Art en viu a la Haia
L’artista barcelonina Bea Sarrias retrata «la llum d’Europa» a la seu d’Eurojust
TVBoy a La Roca Village: del futur en femení a la protecció de la Terra, en 30 murals
Tina Modotti, la fotògrafa que va captar el Mèxic insurgent

La representació de la llum acompanya l’artista Bea Sarrias en totes les seves obres. Després de portar a terme un gran mural a la seu de l’OTAN a Brussel·les el 2019, la pintora retratarà en viu entre el 3 i el 7 de juliol l’edifici que acull la seu d’Eurojust a la Haia (Països Baixos), coincidint amb la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea. Un projecte que es titula ‘European Light’ («Llum europea»). El projecte consta de tres parts: l’acció artística i pictòrica de representació del tríptic en viu dins de l’edifici, la filmació de Morrosko Vila-San-Juan per a la posterior creació d’una peça visual i l’exposició que durarà sis mesos.
L’artista barcelonina, ja a la Haia, comença avui dilluns a pintar durant els pròxims cinc dies l’edifici d’Eurojust en directe des del seu interior. «Me l’he estat preparant a Barcelona, amb esbossos, però una vegada allà hi ha un element que és molt important que és la llum pròpia de l’edifici i la interacció amb les persones que hi treballen», explicava fa uns dies abans de marxar cap a la ciutat holandesa que l’acull tota aquesta setmana.
Exposició audiovisual
Alhora, el realitzador Morrosko Vila-San-Juan, que també és la seva parella, estarà documentant tota l’acció. Gravarà material sobre l’edifici i els seus voltants per fer una peça audiovisual que posi la gent en context i acabi de retratar l’edifici. El resultat final estarà proyectat durant sis mesos a Eurojust, junt amb la resta d’obres elegides.
La mostra recollirà els esbossos realitzats per Sarrias prèviament a Barcelona i d’una sèrie de pintures de petit format, realitzades exclusivament per a aquest projecte, sobre obres icòniques d’arquitectes espanyols com Josep Lluís Sert, Ricardo Bofill, José Antonio Coderch, Sáenz de Oiza, Fernando Higueras i Antonio Bonet Castellana. Aquesta exposició vol presentar una radiografia de l’arquitectura icònica espanyola sempre sota la mirada subjectiva de l’artista.
Documentació
Abans de realitzar els seus treballs, l’autora es documenta per no passar per alt cap detall i poder utilitzar la seva imaginació davant de la tela. «Quan pinto qualsevol obra, sigui un encàrrec o un arquitecte que m’ha interessat, hi ha un treball antropològic abans. Em documento, estudio l’edifici, miro la trajectòria dels arquitectes, la forma de l’edifici i el context en què està», comenta sobre la seva preparació prèvia.
«També m’agrada jugar amb l’element de la memòria. Quan pinto un quadro, sempre estic pensant en el que he llegit sobre l’edifici, si l’he visitat i el que m’ha inspirat. En el fons la memòria està feta de fragments, quan recordes una cosa sempre ho recordes a trossos. He volgut jugar amb això i fer tres peces en lloc d’una», explica sobre els motius pels quals és un tríptic en lloc d’una gran obra.
La importància de la llum
La pintora ja ha estat treballant en alguns dissenys i esbossos previs al viatge, però vol deixar-se portar per la inspiració del moment una vegada es trobi a l’interior d’Eurojust. «Solc intentar controlar-ho tot en els meus projectes i aquesta part de pintar in situ té la gràcia que potser arribo allà i el color del quadro acaba sent totalment diferent», assegura.
Sarrias no sol dibuixar persones a les seves obres, però el component humà sempre hi és. «Retrato els espais i sempre m’agrada que els meus quadros tinguin aquesta sensació que algú entra o acaba de sortir d’escena, que són espais viscuts. Intento aconseguir aquest efecte amb la llum per donar-los una mica d’ànima, que no siguin espais buits realment i tinguin presència humana», explica.
La intenció del projecte és «retratar la llum d’Europa, que és molt diferent a cada racó del continent, servint com a metàfora de la necessitat d’unió i col·laboració en tots els seus àmbits polítics, socials, administratius i culturals on l’art es converteix en el pont que els uneix».
La seu d’Eurojust
Notícies relacionadesLa seu d’Eurojust (Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Judicial Penal) està dissenyada per l’equip d’arquitectes de l’estudi holandès Mecanoo. Acabada el 2017, compta amb dotze plantes, està emplaçada a Johan de Wittlaan i crea una extensió de la Zona Internacional, situant-la molt a prop d’organitzacions com l’OPCW, el World Forum Convention Centre i Europol.
L’edifici és una elegant composició de dos volums: la torre de gran altura davant l’avinguda i el sòcol de poca altura al costat del parc. El ritme de la composició, amb elements blancs purs a la façana, atorga una bellesa atemporal i clàssica. Les finestres estan subtilment inclinades, ja sigui en horitzontal o en vertical, reflectint tant el cel com el paisatge circumdant.