapçala una generació que han dit prou als ‘tetes’.