Barcelona rendirà homenatge a l’escriptor Francisco Casavella el 15 d’octubre

Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La mort prematura de l’escriptor Francisco Casavella va deixar orfes els seus fidels lectors. Amb motiu del que hagués sigut el seu 60 aniversari, Barcelona li retrà un homenatge el 15 d’octubre a un dels seus cronistes, amb concerts, debats i rutes literàries a llocs de la ciutat relacionats amb la seva vida i la seva obra, amb l’epicentre al pati del castell de Montjuïc.

Considerat per molts com el cronista de la Barcelona contemporània per les seves novel·les ‘El triunfo’ i ‘El día del Watusi’, Casavella va morir d’un infart el desembre del 2008, als 45 anys, i mesos després de rebre el Premi Nadal per ‘Lo que sé de los vampiros’. Comissariat per l’escriptor Miqui Otero, l’homenatge l’organitzen l’Institut de Cultura de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i el Castell de Montjuïc.

 Malgrat que firma tots els seus llibres com Francisco Casavella, el seu nom real era Francisco García Hortelano. Va adoptar un pseudònim per evitar confusions amb el nom de l’autor mort Juan García Hortelano, tot i que no eren parents. Casavella va aconseguir un Premi Nadal amb l’obra ‘Lo que sé de los vampiros’ i va publicar novel·les com ‘El Triunfo’, ‘Un enano español se suicida en la Vegas’ –totes dues amb versió cinematogràfica– i ‘El idioma imposible’, entre d’altres.

La diada Casavella

La ‘diada Casavella’ s’iniciarà amb tres rutes guiades pel barri de Sant Antoni, on va néixer l’escriptor. L’escriptora Pilar Romera farà una ruta itinerant on va néixer l’escriptor; el Dj Ragna (dj i mànager de Peret) rastrejarà epifanies musicals i connexions sentimentals de Casavella; i la llibretera de La Calders Isabel Sucunza conduirà una trobada amb petita excursió al Mercat del Llibre dominical, on s’exposaran les relacions de l’univers de la novel·la amb el barri i amb altres novel·les mirall.

El més rellevant de la jornada se celebrarà al castell, escenari tot el dia d’una festa amb música en directe amb, entre d’altres, l’orquestra rumbera Yumitus del pichón; Josele Santiago i David Krahe; Morfi Grei & Raúl Pulido, membres de La Banda Trapera del Río; Los Perlas; Biscuito i el DJ Ragna.

Notícies relacionades

També a Montjuïc tindran lloc dos monòlegs amb banda sonora en directe a càrrec dels actors i músics Bruna Cusí, Raynald Colom, Àlex Monner i David Climent, sota la direcció d’Iván Morales, i la lectura de fragments de «El día del Watusi», a càrrec del poeta David Caño i de Joan Riambau, el seu primer editor.

Completaran la jornada dues taules rodones sobre la seva obra, la primera sobre Watusi i la Transició, amb la participació de Mar Padilla, autora d’«Asalto al Banco Central»; de l’escriptor Bob Pop i l’editora Silvia Sesé, moderada per l’escriptor Jordi Costa, i l’altra, conduïda per Núria Torreblanca, abordarà l’entorn de la novel·la i la música pop. Hi participaran els escriptors Carlos Zanón i Laura Fernández i el crític musical Jordi Garrigós