La caixa de ressonància

¿La premsa menysprea el rock dur i el metal?

Quan anàvem a veure Bowie a França amb autocar

Barcelona no és perfecta: Peter Gabriel passa de llarg

Aquesta és una de les preguntes que es respondran i debatran a la Santako School of Rock, curs que reforça el vincle amb la cultura rockera de Santa Coloma de Gramenet, ciutat que acull el Rock Fest i l’alcaldessa de la qual és fan de Pearl Jam i del hardcore

¿La premsa menysprea el rock dur i el metal?

Ferran Sendra

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El Rock Fest és baixa aquest any, si bé dissabte vinent servirà una ració metalera d’entretemps, amb Scorpions i Saxon, al Sant Jordi Club. Tornarà el 2024, una vegada les obres de reforma del parc de Can Zam ho permetin. Però Santa Coloma de Gramenet no perd força: hi té lloc la Santako School of Rock, que fa quatre estius que associa la cultura del ‘riff’ al nom de la ciutat, escrit aquí amb lletra ka insurrecta.

Parlem d’un curs organitzat per la Universitat de Barcelona (dins del cicle ‘Els juliols de la UB’) en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Coloma, i que la consumada periodista agitadora Alicia Rodríguez coordina servint la idea que l’urbs del Besòs bé pot lluir aquest vincle amb l’imaginari del rock com a part de la seva identitat. ¿Per què no? Com Terrassa practica amb el jazz o Cerdanyola amb el blues. El rock i el metal són expressions genuïnament urbanes i metropolitanes. I el Rock Fest és un aparador d’alta volada, assentat en el circuit internacional i que no sempre es tracta a Barcelona amb la importància que mereix.

De greuges comparatius, i de prejudicis, va, en part, el curs d’aquest any, que en el seu programa (del 10 al 14 de juliol al Centre Cultural Can Sisteré) reserva algunes sessions a un assumpte que fa molts anys que cueja, el del proverbial menysteniment del heavy metal en l’imaginari ‘cool’ de la crítica musical i en l’ordre informatiu de la premsa. La publicació ‘Rockzone’ gravarà en directe un pòdcast de títol significatiu, «¿Per què el heavy és l’únic gènere que no ha rebut una revisió crítica positiva?», en el qual participaran periodistes i un parell de músics, Pau Roca (La Habitación Roja) i Igor Paskual (Loquillo).

Notícies relacionades

Una pregunta pertinent que incideix en una anomalia històrica, si bé una mica reconsiderada en els últims temps, proclius a un gust musical més obert i menys sectari per l’efecte de la barra lliure que facilita l’‘streaming’. Que ‘Pitchfork’, la bíblia ‘hipster’ anglosaxona, procedís a ressenyar l’últim disc d’Iron Maiden, i, el que és més sorprenent, que el deixés bé, podria ser un indici que alguna cosa es mou.

La xerrada promet i Santa Coloma és el lloc idoni per acollir-la. La ciutat de Motosierras, F.A.N.T.A., Astray Valley, Born in Exile... i amb una alcaldessa, Núria Parlon, segons m’han dit, que és una admiradora de Pearl Jam, de Bruce Springsteen i de corrents forts com el grunge i el hardcore. Músiques enfortidores de l’esperit. Ens faran falta, a ella i a tots nosaltres.