La candidatura de la rumba catalana a la Unesco no cedeix davant Cultura i mantindrà la denominació territorial

EPC

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La candidatura perquè la rumba catalana sigui declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco ha tensionat en els últims dies la relació entre la plataforma impulsora i el Ministeri de Cultura, dirigit per Miquel Iceta. El conflicte rau en l’ús de la paraula ‘catalana’, que, segons planteja el Ministeri, s’hauria d’eliminar perquè compti amb el suport de més comunitats autònomes i tingui més èxit de prosperar a nivell internacional. No obstant, en un comunicat, la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana ha assegurat que no cedirà en aquesta qüestió.

«Malgrat la recomanació del ministeri a NO fer ús del terme ‘catalana’ per tal de buscar l’aprovació de les altres comunitats autònomes, la nostra determinació és ferma i no cedirem, per molta pressió que se’ns exerceixi, a renegar de la nostra identitat, malgrat totes les dificultats i contratemps que això suposi», sentencien. Unes línies més endavant afirmen que la seva postura «és rotunda i inamovible» perquè seria renegar del que són.

Les seves crítiques al ministeri no s’acaben aquí. També mostren la seva consternació davant l’actitud dels tècnics del Ministeri «denotant una actitud exacerbada i un mal entès patriotisme, enterbolint el que per a molts és motiu d’alegria i celebració». «La cultura no és una eina de divisió per al poble, no és una moneda de canvi, ni una campanya electoral. [...] La cultura és enriquiment i no podem permetre’ns perdre-la o diluir-la per qüestions nacionalistes o polítiques», remarquen.

La visió de Cultura

Notícies relacionades

Divendres passat, després que EL PERIÓDICO publiqués que la plataforma impulsora i la part estatal topen pel plantejament de la candidatura, el Ministeri de Cultura va al·legar que, segons el procediment establert, seran les comunitats autònomes i no aquest ens les que decidiran si prospera o no la candidatura de la rumba catalana. És en aquest sentit que veuen la dificultat que un fet cultural amb una denominació que interpel·la a una sola comunitat pugui aconseguir prou suports.

A més, el Ministeri de Cultura va negar a EL PERIÓDICO que hagi demanat específicament que no s’inclogui el terme ‘catalana’ en la candidatura, tot i que sí que va admetre que en les dues reunions que ha mantingut amb els promotors els ha traslladat que «tindria més possibilitats» de prosperar una candidatura «internacional» i que «agrupi diverses comunitats autònomes». No obstant, ja ha quedat clar que els promotors rebutgen aquesta proposta i en l’escrit que han difós reclamen al Ministeri una reunió «per poder presentar l’expedient Unesco ja acabat (escrit i audiovisual), exposant el que és culturalment i musicalment la Rumba Catalana».