Més enllà de la clàssica

El Dúo Cassadó se submergeix en Lorca amb ‘Hechizo y duende’

El Dúo Cassadó se submergeix en Lorca amb ‘Hechizo y duende’
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

En el 125 aniversari del naixement de Federico García Lorca (1898-1936), Dúo Cassadó presenta ‘Hechizo y duende’ el pròxim dia 12, dins de la programació de la Quinzena Musical de Sant Sebastià (Museu Balenciaga de Getaria, 20.30 hores). L’espectacle posa de manifest el vessant musical del poeta, que en vida va exclamar: «Abans que res, soc músic». El 13 d’agost Dúo Cassadó actuarà al Festival de Capellades (20.30 hores) amb un programa diferent. 

El violoncel·lista Damian Martínez, la pianista Marta Moll, que des del 2000 han rebut el reconeixement de la crítica i el públic, treballen en aquesta ocasió junt amb el ‘bailaor’ Iván Vargas en el seu anhel per crear nous espais per a la música de cambra. La música clàssica i el flamenc s’uneixen en aquesta nova proposta que el 23 de setembre presentaran a Alacant (Auditori de l’ADDA) i el 22 de novembre a l’Auditori de Saragossa. Al gener, arribarà al Festival Internacional de Música de les Canàries i a l’Auditori de Castelló, i viatjaran també a l’estranger amb aquest programa suggerent.

‘Hechizo y duende’ va més enllà del típic concert: fon la música clàssica amb el flamenc i el ball, poesia i videoprojecció. Dúo Cassadó ha realitzat una transcripció per a violonel i piano de les ‘Canciones antiguas españolas’ a partir d’una gravació que va realitzar Federico García Lorca amb Encarnación López «L’Argentinita» en la qual es pot escoltar el mateix Lorca al piano i la cantant interpretant, talonejant i tocant les castanyoles. El registre del violoncel és molt similar al de la veu humana, cosa que fa idònia aquesta transcripció. Per crear aquest nexe entre l’anomenada música culta, la música popular i el flamenc, Dúo Cassadó compta amb la participació del ‘bailaor’ Iván Vargas, un dels ‘bailaores’ més importants de l’actualitat amb gran projecció internacional.

Serà un concert amb música recopilada i harmonitzada pel mateix Lorca, Manuel de Falla i Ernesto Halffter en el qual es rendirà homenatge a aquests artistes universals. El programa inclou també una obra del compositor Jesús Villa Rojo titulada Lamento, de gran inspiració flamenca.

Manuel de Falla i Lorca van tenir una intensa relació i junt amb altres intel·lectuals van crear a Granada el primer Concurso de Cante Jondo el 1922, que buscava donar dignitat al flamenc i fer-ne un art universal. «No tothom coneix la passió per la música de Lorca i el seu interès per dignificar el flamenc», va destacar Marta Moll, encantada de donar a conèixer un altre vessant de l’artista, conegut sobretot pels seus llibres de poesia i els seus textos teatrals. Però com l’hispanista Ian Gibson ha apuntat, «l’obra i vida de Lorca no s’expliquen si no es té en compte el fet que Federico era un músic nat».

Tot i que Lorca va recopilar i va harmonitzar per a cant i piano tretze cançons espanyoles antigues procedents de diferents llocs d’Espanya, l’artista no va deixar gairebé cap partitura escrita i les existents han sigut transcrites directament de les gravacions sonores.

Músic i poeta

Notícies relacionades

Federico García Lorca va ser músic abans que poeta. Amb set anys va començar a estudiar música i va aprendre a tocar el piano i la guitarra. A l’instal·lar-se amb la seva família a Granada, va continuar estudiant piano, harmonia i composició amb el professor Antonio Segura. Al morir el seu professor es va centrar en la literatura. Més endavant va afirmar: «Mai en el vers podré dir tant com hauria dit en la música».

Lorca sempre es va sentir fascinat per la música popular, pels seus balls i cançons. Va estudiar diferents tractats i col·leccions de cançons com la de Felip Pedrell, Dámaso Ledesma, Eduardo Martínez Torner, Eduardo Ocón.