Bateria de demandes

Facua denuncia els festivals de música que impedeixen l’accés de menjar i beguda

Facua denuncia els festivals de música que impedeixen l’accés de menjar i beguda

FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

El secretari general de Facua-Consumidors en Acció, Rubén Sánchez, ha presentat aquest divendres una bateria de denúncies contra festivals de música, a tot Espanya, per impedir als assistents l’accés amb menjar i beguda de l’exterior.

Sánchez ha donat a conèixer els requeriments que Facua ha presentat aquest any contra organitzadores de festivals de música i concerts en les quals «s’ha decidit establir una limitació en el dret d’admissió que entenem il·legal». I ha afegit que als assistents se’ls està obligant a consumir aliments i begudes dins dels recintes «amb preus absolutament desorbitats».

Festivals

Entre les organitzadores denunciades s’ha esmentat l’O Son do Camiño de Santiago de Compostel·la, que va rectificar després de transcendir el requeriment i va eliminar la restricció, el Pirata Beach Fest de Gandia, l’Interestelar i Iconica Fest, tots dos aSevilla, els organitzadors del concert d’Antílopez i el Boombastic, que ha tingut lloc a Rivas-Vaciamadrid, Gran Canària i ben aviat Llanera, Fuengirola i Alacant.

El 2022 l’associació va denunciar més d’una vintena d’esdeveniments. «No permetre l’accés amb menjar o beguda als consumidors suposa una pràctica contrària a la legislació, el dret d’admissió està per a qüestions de seguretat i no per intentar augmentar el lucre d’una empresa», ha assegurat el secretari general de Facua.

Pràctiques il·legals i mesures insuficients

Notícies relacionades

L’organització sense ànim de lucre també ha advertit d’una nova pràctica més recent: prohibir la sortida gratis del recinte d’un esdeveniment si es vol tornar a entrar, per impedir als consumidors que mengin fora o tornin a casa a buscar menjar o beguda. «Ens sembla el súmmum de les il·legalitats», ha assenyalat Sánchez, a més d’afirmar que el gran problema és que les organitzacions locals «gairebé mai actuen, tot i que algunes estan portant a terme ja mesures, fruit de les reivindicacions que plantegem, aquestes són molt toves». «Nosaltres no creiem que sigui acceptable que, si un esdeveniment guanya, per posar un cas, 30.000 euros amb el consum de menjar i beguda a l’interior, se li posi una multa de 3.000». Per a l’associació aquestes són sancions que estan molt lluny de ser dissuasòries «i més aviat podrien ser un peatge a canvi de cometre aquesta il·legalitat».

Crida als consumidors

Rubén Sánchez ha avisat als usuaris que poden reclamar indemnitzacions econòmiques a les organitzadores pels perjudicis causats o contactar amb l’associació per poder exigir responsabilitats. A més, ha destacat que la llei, a l’article 82 del Reial Decret Legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, recull que es consideraran clàusules abusives totes aquelles estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament que, en contra de les exigències de la bona fe causin, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es derivin del contracte».

Temes:

FACUA