Proposta a la Unesco

El Ministeri de Cultura remarca que seran les autonomies les que decideixin si prospera la candidatura de la rumba catalana

El Ministeri de Cultura remarca que seran les autonomies les que decideixin si prospera la candidatura de la rumba catalana
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Ministeri de Cultura remarca que el procediment establert és que siguin les comunitats autònomes i no ell les que decidiran si prospera o no la candidatura de la rumba catalana perquè sigui declarada com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Així ho ha afirmat després que EL PERIÓDICO hagi publicat que la plataforma impulsora i la part estatal xoquen pel plantejament de la candidatura. Des del ministeri s’apunta que si la proposta interpel·la més autonomies, «com la de la jota», tindrà més opcions de prosperar, mentre els defensors de la candidatura afirmen que no es pot prescindir de la denominació ‘catalana’. «No cedirem», remarca el president de la Plataforma per la Defensa de la Rumba Catalana, Amadeu Valentí.

Ara bé, des del ministeri que lidera Miquel Iceta insisteixen que ni posen «esculls ni impulsen» la candidatura, sinó que només la tramiten «una vegada decideix el Consell de Patrimoni», on són representades les autonomies, com ja va explicar a aquest diari. Les dues reunions mantingudes amb la plataforma, assegura la part estatal, van ser de caràcter «informatiu» perquè el ministeri «no té capacitat de decidir». Tot i això, per als promotors de la rumba catalana, el que s’ha transmès pel ministeri suposa renunciar a l’apel·latiu ‘català’ amb l’argument que així la resta de comunitats autònomes l’aprovaran, cosa que representaria «mutilar l’art i treure la seva identitat a una música creada i desenvolupada a Catalunya».

Notícies relacionades

Després de publicar-se que la candidatura s’encalla pel desacord de la plataforma amb les directrius rebudes, representants dels partits catalans han criticat que el fet de mantenir la denominació pugui suposar el descarrilament de la proposta a la Unesco. Quan el 12 d’abril la comissió de Cultura de la institució va votar a favor de declarar la rumba catalana Patrimoni de la Humanitat, ho va fer a partir d’una proposta de resolució que va presentar el PSC i que va rebre el suport unànime de tots els grups.

I poc després, el 3 de maig, el Parlament va donar suport a la candidatura a la Unesco amb una declaració firmada pel PSC, ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem i Ciutadans que va ser celebrada just després del ple al Saló de Passos Perduts de la institució amb la insòlita estampa dels diputats ballant la cançó de Peret ‘Gitana hechicera’. Els membres de la plataforma remarquen que és una qüestió de «voluntat política» que la candidatura prosperi i emplacen que aquesta qüestió es resolgui durant les negociacions que mantenen ERC i Junts amb el PSOE en aquests moments.